Ген.Симеонов: Честит празник!

Pan.bg 04 май 2013 | 10:02 views (2455) commentaries(0)
img Приветствено слово
на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов
по случай празника на Българската армия


Уважаеми военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия,

Скъпи читатели на вестник „Българска армия“,

Празникът на Българската армия – 6-ти май, е Ден на храбростта и на Свети Георги Победоносец, ден, в който ние отдаваме своята почит към героизма и мъжеството на българските воини, с гордост и уважение се прекланяме пред техния подвиг и саможертва в името на свободата и независимостта на Родината.
Българската армия винаги е била и е неделима част от нашето общество. Още от самото си създаване преди 135 години, тя се изгражда като неразривна и много важна част от неговата държавна структура, като основен гарант за независимостта, сигурността и териториалната цялост на страната ни.
Много са българските воини и военачалници, оставили имената си с ярки букви в Пантеона на българската бойна слава. Отбелязваме с достойнство 100-годишнината от Балканските войни. В паметта на идните поколения завинаги ще остане героизмът на Българската армия в битката за извоюване на забележителната победа при превземането на Одринската крепост - едно от най-значимите постижения в славната ни военна история.
С удовлетворение трябва да подчертая, че днешните български генерали и адмирали, офицери, сержанти, войници и матроси са достойни наследници и продължители на своите предшественици. Те с чест изпълняват конституционните си задължения: защитата на страната, съюзническите ни ангажименти към НАТО и ЕС , и подпомагане на населението при бедствия и аварии.
Днес нашите воини успешно участват в международни мисии по поддържането на мира в Афганистан, в Босна и Херцеговина, в Косово, в Грузия, в Мали и други части на света, където ценностите на свободата и демокрацията имат нужда от подкрепа и защита. Горди сме с оценките, които военнослужещите ни, участващи в мисии, получават от нашите коалиционни партньори и съюзници!
И тази година българските воини посрещат своя празник, изправени пред предизвикателствата, произтичащи от членството ни в Европейския съюз и НАТО, от необходимостта за по-нататъшно повишаване на подготовката и професионализма, за достигане на планираните оперативни способности.
Затова и главните ни усилия днес, са насочени към по-нататъшното развитие на Българската армия като съвременна, модерна и боеспособна военна сила.
Искам да ви уверя, че всеки един военнослужещ високо оценява усилията на държавата и обществото, във време на криза да се осигурят необходимите средствата за поддържането на постоянна висока бойна готовност. За да имаме тази армия - армия, която е дело на всички, които милеят за благото и благоденствието на Отечеството!
От името на ръководството на Министерството на отбраната и на Българската армия и лично от свое име, искам да изразя искрената си благодарност към всички , които и в този момент изпълняват своята мисия както зад граница, така и в страната ни - за високия им боен дух, решителност и професионализъм!
Използвам празника, за да благодаря на всички вас – военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, кавалерите на ордена „За храброст” и воините от резерва от всички поколения, за вярната ви служба на Отечеството, за приноса и заслугите ви към Българската армия и нашата държава, за вашето родолюбие, самоотверженост и всеотдайност!
Днес искам да сведем глави пред светлата памет на тези от нашите бойни другари, които загинаха като герои, изпълнявайки своя войнски дълг. Искам да уверя техните близки, майки, бащи, братя и сестри, деца и съпруги, че те не са забравени и тяхната саможертва е винаги с нас и ще стане завинаги в българската памет!
Драги военнослужещи, цивилни служители, ветерани и воини от резерва, кавалери на ордена „За храброст”, тази година нашият професионален празник съвпада с още един – светлият празник Възкресение Христово. Искам по случай Великден, Деня на Свети Георги Победоносец, Деня на храбростта и Празник на Българската армия, да ви поздравя най-сърдечно – вас и вашите семейства – и да ви пожелая здраве, сили и много успехи в общите ни усилия за доброто на България, за нейната сигурност и защита!
Честит празник!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка