Генерал-майор Константин Попов: Празник на единството между армията и народа

Pan.bg 28 апр 2013 | 10:28 views (3258) commentaries(1)
img Генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС: Празник на единството между армията и народа
Михаил Григоров - в.Българска армия„Празникът символизира най-вече единството между армията и народа”, казва в интервюто си командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, който тази година ще командва парада на Българската армия на 6 май

-Господин генерал-майор, какво ще наблюдаваме на тазгодишния парад на Българската армия на 6 май?

-Парадът е много важен за армията и за тези, които са свързани с нея. Той е важен и за целия български народ. Празникът символизира, както храбростта на всички, които са работили за България, така и храбростта на всеки поотделно, който е давал от себе си, вървейки към общата цел за нейното добруване. Аз уважавам този празник изключително много, тъй като се обръщаме назад и отдаваме почит на всички, които са били преди нас. Отдаваме и дължимото уважение на Българската армия и на обществото. Освен това е хубаво, когато има празници те да се празнуват, за да бъдат хората ведри и дружелюбни, да почитат ценностите си и да се вглеждат в идеалите си.

-Как протича подготовката на парада, какво включва, какви са изискванията към участниците?

-Подготовката винаги започва с отдаване на заповед на министъра на отбраната и на командващия съвместното командване на силите. Тя е съпроводена от сериозна организационна работа от всички видове въоръжени сили. Свързана е с определяне на командирите на блокове и на участниците в блоковете. Много са сериозни изискванията и към логистичното и свързочното осигуряване. Освен това дейността се съгласува и с много други институции, като се започне от Столична община, МВР, НСО и така нататък.
Самата подготовка започна на 8 април. Сформирани бяха блоковете, започна индивидуалната подготовка на хората. Бяха осигурени униформи, храна, прегледи на оръжие. Независимо, че отстрани парадът може да изглежда скромен, за неговата организация се полага изключително много труд и аз съм благодарен на всички участници в него, защото те се отнасят много отговорно към този ангажимент. А що се отнася до „скромността” - убеден съм, че парадът трябва да бъде такъв, защото не можем да си позволим разточителство в момент като сегашния. Парадът е и труден, защото в него всеки детайл е важен, всяка стъпка на отделния човек, всяко движение на ръката. И всичко трябва да се изпипа до крайност. Много е важна и ролята на Националната гвардейска част, която е за пример и мотивира хората.

-Как виждате Вашата роля като командващ парада тази година?

-За последен път участвах в парада през 2004 г., когато летях на МиГ-21. Парадът от въздуха изглежда по един начин, на земята – по съвсем друг. Затова приемам отговорността на командващ с необходимата решителност. Давам си сметка, колко труд стои зад този парад и няма до пожаля сили, за да се представим максимално добре, както са се представяли всички преди нас. Моята роля е да мотивирам хората, колкото е възможно повече, да създам организацията и накрая след парада, когато си направим общата снимка с командирите на блокове, всички да бъдем усмихнати. Защото ако се усмихваме, това ще означава, че сме постигнали целта си – уважили сме армията и народа.
-Какви чувства пробужда у Вас наближаващия Ден на храбростта и празника на Българската армия, роден в съдбоносни за народа ни времена и споделил сложния път в историческото развитие на България, преминала през няколко исторически епохи?
-Отговорът ми на този въпрос е кратък. Празникът символизира най-вече единството между армията и народа. Защото народ и армия участват заедно в изграждането на българската държава. Всеки със своите отговорности, усилия и възможности. Това е ден на храбрите. А ние наистина сме храбър народ, който в своята 13-вековна история е преминал през стотици битки и сражения, но оцелял и съхранил вярата и държавността си. И в края на краищата тази държава успява да оцелява дори и в днешните трудни условия. И това е благодарение на храбростта на българския народ.

-Какви гости очакваме да наблюдават парада?

-За нас е висока чест, че парада ще приеме президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. Ще участват и председателят на Министерския съвет, министърът на отбраната и другите министри, началникът на отбраната, кметът на Столична община, дипломати, военни аташета. Ще има представители на българската православна църква и на религиозните общности у нас. На парада ще бъдат и представителите на българските военнопатриотични съюзи, неправителствени организации, както и носителите на ордена „За храброст”. Този парад се отличава с това, че генералната репетиция ще бъде на 5 май - Великден. Ще направим всичко възможно да не пречим на хората да празнуват. И за нас ще бъде чест на Великден да сме близо до катедралния храм „Свети Александър Невски”.

-За какво, според Вас, трябва да си даде сметка цялото ни общество в навечерието на 6 май – Гергьовден и Ден на храбростта и празник на Българската армия?

-Искрено вярвам, че обществото мисли и знае, че в Българската армия има достойни мъже и жени, които заслужават почит и уважение. Заслужават освен това да бъдат добре осигурени, за да могат спокойно да мислят за сериозните мисии и задачи, които изпълняват и за идеалите, които защитават. Освен това и ние трябва да се замислим, включвам и себе си в това число, за тези хора, които ни осигуряват и се грижат за нас – а това са всички българи.
-С какви чувства, според Вас, воините от българските Въоръжени сили ще посрещнат своя най-голям празник, който е и всенароден?
-Винаги съм вярвал в българския войник, понеже и аз съм такъв. Можем да посрещнем празника с гордо вдигната глава за това, което правим и в делник и в празник, включително и на 6 май.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  az 28 апр 2013, 12:09
   
  0
   
  0

  Честито цветница!С пожелания за български дух, непреклонност и само победи!
  На армията- възраждане, главите горе и предани командири на род и родина!
  Борисовци да не допускаме у дома, нашият храм - казармата!
  На ген. Попов - късмет и да не тръгва без истинските приятели, в похода на утрешният ден; смелост и дързост;сенките и светлосенките прати на другите;запази светлината и огъня в очите; Графа е е зад теб!Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка