Летище „Божурище” е било заменено за 106 новопостроени апартаменти

Pan.bg 21 яну 2014 | 21:22 views (2569) commentaries(1)
img Летище „Божурище” е било заменено за 106 новопостроени апартаменти и ателиета
21 Януари 2014 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Летище „Божурище” е било заменено за 106 новопостроени апартаменти и ателиетаСнимка: Информационна агенция "Фокус"
София. Летище „Божурище” е било заменено за 106 новопостроени апартаменти и ателиета. Това стана ясно на заседание на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище „Божурище” през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. Председателят на временната комисия Петър Мутафчиев представи информация от Министерството на отбраната.
При продажбата е била извършена оценка на пистата за излитане и кацане, като е била оценена на 751 349 лв.
По договор за замяна от 6 юли 2007 г. между областния управител на София и „Индустриален парк София” Министерството на отбраната придобива 106 апартамента и ателиета, от които 79 в София, а 27 в Пловдив. Имотите са новопостроени през 2005, 2006, 2007 година. Ремонт и обзавеждане са били извършени на всички имоти в Пловдив, в София 18 са напълно обзаведени, пет частично. До 2008 г. имотите не са имали определено предназначение по член 3 по Наредбата за отдаване под наем. Има заповеди на министъра от 2008 г., с които за имотите е определени предназначение „служебни”, което определя настаняване за ръководни кадри. Това предназначение за ръководни кадри е запазено и досега за 27 имота в София и за 2 имота в Пловдив. 17 от имотите са били без акт 16. Той е придобит след 2007 г. Към настоящия момент всички имоти имат акт 16.

image
До две седмици Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище „Божурище” през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г. ще излезе с доклад и препоръки към изпълнителната власт. Това каза пред журналисти в парламента председателят на комисията Петър Мутафчиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Мутафчиев уточни, че няма да има повече изслушвания в комисията, в следващите две заседания ще се подготвя доклада. „Волята на народните представители е да се излезе с един сериозен анализ, ясни констатации от страна на комисията и точни законови предложения до изпълнителната власт”, каза Мутафчиев.
За краткото време успяхме да съберем много фактологически материал. Ясно е, че историческото значение на българската военна история на Летище „Божурище” и за историята на България е безспорно. Тук няма спор. Ясно е, че собствеността на земята е частна, т.е. има собственик, който иска да инвестира там. Въпросът е какво да се направи от тук нататък, за да се запази тази културна ценност. Това, което можем да направим ние, е да констатираме фактите и да направим конкретни предложения до изпълнителната власт”, обясни председателят на временната комисия. „Добре е да препоръчаме да се създаде една цялостна система за всички държавни имоти, които държавата счита за неоперативни и трябва да ги продаде, за да получи пари, да има една предварителна оценка за тяхната културно-историческа стойност”, подчерта Мутафчиев.
„Лично моя констатация е, че винаги, когато има заменки, когато има различни оценки на различни неща, винаги има съмнения, дори оценката да е перфектна. Това трябва да го разберем всички, за да не се стига до подобни разправии. Така става и с отчужденията, хората винаги казват – вие ме ощетихте. Трябва да се бяга от подобни подходи, когато се заменя собственост”, каза още депутатът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Bla 06 фев 2014, 19:21
   
  0
   
  0

  не е ли жалко и безсрамно да се замени летище символ на българската авиация, дух и сила за недвижимо имущество с жилищно предназначение. Докога? За някакви си апартаменти... може ли да няма граница в алчността и наглостта на тези хора.. това е отвратително! Срам ме е

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка