На дневен ред е решението за многоцелевия изтребител

Pan.bg 31 май 2014 | 10:35 views (2963) commentaries(0)
img otbrana.com


Надяваме се да засилим нашето присъствие в България, щастливи сме да видим повече технологии на Сааб в България, включително изтребителя Gripen“, каза Даниел Боестад, вицепрезидент за Централна и Източна Европа, и Балканите в Сааб. Компанията предлага гратисни периоди и фиксирани годишни вноски.

Спирдон Спирдонов


Повече от десетгодишното очакване да се вземе решение за модернизиране на изтребителната ни авиация е на път скоро да се сбъдне. При откриването на Единадесетото издание на военното изложение „Хемус-2014” в Пловдив министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи, че правителството ще разгледа този въпрос през месец юни.

Вариантите са два. Или купуваме нови самолети, или заделяме средства за поддържане на наличните, т.е. на МиГ-29 и МиГ-21. Ако купуваме, ще са необходими много пари, например около 800 млн. лв., за което, както изисква законът, ще се иска санкцията на парламента.

Днес, когато навършва една година, откакто оглави Министерството на отбраната, Ангел Найденов е отново на военновъздушна вълна. Той ще бъде в авиобаза Граф Игнатиево на Деня за високопоставени гости и за медии, който се провежда в рамките на съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда – 2014 г.” В рамките на събитието ще бъдат представени мисиите и задачите, изпълнявани от българските, американските, румънските и гръцките участници в летателната тренировка. Ще бъдат изпълнявани полети и ще бъде представен статичен показ на авиационната техника, участваща в съвместната тренировка.

Kомпанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, участва в „Хемус-2014”. На своя щанд представя широка гама от продукти и технологии, сред които увеличен модел на изтребителя Gripen и оръжейната система Carl Gustav M3 с мунициите към нея. Надяваме се да засилим нашето присъствие в България, щастливи сме да видим повече технологии на Сааб в България, включително изтребителя Gripen, казва Даниел Боестад, вицепрезидент за Централна и Източна Европа, и Балканите в Сааб. Той имаше подробен разговор в първия ден на изложението с министъра на отбраната Ангел Найденов, като е останал впечатлен от неговата информираност.

Изтребителите Gripen в момента се използват от ВВС на Унгария, Чешката република, Южна Африка, Швеция и Тайланд. В края на 2013 година бразилското правителство обяви решението си да купи 36 изтребителя Gripen NG за бразилските ВВС. Известно е, че Сааб не предлага самолети втора ръка.

Според експерти на компанията употребяваните вече машини не са непременно по-евтини от новите. И добавят: „Новите самолети са със значително по-ниски експлоатационин разходи, освен това при закупуване на употребявани изтребители след 10-15 години ще възникне нужда от смяната им. Жизненият цикъл на нови изтребители е повече от 40 години.” Представителите на Сааб посочват, че гратисни периоди и фиксирани годишни вноски ще позволят на българското правителство да стартира по-рано процеса.

Ден преди откриването на „Хемус – 2014” министър Найденов прие заместник-министъра на отбраната на Италианската република Доменико Роси. С италианската делегация той се срещнва и на самата изложба. На разговора в МО е бил коментиран и процесът на развитие на въоръжените сили. Акцент е поставен на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС. Министър Найденов благодарил за активното взаимодействие на италианската страна с Интегрирания проектен екип на Министерството на отбраната във връзка с изясняване на направеното предложение по проекта. Известно е, че Eurofighter втора ръка от италианските ВВС е един от вариантите за избор на нов български боен самолет.

Снимка: Николай Димов, Pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка