Последно сбогом с последния български ас от Втората Световна война

Pan.bg 22 мар 2013 | 15:29 views (7901) commentaries(5)
img Последно сбогом с последния български ас от Втората Световна война
снимки - Д.Ставрев, сп."КЛУБ КРИЛЕ"

Днес 22 март 2013 г. приятели, ветерани и военнослужещи от ВВС се простиха с полк. Петър Манолев. Траурната церемония започна с църковна служба в църквата на Централните софийски гробища. Бяха дошли стотици ветерани от ВВС и авиацията, граждани, близки, приятели и роднини на въздушния ас. ВВС бяха представени от почетен караул, огромен брой офицери от Щаба на ВВС, ТрАГ-Враждебна и други формирования.

Траурният караул от ВВС

image

image

След изнасянето на тлените останки от черквата, траурния ескорт зае местата си. Най-отпред бе снимката на въздушния ас, след това възглавничката с ордените му. Гвардейският оркестър изсвири химна на Република България, а траурния караул от ВВС бе взел за почест. Флагът на ВВС за последен път се развя в чест на героя.
image

След това траурната колона се отправи към ритуалната зала където бе поклонението.
image

Дъщерята Мария на Петър Манолев (в средата)
image

Слово произнесе заместник-командирът на ВВС бр. генерал Румен Радев. Със силно развълнуван глас той припомни делото на полк. Петър Манолев.
image

„Вярвам че осъзнавате че днес се прощаваме с последния от българските орли които в тревожното небе на България не се поколебаха да се противопоставят на многократно превъзхождащия ги противник. С това се затваря завинаги още една от славните страници в историята на родните Военновъздушни сили”.
Генерал Радев припомни за бойния път на полк. Манолев и обучението в Полша, през номинирането му за пръв инструктор в изтребителната школа, през неравните боеве с англо-американските крепости, раняването му, участието в Отечествената война 1944-45 срещу хитлеристка Германия. След това Петър Манолев участва в изграждането на родните ВВС, участва в създаването 43-и изтребителен полк, на който става НЩ.
„Днес полк. Петър Манолев отлетя завинаги, за да се приземи на пистата на безсмъртието” завърши прочувственото си слово генерал Радев.

Ветераните отняколко поколения склониха глава пред Петър Манолев
image

Щабът на ВВС бе поел цялата организация по траурната церемония и хората ангажирани с това се бяха справили перфектно с цялата административна и бюрократична планина от пречки, за да можем да изпратим днес достойно последния български ас.
Странно и лошо впечатление направи на всички тоталното отсъствие на представители на медиите, както и какъвто и да е екип от МО, ЩО, СКС. Министър Тагарев и генерал Симеонов бяха изпратили съболезнователни адреси. Вярно е че в момента новия екип в МО целодневно слуша доклади за положението в армията и министерството, но все можеше да дойде някой представител. Все пак не всеки ден изпращаме последния герой от отбраната на София 1943-44 г. Не е нужно да припомняме как например във Великобритания изпратиха последния останал участник в Първата световна война. Народ който не помни историята си е обречен да няма бъдеще.

Поклон пред светлата памет на полк. Петър Манолев!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Ум Белия Делфин 22 мар 2013, 16:05
   
  0
   
  0

  Последният...
  МО този сайт командване на ВВС- който и да е- нека се осъздаде комитет за издигане паметник на този летец и мъжкар.
  И нека всеки българин и патриот да се включи!
  Героите трябва да се помнят!

 2. #2
  Lisko 22 мар 2013, 16:05
   
  0
   
  0

  Мир на праха му! Можеха поне да си сложат баретите като хората а не като тюфлеци

 3. #3
  Бамако 23 мар 2013, 23:36
   
  0
   
  0

  Какви доклади слуша Министъра на отбраната, Командващия ВВС и Висшето военно ръководство,и то целодневно????От кого ги слуша и за какво?Че те докато изчетат докладите и трите месеца на управление свършили.Английския престолонаследник на Фолклендските острови -военен летец; сина на Президента на Чад командва контингента,който се бие в Мали и е ранен.Покажете ми сина на един висш български управник ,от сегашните, да е във войската??А медиите идват само тогава,когато има за плюскане..мед!

 4. #4
  German 25 мар 2013, 09:31
   
  0
   
  0

  "А медиите идват само тогава,когато има за плюскане..мед!"
  Тц! Не, батка! Те идват когато има за плюскане... лайна! Те са по лайната! Като онези големи зелени и сини мухи... Честно казано, аз дори съм доволен, че тези мухи-лайнарки не са осквернили с присъствието си церемонията!

 5. #5
  Onzi 25 мар 2013, 11:41
   
  0
   
  0

  Бог да прости Петър Манолев!!!Слава на героите!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка