БКУН на ВВС стана на две години

Pan.bg 15 юли 2014 | 08:26 views (2451) commentaries(0)
img Базата за командване, управление и наблюдение е приоритетно значение за националния суверенитет, каза командирът на ВВС гнерал-майор Рмен Радев

Otbrana.com

С тържествен строй и откриване на монументална композиция на 1 юли бе отбелязана втората годишнина от създаване на „База за командване, управление и наблюдение” (БКУН) от състава на Военновъздушните сили, съобщават от ВВС.
image

База за командване, управление и наблюдение беше създадена в отговор на необходимостта от модернизация и развитие на българските ВВС. Тя е уникална структура и част от новата същност на Военновъздушните сили. В нея се обединиха радиотехническите формирования, формирования за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка, структури за командване и управление, за военно ръководство на въздушното движение, метеорологичния център на ВВС и Авиационно-техническата база. Символ на БКУН е откритата на тържествената церемония монументална композиция, олицетворяваща единството и силата на родовете войски, формирования и структури, от които е съставена тя.

„Вие разсеяхте всички съмнения на скептиците, че едно такова формирование ще бъде механичен сбор от различни специалисти и ще бъде много трудно да се организира, да оформи своя визия, да изпълнява задачите – каза в обръщението си към личния състав на Базата командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев – един от авторите на идеята за създаването на такова крупно формирование. – Вие показахте, че проектът, наречен БКУН, е повече от успех. Доказахте го с вашата воля и устрем да работите за една кауза, наречена български Военновъздушни сили и България. Доказахте, че сте изключително сплотен и високо подготвен екип с общи цели. И най-важното – с общи ценности.”

Генерал-майор Радев подчерта, че БКУН е най-младата база на ВВС с приоритетно значение за националния суверенитет. „Защото националният суверенитет започва с въздушния, а въздушният суверенитет на Република България започва с Вас.” – заяви командирът на ВВС. Той изрази увереността си в бъдещето и перспективите на Базата не само защото тук се разгръщат важни нови системи от колективната сигурност, а и тъй като в нея работи изключително мотивиран и подготвен състав и командване, което оформя далновидно своите цели и приоритети.

Полковник Пламен Богданов – командир на БКУН, сподели, че основното предизвикателство със създаването на Базата е обединяването на различните формирования, без да се допусне срив в системата за командване и управление. Със създаването й продължиха и основните мисии на структурите, от които беше изградена. Те са охрана на въздушното пространство на страната в интегрираната система за ПВО на НАТО; командване и управление; координация с ведомства и специализирани структури при управление на въздушното движение; радиолокационно наблюдение; комуникационна, информационна и навигационна поддръжка на системата за командване и управление; и метеорологично осигуряване на ВВС.

За тези две години най-голямо предизвикателство пред Базата бе изграждането на екип от различни специалисти, който действа като единен организъм. За това допринесе въвеждането на нови процедури, документи и влизането в експлоатация на нови системи.

БКУН участва във всички международни учения и тренировки на Военновъздушните сили. Оказва помощ на населението при наводнения, гасене на пожари, спасяване на бедстващи, медицинска евакуация, разчистване на пътища в зимни условия.

Гости на честването бяха командирите на военни формирования на ВВС, представители на Командването на Военновъздушните сили, на Военна академия, на партньорски структури и местната власт.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка