Ще се дистанцира ли министър Тагарев от унищожителната политика на Аню Ангелов в армията?

Pan.bg 13 мар 2013 | 17:32 views (4804) commentaries(9)
img Група за анализи към Pan.bg

Вчера военнослужещите бяха изненадани от избора на служебен министър на отбраната. Не че Тодор Тагарев не е професионалист, но доколкото сме информирани, той не е предложение на Обществения съвет и дори не е обсъждана неговата кандидатура с представителите на военните в този съвет.
Военнослужещите обаче, смятат че са заслужили мнението си пред Президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев - с двете шествия, които проведе легия „Раковски“, с участието на стотици военнослужещи в общите граждански протести, с активната им позиция по време на обсъжданията на проблемите в Обществения съвет, с дискусиите си във военния сайт ПАН.БГ и други медии.
Тези хора обаче са преди всичко военнослужещи и после граждани. Те умеят да се подчиняват, защото основен принцип на техния професионализъм е единоначалието. И понеже много от тях вчера бяха твърде критични към служебния министър, ние апелираме да му дадат известен толеранс от време и търпение.
Доколкото журналистите от „Еър ГРУП 2000“, ПАН.БГ и списание „Клуб Криле“ познаваме Тодор Тагарев съвсем безпристрастно можем да потвърдим, че той е умен мъж. Притежава добра военна култура, познава съвременните модерни теории в развитието на отбранителните системи. Наясно е с процесите на аквизация в армията. Изповядва типичните натовски разбирания в изграждането на колективната сигурност и организирането на съвместни мисии. Познава и развива военната наука. Има лични и служебни контакти в Брюксел. Опитът му в различните направления в МО е голям и ще му е от полза. Притежава и солиден административен опит. Със заслуги е във въвеждането на натовската документация и натовското планиране в БА. Знае добре английски, с гъвкава логична мисъл при разработване на научни трудове, статии и публикации.

Ние няма да акцентираме върху неговите отрицателни страни. Проявяваме мъдрост и ще изчакаме действията му няколко седмици. Ако към констатираните от нас качества той прибави морал и прозорливост и се опита да разбере исканията на военнослужещите, като постигне баланс между тях и собствените виждания за отбрана, ще бъде добре. Тогава съществува вероятност хората от строя да му гласуват доверие. Макар че след управлението на Ангелов и акумулираната ненавист срещу него – това да изглежда невъзможна мисия.
Какво според анализаторите на ПАН.БГ означава Тагарев да прояви морал и прозорливост. Преди всичко да се дистанцира от досегашното управление в социалната област, където военните са много чувствителни. Да организира спешна проверка на състоянието на ВВС, ВМС и СВ. След проверката ще установи, онова което ние сме установявали през последните 2-3 години – войските не са в състояние да изпълняват конституционните си задължения. Ако се потвърди тази очевадна истина пред Тагарев има не повече от два варианта – или да сезира прокуратурата за действията на Аню Ангелов и екипа му довели отбранителната система на България до фалит, или да се съгласи да бъде министър на армия без реални отбранителни способности и да поеме пълната отговорност, че при конфликт държавата не разполага с военни възможности за адекватен отговор. (Само във ВВС годната за бойни действия техника е по-малко от 20%).
Освен проверка на състоянието и техническата окомплектованост на войските Тагарев е добре да извърши одит и в доста от подопечните му дирекции, търговски дружества и агенции. В тях цари откровена атмосфера на невежество, нисък професионализъм, корупция и типичното гербаджийско враждебно отношение към фирмите-партньори на МО.
Дирекция „Инвестиции в отбраната“ примерно провали 80% от процедурите за 2012 г., в резултат на което огромната част от авиационната техника е необорудвана и небоеготова.
Ако Тагарев, чрез тези няколко проверки докаже, че не е обвързан с кръга Ангелов, който унищожи армията, е възможно военнослужещите да възвърнат поне част от доверието си към институцията – министър на отбраната, т.е. и към самия Тодор Тагарев. В противен случай ние няма как да спрем техния справедлив гняв в нашия сайт, а това е гневът на 8-10 000 военни и бивши такива дневно. Те не искат нищо повече, но и нищо по-малко от силна армия и силна България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  РЕАЛИСТ 13 мар 2013, 18:58
   
  0
   
  0

  ТАГАРЕВ НЕ Е НАЗНАЧЕН ЗА МИНИСТЪР ЗА ДА ОПРОВЕРГАВА АНЮ, ТОЧНО ОБРАТНОТО, ДА ПРОДЪЛЖИ НЕГОВАТА УНИЩОЖИТЕЛНА ПОЛИТИКА ПО ОТНОШЕНИЕ НА БА И ОТБРАНАТА НА СТРАНАТА. АНЮ, ТАГАРЕВ, ШАЛАМАНОВ И РАЧЕВ СА В ОТБОРА НА КАРИАРИСТИТЕ И ЧУЖДОПОКЛОНИЦИТЕ, ГОТОВИ НА ВСИЧКО ЗА ДА ЗАДОВОЛЯТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ И БОЛНИ АМБИЦИИ, ЗА СМЕТКА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, ИЗПЪЛНАВАЙКИ ЧУЖДИ ЗАПОВЕДИ /ОСНОВНО АМАРИКАНСКИ/ И ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ИЗДИГАТ. НАТИСКА ВЪРХУ ТАГАРЕВ И ПРЕЗИДЕНТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ЗАЩОТО ДО СЕГА ИСКАНИЯТА НЕ СА ВЗЕТИ В ПРЕДВИД. НЯМА ДА Е ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА АКО СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НЯКОЙ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ СТАНЕ СЛЕДВАЩИЯ МИНИСТЪР.

 2. #2
  Old Infantry 13 мар 2013, 19:00
   
  0
   
  0

  Трябва му повече време за да направи нещо положително. След 3,5 г. разруха не можем да очакваме от Тагарев чудеса за 2 месеца. Колкото и да ни се иска.

 3. #3
  Май или юни 13 мар 2013, 21:35
   
  0
   
  0

  Май ,доколкото та николкото не го познават.Уж 12 години служба в бойни поделения,та накрая 3-4 години оръжейник в Чишнегирово.Не знам дали има и 20 километра от Чишнегирово до родния му Стамболийски?Така до родните си места по Тошово време служеха само връзкарите и....фатмаците.Дали по манталитет е връзкар, или фатмак, или двете заедно?Във всеки случай тегобите на бойния офицер са му terra incognita.

 4. #4
  Политика по въоръженията 14 мар 2013, 08:21
   
  0
   
  0

  АБСОЛЮТНО ПРО-ГЕРБОВО ПРАВИТЕЛСТВО - ОТ КОЙТО И ДА ХВАНЕШ ...ОСОБЕНО ЦЕННИТЕ УКАЗАНИЯ ЩЕ СЕ ДАВАТ ПО ТЕЛЕФОНА, А И ПО ДРУГИ СЕРЕСЕТА ...ТАКА, ЧЕ НИЩО НОВО ПОД НАРЦИС-А на ГЕРБ-А ...ЕДИНСТВЕНАТА НИ ВЪЗМОЖНОСТ СА ИЗБОРИТЕ НА 12 МАЙ ...

 5. #5
  Инвестиции в отбраната 14 мар 2013, 12:48
   
  0
   
  0

  Здравейте колеги, назначаването на господин Тагарев е голяма грешка от страна на президента, ако не е умишлено.
  След гАню „унищожителя“ идва Тагарев „чистача“. Но два месеца са малко да се изчисти мръсотията която натвориха протежетата на гАню, Валентин Радев и директора на дирекция „Инвестиции в отбраната“ п-к Станимир Георгиев и неговите началници на отдели, главните виновници за насаждане на атмосферата на невежество, нисък професионализъм, корупция и типична арогантност в сферата на доставките за армията. Ще почакаме да видим какво ще направи Тагарев, но в МО има дирекции които плачат за „чистене“.

  А що се отнася до въпроса „ Ще се дистанцира ли министър Тагарев от унищожителната политика на Аню Ангелов в армията?„ отговора е не. Защото двамата са д... и гащи отдавна. Влезте в http://www.gcmarshall.bg/projects_bg.html и разгледайте кои са кординаторите на:
  „Програма за интегриране на Република България в НАТО
  Времетраене: септември 2002 - март 2003
  Спонсор: Фондация "Отворено общество" - София
  Водеща организация: Институт за евроатлантическа сигурност
  Координатор: Посл. Константин Димитров, Велизар Шаламанов, Благовест Ташев, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Атанас Атанасов, Нели Огнянова“
  и ще ви стане ясно.

 6. #6
  9 14 мар 2013, 14:45
   
  0
   
  0

  Това което вие наричате унищожение, в НАТО му казват реформа. Който и да дойде процеса е необратим. Още има да се маха от армията, най-вече от личния състав и това ще се случи, никой не може да го предотврати. Твърде, твърде късно е вече. Армията закъсня с около 15 години.

 7. #7
  Дрангов 14 мар 2013, 15:34
   
  0
   
  0

  И от тоя съсипия чака армията ни...
  Дали ще сме живи армията ни да се оттърве от този робски начин на поведение насаждан от хора които не се усещат че са с робско мислене -- роболепни.
  Преди ката ден тъпчеха главите ни с Варшавския договор. Даже го бяха набедили Варшавския да е "вечен и нерушим". Сега хора със същата робска психика цял ден ни занимават с НАТО и задачите му - това не са нашите задачи, едва ли някой ги знае, задачите на НАТО - истинските, а не обявените за ширпотреба.
  Та кога ли ще дойде времето, като при гордите царски офицери дето строяха армията по своя си начин и създаваха теорията а не я преписват нито от Варшавския, нито от НАТО, офицери дето строиха армията без да се съобразяват със съветите на Варшавски генерали или НАТОвски сержанти. Дано доживеем робите ръководещи армията да отживеят наивинитета си... дано до тогава идеите за това какво е армията и на кого служи да са живи а не изкоренени.

 8. #8
  коко 14 мар 2013, 18:29
   
  0
   
  0

  не сте прави.на Тагарев са му достатъчни двата месеца да затрие напълно БА.По добре през това време нищо да не прави щото ще направи много бели.Тагарчето е способен на всичко.

 9. #9
  toi 14 мар 2013, 18:30
   
  0
   
  0

  Trqbva ne da se palqt horata a zApalqt a.aa pred M.O. dano sta?e 4e tazi gad precaka tolkkova hora semeistva I sadbi

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка