Първият боен ден на българската изтребителна авиация във Втората световна война

Pan.bg 01 авг 2014 | 09:30 views (7624) commentaries(9)
img Музей на авиацията - Крумово

Знаете ли, че...
На 1август 1943г. се провежда първият масиран удар на амери

От състава на 9-та въздушна армия, базирана на летищния възел Бенгази в Либия излитат 179 тежки бомбардировача B-24Д „Либерейтър”. Маршрут на полета Бенгази- остров Корфу- Преспанското езеро-Скопие-Крайова – Плоещ на височина 4000м.

В 12ч.30мин. навлизат в българското въздушно пространство, западно от линията Сливница-Арчар.За отразяване на предполагаем удар по столицата София, от 1/6 орляк във Враждебна и Божурище излитат 10 Aвиа Б -534 "Доган", от 3/6 орляк на летище Карлово 10 Месершмит-109Г-2. Късният сигнал на излитане не позволява на пилотите да настигнат и атакуват либърейтърите

Ударът по Плоещ е нанесен от 14ч.00м. до 15ч.00м. В резултат от въздушните боеве с немските и румънски летци и силната противовъздушна отбрана, американската авиация губи 54тежки бомбардировача, различни повреди получават 58.

За действие по завръщащите бомбардировачи в 15ч.00м. от Враждебна и Божурище излитат 11 самолета Aвиа Б-534 "Доган" и 4 Месершмит-109Г-2. Летците от ятото във Враждебна водят въздушен бой с противника от Враца до Кюстендил, но със слабото си въоръжение не успяват да свалят противников самолет.

Четворката Месершмит-109Г-2, на поручик Стоян Стоянов води въздушни боеве в района от връх Ком до Цариброд. Поручик Стоян Стоянов с фронтална атака постига първата си победа и сваля един тежък бомбардировач B-24Д „Либерейтър” и един поврежда. Поручик Христо Кръстев, подпоручик Петър Бочев свалят по един бомбардировач, а подпоручик Иван Бонев сваля един и поврежда още един тежък бомбардировач.

Така завършва първият боен ден на българската изтребителна авиация във Втората световна война.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  ???!!! 01 авг 2014, 12:25
   
  0
   
  0

  Четворката на Стоянов излита от Карлово при идването на армадата, каца на Божурище и пак се вдига при връщането им.При престоя оръжейник отстранява проблем на Стоянов.

 2. #2
  Иванн 01 авг 2014, 18:45
   
  0
   
  0

  Е,могло е и без тези сакатлъци,защото америнакците не са има;и цели в България. Могло е нашите управници да не се занимават с тях.
  Както японците не попречиха на своите врагове американците да осъществяват доставките си за Съветския Съюз.

  Но българска работа.Само безмозъчни глави може да допуснат,че може да се противопоставим на такава сила.

  И най-голямата глупост-вижда се,че американците минават на запад по-линия,която е вън от всякаква техни военни и тактически интереси-на зпад от Сливница-Арчар.Не е нужно много разум да се разбере,че америте не се интересуват от нас

 3. #3
  Русев 01 авг 2014, 22:25
   
  0
   
  0

  Много добре са им направили че са трепали тая американска зган,понеже си завират задниците в целия свят като че ли планетата е тяхна затова и са го яли и го ядът и ще го ядът дървото!Щом стигнаха да там че маймуна да ги управлява,егати нещастниците само във филмите са НАЙ иначе пълнят гащите като мине някой кукурузник над тях!!!

 4. #4
  Иванн 02 авг 2014, 02:35
   
  0
   
  0

  Правилно Преславе, америте са сган, но съветските комунисти начело със Сталин не са ли знаели това по време на Германо- съветската война. Какви мотиви са имали болшевиките,че да се съюзят с тези гадове. Пък и с английската сган. Те двете вървят заедно, нали затова казват "англо-американците".
  Вие българските комунисти не знаете къде сте и с кого сте. Кога империалистите са ви врагове и кога приятели. Десет години вече нито един комунист не се е противопоставил срвщу съюза с америанската стан.
  Такъв голям човек като комуниста Георги Първанов твърдо подкрепяше съюзническите отношения на България с НАТО.Дърева не каза една дума срещу него. Не е възможно по традиционен, човешки път да бъдете разбрани вие комунистите от хората.

 5. #5
  Хунтов 02 авг 2014, 04:00
   
  0
   
  0

  Американците са виждали кое е злото и то е фашизма.Но днес не виждат киевската хунта, а те самите са световни фашисти.А СССР не ни е бомбардирал.Напротив! По негово настояване бомбардировките са прекратени.

 6. #6
  Прокопи 02 авг 2014, 05:41
   
  0
   
  0

  На 7 август 1943г.цар БорисIII награждава проявилите се летци на специално тържество.Видимо ядосан,в речта си той казва,че се надява повече да не връчва награди по такива поводи.Ясно е от тази случка,че акцията е разпоредена без негово знание.Кой я е разпоредил?Защото атакуваните и свалени самолети са повредени и не можещи да се защитават,нелетящи в боен ред връщащи се бомбардировачи.Още повече,че те не са имали изтребително прикритие,поради далечината на базата в Бенгази.Това си е било чист разстрел и мародерство на многочислените екипажи.Заповедта е била дело на съветската агентура сред военните,същата,която направи преврата на 9.IX.1944г.Разпоредена е от Сталин,за да се предизвикат последващите бомбардировки.За сведение на червените коментатори,преди да нанесат бомбардировките,американците са взели изричното съгласие на Сталин.Руските мерзавства спрямо България нямат граници.

 7. #7
  msc 02 авг 2014, 14:15
   
  0
   
  0

  Прокопи ти ги изкара САЩ света вода ненапита!Сигурно Сталин ни е вкарал във втората световна война на страната на фашистите.......

 8. #8
  :-) 03 авг 2014, 01:54
   
  0
   
  0

  Де бе, как Сащ-иянската корпорация вижда кое е злото, като символа на това "Зло" седи зад говорителя на Конгреса и на него се подпират не кой да е а самия Джордж Вашингтон и Абраам Линкълн в техните мемориали ;-)?
  Хайде сега не с тия пиар трикове от времето на Сципион Велики ;-).

  След всичко което добре коментирате е добре да си зададете по-важен въпрос:

  ЗАЩО ЦЕЛТА Е ПЛОЕЩ?

  Със съответния последващ въпрос:

  Каква СТРАТЕГИЧЕСКА стойност има ПЛОЕЩ, че да се рискуват такъв огромен брой бомбардировачи ???

  Та от там се извежда и отговора, какво точно постигаме с такава операция :-(.

  За един от коментаторите само ще добавя едно линкче :–), нищо лично?


 9. #9
  Девоатин 03 авг 2014, 09:58
   
  0
   
  0

  Тук отчасти се съгласявам с Иванн и Прокопи.Отчасти, относно целесъобразността на действията на нашите пилоти,без това да намали увжението ми към тях.Американците са показали, че нямат нужда от повод, когато решат да те бомбардират, а по дейни идеолози на бомбардировките срещу Бъкгария са англичаните.Това, че действията на нашите изтребители са дело на съветската агентура го приемане като шега.Някои обясняват кончината на цар Борис с този 01 август 1943 г.Наблюдавайки въаздушната армада прелитаща над България и всичко случващо се, негови приближени казват, че промълвил ,,Това е краят!''.Може би това е предизвикало инфаркта.Имам усещането, че нашите изтребители са действали катто бракониери.Свободен лов, командването сякаш отсъства и нашите си начесали крастата.Ген. Айранов ги е изтървал от контрол или толкова е разбирал.Иначе не са еднакви като политическа ориентираност, доколкото има такава.Само за Петеър Бочев може да се каже, че е прогермански настроен и има данни, че не е загинал в началото на октомври 1944 г., а е пленен и се включва в българската Вафен СС бригада.Последни данни за него - 08. май 1945 г.За Стоянов - знаем.Хр. Кръстев - през юни 1944 г. не се оттегля от бой с превъзхождащ противник, ранен е с опасност от загуба на едното око.Трагична е съдбата на Иван Бонев - прострелян, след като е скочил с парашут от въздушните пирати.Тогава, през юни 1944 г. когато българските пилоти са имали заповед да влизат в бой, само ако прелитащите за Румъния крепости бомбардират наши градове.Е, през юли и август, явно държавата е излязла от контрол и пак има солови действия в северозападна България.Както и днес там се случват едни неща от по друг характер.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка