Хитлер през 1941 година: Ще пазим България от английските бомбардировачи

Pan.bg 16 юли 2014 | 20:41 views (3584) commentaries(7)
img nabore.bg


През 1941 г. фюрерът изпраща личния си аероплан, за да докара във Виена премиера Богдан Филов за присъединяване ни към Тристранния пактВ българската история датата 1 март 1941 г. е влязла трайно и трагично. Тогава страната ни се присъединява към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио и политически тръгва към поредната си национална катастрофа. Категоричността на българския избор в тревожната военна 1941 г. по нещо прилича на външнополитическата обреченост, която избраха политиците ни през 2006 година. Тогава България се съгласи да стане домакин на американски бази, така както през 40-те бе предоставила територията си за преминаване от войски на Вермахта.

Когато през февруари 1941 г. в София се разбира, че Германия настоятелно иска България да подпише присъединяването си към Тристранния пакт, започват консултации между двореца и правителството кой да свърши тая работа. Естествено трябва подписът да е положен от някоя височайша ръка. Министър-председателятБогдан Филов е готов да замине за Виена,където ще стане церемонията. Царят Борис ІІІ се съгласява на този вариант.

Точно по това време се разболява външният министър Иван Попов. Това е доста съмнително и Филов отбелязва в дневника си: “Попов е твърде съкрушен и категорически отказва да отиде във Виена…Царят се възмущава от поведението на Попов и от неговото малодушие. Действително Попов, който днес лежи (имал тръпки и си турял термофор, вероятно от нервност), беше много доволен, когато му съобщих, че германците са съгласни да отиде само един министър”.

За Берлин присъединяването на България е много важна стъпка. За да бъде осигурен подписа на проф. Богдан Филов, Адолф Хитлер изпраща в София личния си самолет FW 200 Condor със своя пилот Ханс Бауер.Въздушният ас се объркал в небетонад София и приземил аероплана на малкото учебно летище в Божурище, вместо на пистата във Враждебна. Самолетът на фюрера затънал в калта на поляните край Божурище чак до осите на колелата.

От германското посолство в София се паникьосали, че мисията на Филов ще пропадне и потърсили резервен вариант - били подготвени два по-малки самолета за евентуален полет към Виена. Междувременно с помощта на 5 трактора успели да измъкнат от калта Condor-а на Хитлер на пистата и да го подготвят за полет.

Българската делегация в състав Филов, Шишманов, Серафимов и Балан излетели в 10 ч. на 1 март и кацнали във Виена около 12 ч. и половина. Придружавал ги немския посланик в София Рихтхофен. Българският премиер бил шашнат от тържественото посрещане - на летището ги чакал “външния министър Рибентроп, почетна рота с музика, двама генерали и петнадесетина висши чиновници, строени в шпалир с униформи”. Домакините настанили високия гост в луксозния хотел “Бристол”.Българският премиер пише възторженопо този повод: “….получих чудесен апартамент, особено хубава е банята”.

Церемонията по подписването станала в двореца Белведере. Присъствали Рибентроп, италианския външен министър граф Чано, фелдмаршал Кайтел, много дипломати от Виена и Берлин. Още като стискал ръката на проф. Филов Адолф Хитлер съжалил за злополуката, която станала със самолета му в София.

Фюрерът бил в приповдигнато настроение, защото вече имал на своя страна България, а Балканите се измъквали от ръцете на Чърчил. Проф. Богдан Филов много живописна описва обеда след официалната церемония: “Обедът беше сервиран в златната кръгла зала…на една кръгла огромна маса, покрита цяла с тъмноцервени рози.Аз бях вдясно от фюрера,вляво от него граф Чано, вдясно от мене фелдмаршал Кайтел…”

През целия ден обаче Филов седял “като на тръни”. Няколко пъти с Рибентроп и Хитлер захващал темата за евентуалните английски бомбардировки над София, които може да започнат. И двамата обаче го успокоявали, че българите не бива да се плашат от англичаните и София е излишно да се обявява за “незащитен град”. Това чрез международното право ни давала символична защита. Фюрерът споделил, че Германия няма да остави България, ако английските бомбардировачи навлязат в нашето въздушно пространство. Хитлер казал на Филов, че русите няма да са доволни от стъпката на България, но “ще се помирят със създаденото положение и няма да реагират.” Както е известно от историята, думите на Хитлер за въздушната ни защита си останали празно обещание.

Вечерта за българската делегация завършила с интимна вечеря, дадена от Рибентроп в ресторанта “Drei Husaren” (”Тримата хусари”) както и в един bierlokal (бирария). На Филов му направило впечатление, че граф Чано бил мрачен и мълчалив - “май е ял калая при срещата си с фюрера”, пише в дневника си българския министър-председател.

След завръщането си от Виена Филов отбелязва: “Рибентроп се показваше твърде приятелски разположен,често ме улавяше за ръкатаи идваше да ме вземе от стаята. Хитлер също беше много разположен. На обяда си взема два пъти от сладкото и каза, че всички добри намерения (да не яде много сладко) пропадали. Това той правел само като е добре разположен. Изобщо присъединяването на България към пакта се цени твърде много. Изглежда, като че ли се е присъединила велика сила, а не малка България”.

Като се погледнем днес, как да не си кажем - нищо ново под слънцето!Д-р Боян ЗАХОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Все пак 16 юли 2014, 21:17
   
  0
   
  0

  Поне една немска авиочаст с Ме-109 изпълнява задачи по ПВО на България до септември 1944г.

 2. #2
  Pesimik-Tehnik 16 юли 2014, 21:28
   
  0
   
  0

  Има и загинал немски инструктор на месер, защитавал небето над София от англо-американските бомбардировки, което той не е бил длъжен да прави.

 3. #3
  Да живее световния шампио 16 юли 2014, 22:51
   
  0
   
  0

  Абе месерите в България ние ли сме си ги правили или смеси ги купили от Райха с домати?

 4. #4
  Все пак 16 юли 2014, 23:43
   
  0
   
  0

  Приятелството си е приятелство, а сиренето си е с пари! И германци, и руснаци ни дерат кожата каквото и да купуваме от тях! Единственото изключение е цената на суровина като нефта по времето на Брежнев.

 5. #5
  Иванн 17 юли 2014, 02:20
   
  0
   
  0

  Подписването на Тристранния договор е поредния дипломатически акт на нашата държава за избягване на включване във ВСВойна и военно противопоставяне на супер-силите в Европа. През предишната 1940г. България демонстрира своята неутрална и мирна политика в отношенията си със Съветския Съюз и Германия, които последователно окупираха всички съседни държави. Българските държавници не заеха близка позиция с нито една от воюващите страни и не се подадоха да се присъединят военно нито с германците, нито с руснаците. Третата страна, от която имахме опасения беше Турция. Но и с нея дипломатите успокоиха напрежението. Българските държавници безпогрешно разбраха , че Балканите и особено България влизат в стратегическите интереси на Германия,Гърция и преди всичко на Съветския Съюз. Само руснаците искаха съвсем открито откриването на военноморски бази на нашето крайбрежие, САМО РУСНАЦИТЕ.
  До ден днешен българските комунисти не са разработили тази тема и никога няма да я разработят. Повече от 70 години тя е табу за тях, покрай тях и за почти всички. Не се е родил български комунист, който да обясни защо комунистическия Съветски Съюз, който от повече от 20 години се "бори" срещу фашизма по света,включително и срещу "българския фашизъм",моли "хитлеро-фашистка България" да й позволи да изгради тези две бази на "фашистка" територия.
  И изпраща на посещение Секретаря на НКИД и дясна ръка на Председателя на Народния комисариат на иностр. дела. Вячеслава Молотов.
  Аркадий Соболев е приет на най-високо държавно-фашистко ниво:
  -Държавния глава
  -Министър-председателя
  - Министъра на Външните работи

  и други. Имал е и срещи с частни лица. Въпреки, че мисията му се оказа несполучлива, съветското ръководство е останало колкото недоволно, толкова и доволно от българските фашисти, след като Соболев представя рапорт и текстовете от официалните разговори.
  Но по-голямо незадоволство се усеща сред държавниците на Германия. Те пък разполагат с официалното съветско предложение, от което се вижда, че Съветите имат изключително сериозни намерения към Балканите и Проливите. Само след три седмици Канцлера на Германия подписва Директива за подготовка на нападение срещу своя съюзник Съветския Съюз.

  Няма в световната история такива верни и могущи съюзници като Съветския Съюз и Германия само за една нощ да станат такива зли врагове.
  Комунистическата пропаганда продължава да изопачава причините и смисъла на акта за подписването на пакта и НИКОГА не казва, че той е подписан преди Германия да нападне Съветския Съюз. И че никой не е могъл от нашите политици и държавници да прдположи това. Втория момент е, че подписването на пакта е имало само една цел-преминаването на германските войски в посока към Гърция.
  И трето , Германия само преди половин година притисна Румъния за да ни върне напълно по мирен път Южна Добруджа. Комунистите тези неща ги игнорират.

 6. #6
  до Хайван 17 юли 2014, 03:58
   
  0
   
  0

  Игнорирана е кухата ти лейка! Германия и Русия, и СССР са приятели на България, ако и да са воювали помежду си, както и България срещу тях в отделни периоди от историята.Тези неща се преживяват.Кухите лейки обаче не могат да преодолеят и преживеят факта, че някога някой комсомолски секретар е отнел първото им гадже, а по късно политкомисарят, така наречения ЗКПЧ е изтрещял жените им, докато те са превземали Дългия репет на поредното занятие по тактика.Такава действителност поражда в кухите глави яростен антикомунизъм.

 7. #7
  До дьомнето 17 юли 2014, 14:38
   
  0
   
  0

  Всеки нормално образован човек знае,че България се е присъединила през м.март,а нападението срещу СССР е през м.юни 1941г.Пишеше го даже и в учебниците по история преди 1989г.Май само на дьомнето Иванн,бившият Краснов,нкой изрично трябва да му го напише с червени букви.Ако тогавашните ни политици имаха и грам способности за геополитически анализ,щяха да разберат,че Германия няма възможности да победи в тая война,както нямаше възможност и в Първата световна война.Поне да не бяхме обявявали "символична" война на САЩ и Великобритания.А какви задължения България е поела към пакта?Ами гоподин Краснов да вземе да го прочете и да не говори бла-бла.Иначе последният пост правилно отбелязва,че Германия и Русия,независимо от имперските им интереси са единствените велики сили,които освен лошо са направили и нещо дабро за България.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка