Другите за нас: Справихте се с голямо предизвикателство

Pan.bg 04 юли 2014 | 22:51 views (2628) commentaries(0)
img otbrana.com


Спирдон Спирдонов

България, в лицето на нейните ВВС, се справи с голямото предизвикателство да бъде домакин на мащабната двуседмична летателна тренировка на европейската военнотранспортна авиация. Това е мнението, както на заместник-директора на Европейската агенция по отбрана Рини Гус, така и на командира на Европейското въздушно транспортно командване генерал-майор Паскал Валентин. Какво казаха те вчера след края на тренировката?


Рини Гус, заместник-директор на Европейската агенция по отбрана: „Преди всичко искам да благодаря на българските държавни власти, че разрешиха страната да бъде домакин на това събитие. Искам да отбележа и усилията на всички, които участваха в подготовката и организирането на тренировката. Това събитие показва, че многонационалните тренировки са много важни за нашите европейски сили и за подготовката на екипажите ни да участват в съвместни операции. Факт е, че такива събития, особено това в България, стана толкова популярно, е показателен за правилността на нашата политика. Преди две години започнахме с 8 летателни апарата, сега са 10. Очакваме през следващата година броят им да нарасне на 15. С това, разбира се, се увеличават и екипажите, което е изключително важно от гледна точка на отработването на процедурите за оперативна съвместимост.

На практика на летище „Пловдив“ бе демонстрирано реално какво представлява инициативата на ЕС „Споделяне на способности“. Бих казал така: “Да работим заедно в Европа с всички въоръжени сили от страните на ЕС, е единственият начин да предоставяме непрекъснато надеждна защита!“

Генерал-майор Паскал Валентин, командир на Европейското въздушно транспортно командване: „Искам да изразя моето голямо задоволство от факта, че съм тук. Много съм щастлив от това. Тази тренировка беше много успешна. В него, образно казано, са ангажирани четири актьора. На първо място са инициаторите на това събитие, т.е. Европейската агенция по отбрана. Тяхната задача е да превърнат проекта в резултатен и полезен. Вторият важен актьор са, разбира се, самите участници, които са от повече от 15 европейски страни. Всяка от тях е вложила пари, човешки ресурси, летателни апарати и специалисти. За всички е ясно, че България, ВВС и летище „Пловдив“ са правилното място за тази тренировка. Третият участник е Европейското командване на транспортната авиация. Ние също се включихме със специалисти, които допринесоха за подготовката и изпълнението на задачите.

Ние сме група от нации, които се обединихме и в същото време споделихме някои от силите и средствата в областта на военнотранспортната авиация. Те са Белгия, Франция, Германия, Холандия, Люксембург, Испания, а през следващата година Италия. И може би … България? Тези нации предоставят средствата си на масата и ние ги използваме за изпълнение на задачите. Всъщност се опитваме да направим, колкото се може повече с по-малко средства.

Разбира се, за успеха на тренировката, най-важна бе страната домакин. България ни даде огромна подкрепа, т.е. всичко, от което се нуждаем. Предостави ни въздушно пространство, което е много интересно за нас. Домакините работеха гъвкаво, което позволяваше да се предотвратят всички възможни проблеми. Аз наистина съм много щастлив, че България в лицето на Военновъздушните сили, успя да се справи с това предизвикателство. Действително става дума за истинско предизвикателство, защото такава мащабна тренировка се провежда за първи път у вас. Много е лесно да кажем, че ние го направихме. България и нейните Военновъздушни сили проявиха голям кураж, защото успехът означава поемане на риск. Отново искам да кажа, че съм най-щастливият човек на света и ви поздравявам за успешното събитие. Специални благодарности на генерал-майор Константин Попов (Б.р. – командир на ВВС) и на заместник-директора на Европейската агенция по отбрана г-н Рини Гус.“

На снимката: Министърът на отбраната Ангел Найденов и командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов разговарят със заместник-директорът на Европейската агенция по отбрана Рини Гус.

Снимка МО
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка