ЗАПОЧНА РАЗРУШАВАНЕТО НА ХАНГАРИТЕ НА ЛЕТИЩЕ БОЖУРИЩЕ!

Pan.bg 19 юни 2014 | 15:46 views (2467) commentaries(4)
img ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТ „ЗА СОФИЯ”

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Граждански комитет „За София” призовава незабавно да се изясни по чие нареждане и защо в момента се разрушават хангарите на обявеното за паметник на културата летище „Божурище”, както и кой в момента е собственик на летището и въпросните сградни съоръжения.
Напомняме, че от 2005 година сградите са собственост на компанията „Индустриален парк”-София, собственост на италианската банка „Финанциария Интернационале”. Недоумяваме как паметник на културата е станал частна собственост.

Граждански комитет „За София” напомня, че летище „Божурище” е уникално с това, че е най-старото летище, запазено на територията на Европейския съюз. От 1906 г. от него започва прохождането на българската военна авиация, а по време на Балканските войни там се обучава цяла плеяда български летци, защитавали небето на Отечеството ни.
От 1924 г. в летището се произвеждат първите български серийни самолети У-1 „Узунов”, през следващата година там е създадено първото българско самолетостроително предприятие.
От летище „Божурище” излитат героите, защитавали небето над София от бомбандировките на американската авиация. Оттам излита и легендарният Димитър Списаревски.
Граждански комитет „За София” изразява своята позиция за запазване на летището като част от културно-историческото наследство. Призоваваме властите да запазят този уникален комплекс и той да не последва съдбата на Захарна фабрика в столицата.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  BG PATRIOT 19 юни 2014, 17:31
   
  0
   
  0

  Каквото не успяха да разрушат американците през ВСВ и Ньойския договор - сега го разрушиха 'инвеститори'...подпомогнати сериозно от 'Киряк Стефчовците'...сиреч предателите на България!!! Сещате се кои са,нали...???

 2. #2
  независим 19 юни 2014, 19:48
   
  0
   
  0

  Политиците спорят кой е виновен! Напразно - всички са виновни. Да бяха направили нещо. Дори да "стимулират" масово гражданско недоволство , отразено по медиите - тази година нямат разходи за "протести", така че могат, и след това да направят законно спасяването. Обясненията , че нямало вече как са несъстоятелни - има толкова много и различни закони и ... - възбрана , национализация,карантина, строителен надзор,безопасност на труда,данъчна проверка,бедствено положение - когато държавата реши да прецака частника няма какво да я спре.

 3. #3
  hjiop 19 юни 2014, 20:17
   
  0
   
  0

  То близко до акъла кой е пратил багерите. Италианците.

 4. #4
  От загубеното поколение 19 юни 2014, 22:50
   
  0
   
  0

  ПОЖЕЛАВАМ АДСКИ МЪКИ и бял ден да не видят на ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ за продаването на летището и хангарите!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка