През първите 3 месеца на 2013 - 588 военни напуснаха БА. Без коментар...

Pan.bg 15 май 2013 | 10:29 views (4246) commentaries(2)
img Pan.bg поздравява за прозрачността министър Тагарев и неговия екип.
По времето на бившия министър Ангелов цифрите с напусналите бяха засекретени, а в интервютата му данните постоянно варираха...


За три месеца от армията си тръгнали 588 военнослужещи без право на пенсия
За две години и три месеца – 3710 души се разделили с пагоните си. 2096 от тях – без право на пенсия.

Спирдон Спирдонов, otbrana.com


През първите три месеца на годината от военна служба са освободени 596 военнослужещи. 162-а от тях са напуснали по собствено желание или поради навършване на пределна възраст. От освободените без право на пенсия са 588. Това са официални данни на Министерството на отбраната. Те са обсъждани във вторник на заседание на Съвета по отбрана.

Прави впечатление, че тези 596 военнослужещи, напуснали само през първото тримесечие на годината, са една трета от освободените в сравнение с цялата 2012 г. През миналата година с военната служба са се разделили 1607 военнослужещи, от които по собствено желание - 1390. От тях без право на пенсия – 799. Ако отидем по-назад, т.е. през 2011 г. данните са съответно 1507 и 709.

Равносметката. За две години и три месеца числеността на военнослужещите е намаляла с 3710. От тях – 2096 без право на пенсия. Според Плана за развитие на Въоръжените сили, приет от правителството на Бойко Борисов на 29 декември 2010 г., до края на декември 2014 г. техният брой трябва да стигне до 5700.

Резултати. В резултат на всичко това окомплектоваността на Българската армия е 89 процента, на Министерството на отбраната – 91 процента, а на структурите на пряко подчинение – 86 процента. Що се отнася до офицерите, по този показател най-зле са Военновъздушните сили. В края на миналата година там офицерският състав е бил попълнен едва на 84 процента. Във ВМС 86 на сто от офицерските длъжности са заети, докато за Съвместното командване на силите и Сухопътните войски процентите са съответно – 93 и 96. Има чувствително непопълване с офицерски кандидати. Добро е състоянието с окомплектоваността с цивилни служители – от 96 до 98 процента.

Мерки. През първото тримесечие на годината започна провеждането на конкурси за приемане на военна служба на лица, завършили средни или висши училища в страната и чужбина. В Националната гвардейска част – 20 длъжности; във Военно-географска служба - две; във Военномедицинска академия – четири; в Стационарната комуникационна и информационна система – две. Продължава конкурсът за приемане на военна служба на 305 длъжности във военни формирования от Сухопътни войски. Обявен беше Регистър на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси) към 01.03.2013 г. и Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати. Продължава набирането на кандидати за резервисти за обявените 1199 длъжности в доброволния резерв.

Обяснения. Текучеството на кадри е свързано най-вече с ниския социален статус на военнослужещите. И несигурността в кариерното развитие. Така например заради промените на Кодекса за социално осигуряване, които въведоха и възраст за пенсиониране на военнослужещите, в периода от 1 октомври до 31 декември 2012 г. 658 военнослужещи поискаха да се пенсионират преждевременно.

Още обяснения. В Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2009 г. е направен следният извод: „Непосредствен положителен резултат от провежданата социална политика в министерството е очерталата се към края на 2008 г. и запазила се през 2009 г. тенденция за увеличаване на кандидатите и намаляване на броя на напускащите военнослужещи от категорията „професионални войници“.” Както се казва – без коментар!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  VMA 15 май 2013, 15:29
   
  0
   
  0

  Хахаа, ми като искат да им се плаща да започнат да работят истинска работа. Срещу седене не може да очакваш кой знае каква заплата. Какъв искат да им е социалния статус, нито имат образование, нито стаж подходящ за по добре заплатена длъжност, мързеливи са, все са в болничен. Който е срещал тази сган знае как вечено реве за пари.

 2. #2
  rebell shooter 15 май 2013, 19:46
   
  0
   
  0

  До VMA, май скоро ВП не Ви е посещавало за бой по каските и затова се изхождате по въпроси кой ревял за пари и т.н. Вие винаги сте ревяли за пари най-много въпреки, че на брой служители винаги сте получавали най-много. Ако се погледне, че 90 % от обслужваните от Вас са мутри и цивилни граждани, а формирате 90 % от рекордните за годините на прехода задължения на МО, ще се види какви гниди сте и къде Ви е мястото всъщност.
  А сега по темата.
  Ако се направи статистика на всички уволнени и доброзорно напуснали СИСТЕМАТА на МО от август 2009 г. до подаването на оставката на правителството на ГЕРБ, ще видите много над тези бройки от статията, които всъщност представляват хиляди човешки съдби, прекършени заради това, че бяха Българи, а не герберасти. Голяма част от тях бяха заменени от "калинки", а част от щатовете (за да е пълна гаврата) бяха и все още са ВАКАНТНИ!!! И Така Аньо реши да "пести" пари от бюджета, и така спести като кучето на нивата, боклука му мангалски.
  Интересно, е че и автора на тази статия е потърпевш от тези изпълнения и се чудя защо скромничи, а не си каже право куме в очи, какво му се е случило и защо?Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка