Професор Тилчо Иванов: Едно училище повече е винаги по-добре от едно училище по-малко

Pan.bg 18 юни 2014 | 11:23 views (4140) commentaries(7)
img otbrana.com


Ако има политическа визия за това какво е необходимо на бъдещето, препоръча той по време на обществената дискусия за откриване на самостоятелно Висше военновъздушно училище, трябва да се търсят нови, допълнителни ресурси, за да може с тях да се постигне тази политическа цел.

Спирдон Спирдонов


Аз съм възпитаник на Висшето военновъздушно училище и там практически съм се изградил като личност, казва професор Тилчо Иванов. Цялата ми кариера, допълни той, е близко до проблемите на отбраната и ВВС, като дългогодишно ръководство на катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС, където подготвяхме икономисти и мениджери за МО и другите сектори за сигурност. Професорът уточни, че ангажира мнението и на тази катедра. Той говори по време на организираната от Българската авиационна асоциация обществена дискусия за откриване на самостоятелно Военновъздушно училище.

Изправени сме пред един сложен проблем, смята професор Иванов. Самата дискусия той анализира така: „Имаше различни гледни точки – емоционална и рационална. Сблъскват се две гледни точки на обществената необходимост да се създаде по-качествен образователен продукт за ВВС. Рационалната гледна точка се фокусира върху цената на този продукт. Възниква поляризация на мненията. Тъй като иницииращият орган трябва да бъдат МО и образователната система, всички действия по-нататък са парализирани от това противоречие.“

За да се излезе от тази ситуация, посочва професорът, е необходима безусловна обществена подкрепа за един публичен образователен продукт. Според него трябва да се намери пътеката между необходимия продукт и разполагаемите ресурси за тази цел. Ние, продължи той, сме изправени пред политическо решение, което трябва да се съобрази с реалността на потребностите и да се действа. Ако има политическа визия за това какво е необходимо на бъдещето, препоръча професорът, трябва да се търсят нови, допълнителни ресурси, за да може с тях да се постигне тази политическа цел.

Според професор Иванов, реалността показва, че имаме нужда от подготовка на такива специалисти, които могат да бъдат полезни за сигурността на страната. Във връзка с това той смята, че е необходим нов приоритет в областта на образователната политика в общата отбранителна политика. Професорът призовава за радикална промяна и извеждане на повече ресурси за постигане на образователните цели.

Професорът завърши така: „Аз мисля, че трябва ново политическо мислене и реалокация на ресурси, за да се постигне тази цел, защото тя подхожда на стратегическите ориентири на бъдещето. След този момент ще бъде вероятно късно, за да се направи това. Именно в тази посока, добавям и моя глас за тази идея. Не мисля, че другите образователни институции ще бъдат ощетени по някакъв начин. Убеден съм, че едно училище повече е винаги по-добре от едно училище по-малко“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Българин 18 юни 2014, 18:44
   
  0
   
  0

  Господин професоре,няма такъв процес в човешката мисловна дейност като "политическо мислене".Поне досега световната психология не го е реф=гистрирала никъде.Както и неполитическо мислене.

  И не е лошо да се види сред кои държави се нарежда нашата с месечен доход на човек от около 74 ерво.Хората не могат да свържат двата края,за какво училища става въпрос.

 2. #2
  fen 18 юни 2014, 19:48
   
  0
   
  0

  ТИЛЧО, ЩО НЕ ОСТАНА ОФИЦЕР, БЕ, ЧЕДО ??? СМЕШЕН ПЛАЧ ...ПО-Е ВАЖНОТО, ЧЕ ТИЯ, НА КОИТО ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА, А И НЕ ЗАВИСИ НИЩО ОТ ТЯХ - ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ, ПЪЛНИ ЩУРОТИИ ..., ...ТРУДОВЕ ЛИ ГОНИ, ТИЛЧО, КОНФЕРЕНЦИИ ЛИ СЪБИРА, ..., НАПРАВИЛ СИ Е СМЕТКАТА ...

 3. #3
  Rebel shooter 18 юни 2014, 20:16
   
  0
   
  0

  До № 1,
  Първо да те осведомя, че терминът, а не процесът както ти го назоваваш "политическо мислене" съществува в общата терминология, а световната психология го е "реф=гистрирала" както пишеш ти, но под друго наименование. Просто се позаинтересувай малко и спри да отсъждаш на "килограм".
  А по въпроса за дохода от 74 евро на човек просто, незнам какви статистики и от кои години четеш, това е абсурд някакъв. Но дори да приемем, че доходите ни са жалки милостини, какво, дай да закрием всичко и от утре да няма държава, защото трябват пари за всичко? Това е твоята логика, ако въобще може да се нарече такава.

 4. #4
  Иванн 19 юни 2014, 01:05
   
  0
   
  0

  До #3.

  Повтарям напълно отговорно, няма различни видове мисления, определени по различни критерии. Човешкия разум е изключително ширкомащабен и мисловния процес е функция на човешкия мозък. Той не може да влиза в различни режими на мислене- политическо, антипопитическо, художствено, спортно, космическо, компютърно, театрално или селскостопанско мислене.

  В България се въведоха много понятия, които ги нямаше преди комунизма да бъде прекратен. Подобна фраза е "политическа воля". А има ли икономическ воля?

 5. #5
  ГНЕВЕН 19 юни 2014, 12:00
   
  0
   
  0

  Стига сте дърдорели глупости. Не да се възобнови Вонновъздушното училище, а да се закрие Военноморското училище и да остане само военното училище във В.Търново! Стига простотии и лицемерие. По тая логика пък аз искам да се възобнови и Артилерийското училище в Шумен.То армия не остана,но военни училища, военни прокурори и следователи и военни полицаи колкото искаш. Стига простотии в тази държава!

 6. #6
  Rebel shooter 19 юни 2014, 12:25
   
  0
   
  0

  До Иван,
  Аз също напълно отговорно ти заявявам, че не си прав. Тук става въпрос за термин, отразяващ насоката на мисловния процес, а не неговия източник или същност.
  Терминът "политическа воля" също не е лишен от смисъл, но примера който даваш със словосъчетанието "икономическа воля" е безсмислено.

 7. #7
  Teraflop 19 юни 2014, 13:12
   
  0
   
  0

  Правилно,едно училище в повече е по-добре.Но аз си мислех за едно средно училище в Родопите,където децата да не пътуват сутрин десетки километри.А не училище още отсега обречено на високи, безумни разходи.Пари,хвърлени в нищото.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка