ВИДЕО: АДИО, СОФИЯ! Най-тежките бомбардировки погубиха хиляди мирни граждани

Pan.bg 23 юни 2014 | 10:16 views (3433) commentaries(2)
img Филм, посветен на 70-годишнината от бомбардировките над София.

сценаристи: Горан Благоев, Камен Бинбелов
режисьор: Росен Елезов
оператор: Цветан Недков
монтаж: Радосвета Петрова


По време на Втората световна война българските управници се съюзяват с Германия и обявяват символична война на Англия и САЩ. Вашингтон и САЩ обаче не си играят на символи. И съвсем реално започват да ни напомнят за това – от 1941 г. българските територии са обект на англо-американски бомбардировки. Парадоксалното е, че най-честите мишени не са военни обекти, а държавни и частни сгради и цивилно население! Със затягането на войната въздушните „визити” зачестяват, за да се стигне до началото на 1944 г., когато София става жертва на две твърде злокобни атаки – едната е на 10 януари, а втората – на 30 март. Потърпевши са и много други градове, но опустошаването на столицата е най-знаково.

ВИДЕО: http://bnt.bg/predavanyia/v-kadur/ochakvajte-v-kada-r-31-mart-2014-adio-sofiya

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Георги Тодоров 26 юни 2014, 15:54
   
  0
   
  0

  На "юнаците", които бомбиха София някой се напъваше да им прави паметник. Не знам даже дали не го направиха.... В Хирошима и Нагасаки дали има паметници на пилотите хвърлили фаталните бомби?!

 2. #2
  Иванн 29 юни 2014, 02:25
   
  0
   
  0

  Е, не може без комунистически лъжи, спасение няма.

  България подписва Тристранния пакт не с цел да воюва с никого. Единствено да пропусне германските войски към Гърция. Югославия щеше да ги пусне, след като и тя подписа последна пакта, но съана преврат, опънаха се на Германия и близо два милиона югославяни легнаха в земята завинаги и без полза. За десерт, след войната комунистите пък избиха над 100 000 човека, включително и българи.
  Когато България подписва пакта, Съветския Съюз не е просто съюзник на Германия, а ВОЕНЕН СЪЮЗНИК. Та нали точно Германия и Съветския Съю нападнаха Полша и така запна ВСВ.
  На 1 март 1941 кой е знал, че Германия и Съюза ще запчнат да се избиват. И че империалистическите САЩ ще станат съюзници на съветските комунисти, които се борят срещу световния империализъм.

  Българските държавни и нямат капка вина за тези неща.
  Това вече е малоумие. В нета има безброй документи, всичко се знае.
  Ясно, днес комумистите са ве религиозни и не се борят срещу империализма.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка