ОТБЕЛЯЗАХА 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИК АВГУСТ КАБАКЧИЕВ

Pan.bg 05 юни 2014 | 12:45 views (4791) commentaries(4)
img Сайт на ВВС

100-годишнината от рождението на генерал-полковник Август Кабакчиев – първият авиоинженер с генералско звание, беше тържествено отбелязана вчера, 3 юни, в Централния военен клуб – София. Събитието е организирано от Командването на Военновъздушните сили и Българската авиационна асоциация и се проведе под патронажа министъра на отбраната Ангел Найденов.

Обръщение към присъстващите от името на министъра на отбраната отправи Иван Жерков, началник на политическия кабинет. В него се подчерта, че генерал-полковник Кабакчиев завинаги ще остане в паметта на поколенията като един от първостроителите на съвременната военна авиация и онзи верен ориентир за новаторско мислене, без което изграждането на модерни и боеспособни въоръжени сили е немислимо, личност, на която е предопределено да води и да създава.

„Дълги години с ум, знание и интелект той чертаеше бъдещето на българските Военновъздушни сили”, подчерта председателят на Българската авиационна асоциация о. з. полковник Ангел Георгиев. Спомени за него споделиха още генерал-майор Борис Бонев, доайенът на военната ни авиация генерал-лейтенант Добрин Добрев, полковник Кръстьо Бонев и генералният секретар на Българската авиационна федерация полковник Цветан Стойновски.

На тържеството присъстваха членове на семейството на изтъкнатия авиационен инженер, военнослужещи от българските Военновъздушни сили, офицери и сержанти от запаса и резерва и официални лица. Пред тях беше представен и документалният филм „Рамо до рамо, крило до крило” на авторски колектив начело с военния журналист пилот I клас о. з. полковник Веселин Стоянов.

Генерал–полковник Август Кабакчиев е първият български инженер, на когото е присвоено генералско звание. Той е сред организаторите на инженерно-авиоремонтната служба и изявен деятел на въздушния спорт. В редовете на Българската армия служи като главен инженер на Военновъздушните сили, заместник-командващ на ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и заместник-министър на народната отбрана. Генерал-полковник Кабакчиев е заемал и поста заместник-председател на Държавния комитет по планиране. Като общественик е дългогодишен председател на Българската авиационна асоциация и вицепрезидент на Международната федерация по авиация „FAI“. Той е една от само 74-те личности в света, наградени с медал „FAI Gold Air“ (1988 г.) – едно от двете най-високи отличия на Международната федерация, присъждано за изключителен принос за развитието и преданост към каузата на авиацията.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Мърморкото 05 юни 2014, 17:03
   
  0
   
  0

  Ген. Август Кабакчиев ми връчи офицерските пагони през м. септември 1966 год.

 2. #2
  Българин 06 юни 2014, 14:58
   
  0
   
  0

  При отбелязаване на подобни годишнини, особено пък "стотка", редно е да се дадат биографични и служебни данни за посочения човек. Да , в нета има, но много от читателите на този сайт разчитат повече на него.
  Добросъвестните изследователи на историята и военната история на България са или много малко, или въобще не съществуват.
  Биографията на Ген. Кабакчиев е много богата, но има неща, които се премълчават, а са многознителни.
  Христо Кабакчиев е бил с двойно гражданство- българско и съветско. Бил е член на комунистическите партии на Съветския Съюз- ВКП(б) и на Царство България- БРП(к), после на БКП. Бил е член дори на ЦК на БКП.
  Бил е офицер от Червената Армия на Съветския Съюз и Българската армия на Царство България, а след 1946г. на БНА.
  Завръща се в своята родина на 5- ти октомври 1944г., точно един месец след обявяването на войнТа от Съветския Съюз срещу нашата и неговата страна Царство България. Непосредствено преди заминаването се среща с Георги Димитров , който му дава суответни указания за бъдещат му дейност.
  Завръщането му е в състава на съветските войски, които вече са окупирали страната- Трети Украински фронт с Командващ Генерал- полковник Фьодор Толбухин.
  Въпреки високите професионални способности на полковника от РККА, не може да се посочи като добър морален акт някой да е офицер от армията на страна, която напада неговата страна.
  Българската непочтеност е толкова силноразвита, щото в един документ- публикация , българите, които са служили в Съветските войски са квалифицирани като "български служители". Тази квалификация няма юридически смисъл и е обидна за нашата държава. Юридически Август Кабакчиев неправомерно е произведен като офицер от българската армия. Той не е имал никакво бъшгарско образование, а за военно да не говорим.
  Всеки нормален българин прекрасно знае, че политиката на Съветския Съюз след 1922 г. към България е крайно враждебна и дори терористична. Тя се увенчава с пълен успех на 9 - ти септември 1944 г., когато съветските органи осъществяват държавен преврат.
  Нашата страна( държава) и народ с нищо не са заслужили подобна политика от страна на Съветския Съюз и всеки , който е способствал за реализирането на тази политика не би могло да бъде определен за достоен българин.

  Понеже настоящия коментар няма да бъде допуснат до многобройните и интелигентни читатели на този сайт, остава да помоля уважаемите админи да го запазят за себе си и един ден ще разберат, че е адекватен. Не може да се живее само с демагогия. Истината един ден побеждава и най-силната. Пред фактите и..........

 3. #3
  Българин 06 юни 2014, 15:44
   
  0
   
  0

  Наистина не очаквах този жест на толерантност от екипа, за което изразяам искрена благодарност!

 4. #4
  Български офицер 15 фев 2015, 13:04
   
  0
   
  0

  "Юридически Август Кабакчиев неправомерно е произведен като офицер от българската армия. Той не е имал никакво бъшгарско образование, а за военно да не говорим. - See more at: http://pan.bg/view_article-53-23350-OTBELQZAHA-100-GODINI-OT-ROZhDENIETO-NA-GENERAL-POLKOVNIK-AVGUST-KABAKChIEV.html#sthash.56vi3lb8.dpuf"

  Обръщам се към "Българин"
  Не ви дава чест и морал да расъждавате по този начин. Най вероятно винаги сте били в сянка на вашия собствен интелект...
  Когато не разбирате от нещата, не е необходимо да ги тълкувате изобщо с вашия посредствен тъпизам изразяващ нравствена та ви простотия.

  Аз съм офицер от БГ армия и съм видял с очите си какво е направил за БГ генерал Кабакчиев. Велики дела...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка