71 ГОДИНИ ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ: НА АНГЛО-АМЕРИКАНСКАТА ЖЕСТОКОСТ БЕ ДАДЕНА ПЪЛНА ВЛАСТ!

Pan.bg 10 яну 2015 | 13:15 views (6813) commentaries(29)
img „На жестокостта е дадена пълна власт”
Варварската англо-американска бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. обезлюдява града
Иван Петрински, в.СЕГА


Англо-американските бомбардировки над София от есента на 1943 г. до лятото на 1944 г. разстройват трайно живота в столицата. При най-зловещата от тях, на 10 януари 1944 г., са пуснати общо 1784 бомби. В резултат на 15-часовата бомбардировка градът е обезлюден - напуснат е от почти 300 хиляди негови граждани. Централната градска част е в развалини, убити са 947 души, а са ранени 710, разрушени са общо 3731 сгради. Унищожена е част от паметта на нацията ни - в пожарищата загиват няколко хиляди тома стара литература в сградата на Народната библиотека на ул. "Раковски", невъзвратима е загубата и на част от музейната документация и библиотеката на Археологическия музей. Отляво надясно: Разрушен в югозападния ъгъл на сградата на Народното събрание; На снимка, направена от американски самолет, ясно личат кварталите, които са атакувани най-яростно (храм-паметникът "Св. Александър Невски" е ограден за яснота); Сградите около площада пред Археологическия музей са изцяло разрушени, което е и една от причините точно тук през 1949-1953 г. да се изгради новият център на столицата.
Дори в недостойното ни днешно битие трудно ще се намери по-подходящ пример за разпада на държавността ни от откриването на паметника на американските летци, бомбардирали българските градове през 1941-1944 г. Понеже събитието е скорошно, откриването бе на 4 октомври 2010 г., то едва ли се нуждае от кой знае какво припомняне.
image
Паметникът си е паметник, но надписът върху това съоръжение е сред най-забележителните върхове на мисловния разврат в цялата човешка история. От краткия възпоменателен текст става ясно, че американските пилоти "служиха в България през Втората световна война". Така е, това си е паметник на едни служители с дълги черни ръкавели, оцапани с черно мастило пръсти и черни марокенени папки под мишниците, не знам защо е цялата тая олелия покрай това възвисочко парче черен гранит - служители като служители. И срещу втората част от надписа нищо не може да се възрази, казано е: "Те дадоха тяхното днес за нашето утре". Кой може да има нещо против - тяхното днес за тяхното си задокеанско утре. Просто и ясно. Потискащото е само, че тая
срамна сценка се разиграва на българска земя. Въпрос на чистоплътност е винаги да се сещаме за тия наши съплеменници, условно казано, разбира се, които направиха възможен тоя кощунствен антибългарски акт, за да носят те позора си като в антична трагедия.

image
Понякога, докато се ровите разсеяно из мрежата, може да срещнете поставянето на знак за равенство между Паметника на Съветската армия и тоя на "американците, които служиха в България" пред американското посолство. Едва ли може човек да се сети за по-безсрамно сравнение - почитането на братска войска, помогнала за слагането на края на един фашизоиден монархически режим и посрещана навсякъде като освободителка, чийто паметници из Европа са безчет, сравнени с тия, които избиваха и осакатяваха мирни български граждани. На туй му се вика цинизъм в най-чист вид.
* * *
Случва се понякога в човешката история държавите да воюват. През Втората световна война воюващите имат обичая да се бомбардират. Нека в едно изречение да припомним, че на 1 март 1941 г. министър-председателят Богдан Филов подписва във Виена нужните документи и България става официално част от Тристранния пакт. В резултат на тоя подпис германската войска навлиза още същия ден в България. Това присъединяване се обсъжда усилено, но ние ще оставим подробностите за друг път*. На 13 декември събитията имат продължение - България обявява война на САЩ и Великобритания.

Това събитие в страната се коментира усърдно, разбира се, като преобладава насмешката, съчетана с приглушен страх от неизвестното. И днес ще прочетете често, че тая война била "символична". Вероятно обаче това за "символичната война" не е било обяснено добре на правителствата на САЩ и Великобритания, защото в противен случай нямаше да се стигне до бомбардировките от пролетта на 1941 г. до лятото на 1944 г., "символичните войни" не включват бомби и разрушения.

Тук секва иронията ни, породена в случая от пропагандните излияния на председателя на ХХV Народно събрание Никола Логофетов и на министър-председателя Богдан Филов. Войната не може да е символична никога, но дори във военните действия е нужен някакъв морал. Когато казваме справедливо, че англо-американските бомбардировки над България са варварски в пълния смисъл на тая дума, имаме предвид, че в огромната си част засегнатите от бомбардировките обекти са граждански, в България на практика липсват значими военни и промишлени предприятия, които да трябва да бъдат разрушени. Бомбардирани са пристанищата и летищата, разбира се, извършвани са голям брой полети за да се минира р. Дунав, преследвани са транспортните средства, но главна, да не кажа единствена цел на англо-американските атаки по въздуха е изглежда унищожаването на граждански обекти, на градската инфраструктура и на мирното население. "Вредите и загубите [след бомбардировката над София на 10 януари 1944 г.] са [изключително] в жилищните квартали, включително болници, църкви, културни институти и легации", според изявление на Щаба на българската войска (в. "Мир", 24 януари 1944 г.).

Точно убийството и осакатяването на колкото е възможно повече български граждани е цел на това варварство. След голямата бомбардировка на София на 10 януари 1944 г. градът се обезлюдява, от малко над 400-хилядното му население остават под 50 хиляди. За да бъдат опазени гражданите, всички служители в държавните, общинските и автономните учреждения до началник служба получават едноседмичен отпуск, за да се погрижат за семействата си, на 17 януари този отпуск изтича и учрежденията възстановяват работата си. В същото време отпускът на служителките е 30-дневен, както съобщават софийските всекидневници, и те се връщат на работа на 11 февруари. Вестниците не излизат до 24 януари, а театрите, кината и повечето заведения са затворени.

В същото време, англо-американските самолети, без да престават да разрушават големите български градове, организират десетки бомбардировки над малките населени места и над селата, където жителите на големите градове са се укрили. Понеже се съмнявам в голямото военно-стратегическо значение на добричките села Видно, Ириджа, Твърдица и Горичане, на селата Реброво, Царевец, Соколаре, Поляни, Чомаковци, Сирищник, Лиляново, Осиково, Студена, Широки дол, Пишурка, Садово, Ягодово и още десетки други, остава единствено те да представляват интерес за бомбардиране заради намерилите в тях убежище жени, деца и възрастни от големите градове.

Никой не очаква войната да е милостива, напротив обичайно е победата да се преследва с всички възможни средства. Въпреки това някакви морални норми все пак се спазват най-често, не и от англо-американските варвари обаче. От април 1943 г. започват да постъпват сведения, че над германските позиции се разпръскват от въздуха малки предмети за всекидневна употреба - кибритени кутийки, например, които след като се отворят, избухват в ръцете на войниците. Много скоро асортиментът е разширен, а англо-американските самолети започват да пускат навсякъде из България избухващи детски играчки или съблазнителни предмети като часовници, елегантни писалки, кутии с шоколадови бонбони. Изборът на предмети, които да бъдат превърнати в малки мини, е показателен, децата и младежите са цел на тая унижощителна акция. Впрочем целта винаги е да бъде осакатен "получателят" на взривната играчка, не да бъде умъртвен. Страданието в чист вид е главна цел на тая идея.

Въпреки предупрежденията, на 16 юни 1943 г. 17-годишният Кирил Стаменов намира в землището на с. Киселица, Кюстендилско луксозна кутия с шоколадови бонбони, която избухва в ръцете му и откъсва пръстите на двете му ръце. След точно десет дни при с. Новоселци, Видинско 14-годишният Геро Вутов съзрял красива писалка, която, при отвинтването на капачката, също избухва, като го лишава изцяло от пръстите на двете ръце и обезобразява лицето му. Същият е и случаят със Зарко Белев, героя от романа "Воля" (1956) на Митко Горчивкин, написан по истинска история. Психозата от избухливите играчки държи нащрек българските деца още десетилетие-две след края на Втората световна война.

_______________
* В следващите месеци пак ще се връщаме на англо-американските бомбардировки над България.


Извори

"Първата [20 декември 1943 г.] истинска дневна бомбардировка над жилищни квартали (Ив. Вазов, Болницата ["Червен кръст", дн. "Пирогов"]). Бях там един час след нападението. В близката улица бул. "Скобелев" народът се струпа. И това е зрелище, както е Великденския събор. Жужат навсякъде като разгневен кошер. Тротоарите осеяни навсякъде със сърчи [стъклени отломки]. Очите на къщите извадени . . . При градинката до ул. "Доспат" [и дн. бул. "Прага"] една бомба изровила дълбок кратер и разхвърляла земята на големи буци навред по улицата и по тревата . . . На вечерта кафенетата и аперативите са пак пълни, пред кината пак се трупат хора. Човешките същества са най-пригодливите животни на света. Напомнят ми кокошките, които ще се разврякат панически, когато влезеш в курника и хванеш една от тях, но миг след това ще кълват спокойно зрънцата, макар че пред очите им си заклал тяхната другарка."

Из дневника на Боян Болгар (1907-1984), "Себеразкриване", 2009 г.

"Надяваме се . . ., че злото, което засегна толкова мирни хорица и което озлочести толкова семейства, ще бъде понесено със стоицизъм . . . Зеещите разрушения в столицата наистина навяват печал; те угнетяват, но не ни убеждават в успеха на злото. Напротив - на устата на всеки, без разлика на убеждение, стои въпросът, каква бе вината на тия, които пострадаха и не е ли това нападение израз на безразсъдност? Ние живеем в дни, когато на жестокостта е дадена пълна власт, но можеше ли някой да допусне, че над столичани ще се излее най-ужасната смес от всички форми на отрицанието? . . . Поради това считаме, че имаме правото да протестираме. Ние изтъкваме отново тук, че народът ни никому зло не мисли и че той чуждо не желае. Затуй всяко нападение, извършено над население, което иска да живее в мир, означава безогледност, липса на морал във воюването и излишни жертви и опустошения."

Из редакционната статия "Жестокостта на 10 януари", в. "Мир", 24 януари 1944 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  KittyHawk 10 яну 2015, 13:38
   
  3
   
  2

  Как не се намери някои да натроши тоя паметник и да си направи мозайка на терасата ! То и без това за друго не става !

 2. #2
  ukrainec 10 яну 2015, 14:03
   
  4
   
  3

  Нека първо да се натроши другия паметник и паметници ,въздигнати в памет на окупаторска армия(червена),благодарение на която бяха избити 35000 български елит,30000 хиляди български войници и офицери а България беше върната в средновековието,където и сега се намира.А синовете на палачите станаха милиардери а внуците им са в САЩ-главно Калифорния.

 3. #3
  ukrainec 10 яну 2015, 14:09
   
  3
   
  3

  Нека първо да се натроши другия паметник и паметници ,въздигнати в памет на окупаторска армия(червена),благодарение на която бяха избити 35000 български елит,30000 хиляди български войници и офицери а България беше върната в средновековието,където и сега се намира.А синовете на палачите станаха милиардери а внуците им са в САЩ-главно Калифорния.

 4. #4
  За тях сме туземци 10 яну 2015, 14:37
   
  2
   
  3

  Украинчо,руснаците не са хвърляли играчки-бомби,писалки-бомби и бонбони-бомби над България,докато англо-американците го правеха.Над нашето село е минавало едно от трасетата за бомбардировки на Плоещ в Румъния и междудругото тия износители на демокрация са осакатили доста деца в нашия край.През 50-те години тая параноя сред селяните беше още жива и пред всяко излизане на нас като деца ни напомняха въобще да не докосваме такива намерени неща.За тях тогава сме били туземци и въобще не са изпитвали морални угризения да изтребват деца и мирно население.И сега вътрешно ни считат за туземци,макар да ни потупват по рамото.

 5. #5
  ukrainec 10 яну 2015, 14:46
   
  1
   
  1

  Не знам защо са ни считали за туземци и диваци,но знам че бомбардировките на България не са защото България им е обявила война а заради кланетата извършени от БГ армията в окупираните Гърция,Югославия и Албания.Избити са над 20 хиляди цивилни в Гърция и още повече в Югославия и Албания.
  Според Англо-Американското командване-целта е да се изтеглят Българските войски от окупираните държави.Цар Борис е обявен за военнопрестъпник-убиец на жени и деца по време на драмското въстание.България не е водила символична война а напълно реална!

 6. #6
  Teraflop 10 яну 2015, 14:48
   
  1
   
  3

  " Когато казваме справедливо, че англо-американските бомбардировки над България са варварски в пълния смисъл на тая дума, имаме предвид, че в огромната си част засегнатите от бомбардировките обекти са граждански, в България на практика липсват значими военни и промишлени предприятия, които да трябва да бъдат разрушени. Бомбардирани са пристанищата и летищата, разбира се, извършвани са голям брой полети за да се минира р. Дунав, преследвани са транспортните средства, но главна, да не кажа единствена цел на англо-американските атаки по въздуха е изглежда унищожаването на граждански обекти, на градската инфраструктура и на мирното население."А защо сега сме пак с американците,Бе?Това не е ли гъ-золизачество?Не стига,че са ни потрошили тогава държавата,ами и днес ни забатачват в калта и тинята.Това е национална шизофрения.

 7. #7
  KittyHawk 10 яну 2015, 15:05
   
  1
   
  0

  До 5
  Ти скоро ще изкараш България , че и концлагери е правила ..... Кви 20 хиляди цивилни избити в Гърция ? Сам ли си го съчиняваш или получи факс за точната бройка ?
  А за паметниците на Съветската армия , американските летци и турските камънаци , отдавна трябваше да са направени на вълноломи някъде из морето !

 8. #8
  ukrainec 10 яну 2015, 15:21
   
  1
   
  1

  Интернет не е само за путиноидно тролене,иди v Уикипедия,напиши Драмско възстание,напиши Българската окупация на Гърция,на Югославия и така нататък.

 9. #9
  Вън от НАТО 10 яну 2015, 16:41
   
  1
   
  4

  ФАЩ винаги са били и си остават фашисти!

  Нали си спомняме и днес, военните им "консултанти" в Киев и след това украйнската армия стреляше с каквото имаше по цивилното население?
  Станали са даже по-коварни! Вместо сами да убиват, намират предатели в дадената държава и така "туземците" сами се избиват!
  И "помагат" естествено. Дават и оръжие на враждуващите, за да се избиват по-ефективно!

  Нека си припомним още веднъж, какво казва сенатора Хари Труман за ролята на САЩ във ВСВ и по-късно като президент на ФАЩ, подписва документите за хвърлянето на двете атомни бомби в Япония (пак мирни градове и пак по невоенни цели):

  "If we see that Germany is winning we ought to help Russia, and if Russia is winning we ought to help Germany, and that way let them kill as many as possible."[4]
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bait_and_bleed

  превод:
  "Ако видим,че Германия започне да печели войната, то трябва да помагаме на Русия а ако Русия печели, то трябва да помагаме на Германия и по този начин да ги оставим да се убиват колкото се може повече!"

  Тези не са се изменили изобщо!
  Да пускат играчки, бомби за да ни осакатяват? Бомбандирали населени места, просто за да унищожават мирното население...

  Предлагам да излезем от Нато, което си е чисто техна организация. И няма смисъл техни кораби да идват на нашите пристанища.

  Крайно време е ние славяните да се обединим и се отбраняваме от такива фашисти, които не може да са ни партньори!!!
  Те днес унищожават едни от нас, утре други и така, докато всичките славяни са унищожени!

  Не мислете, че тези ще ни защитават някога от чужди нападения! Вън от НАТО!

 10. #10
  llyubo 10 яну 2015, 17:40
   
  1
   
  4

  ukrainec на война като на война, преди 9.09.1944 г. българските фашистите, бранниците, легионерите и "елит", да не би да са спали. Избили са хиляди комунисти, инакомислещи, включително и малки деца. Нормално е след като загубят власта, комунистите да си върнат за дадените жертви и да ги избият. За твоя информация в средновековието не е имали ток, вода, канализация, предприятия, атомна електроцентрала, компютри, болници, училища и един куп други неща, а тези неща ги имаше в България до 1989 г. . Друг е въпросът че в края на кумунизма в България, комунистите се бяха превърнали в най-обикновени капиталисти и направиха всичко възможно да откраднат колкото могат повече.
  unrainec ти от Украйна ли си или Македония, не знам къде си чел за 20 хиляди избити гърци, сърби и албанци от българскката армия, но знам че през Втората световна война България спасява 48 000 евреи който са живели на територията на България.
  В Драмското въстание българската армия се бие срещу комунистическа съпротива (партизани), разликата между цивилни и партизани е огромна.
  "Българската окупация на Гърция,на Югославия и така нататък." - български войски са окупирали територии на който населението е предимно българско, погледни ако обичаш картите от Санстефански мирен договор и Ньойски договор.
  Виждам че си на "ти" с интернета, затова ако обичаш дай някой линк към някоя достоверна статия където да пише че български войници са избили над 20 хиляди цивилни в Гърция и още повече в Югославия и Албания, както пишеш в коментара си. При една проста сметка 20 000 гърци + 20 000 и отгоре сърби и албанци, прави над 40 000 цивилни общо.

 11. #11
  ukrainec 10 яну 2015, 17:45
   
  2
   
  2

  Събитията в Украйна, които ни вълнуват, тревожат и карат надеждите ни да помръкват, имат два аспекта:
  Първият се отнася до това, че един режим, следващ стародавни имперски напъни, се опитва и днес – при наличието на горчивите поуки от две световни войни – да се държи невменяемо. Поведението му не предполага снизходителност и компромиси, а само наказание от страна на цивилизования свят. Поведението на този режим погазва ценностите, които човечеството възприе като залог за своята свобода и просперитет. Това поведение може да ни върне назад в историята, особено народи като нашия, който като цяло все още не е разбрал какво иска от себе си и какъв е пътят му към бъдещето.
  Вторият аспект се отнася до участта на България. Незавидна поради недъзите ни, които са израз на нашата безпомощност да се осъзнаем като европейска нация, тази участ може да придобие трагични измерения. И това ще стане, ако не разберем, че свободата на Украйна означава и свободата на България. В този смисъл лакейските приказки на разни експерти, на платени агитатори и убоги същества с пилешки мозък, включително и софистиката на управляващите, са форма на предателство.
  Докога няма да е пределно ясно за всички, че ние имаме друг път, че ние сме в Европейския съюз и НАТО? И толкоз! Това дърдорене на властимащите за Украйна и агресорите, двусмислено и малодушно, ни излага като нация и държава.

 12. #12
  ukrainec 10 яну 2015, 17:59
   
  1
   
  1

  Do #10
  llyubo
  Първо-избитите от комунягите 35000 не са фашисти а просто адвокати,свещенници,учители,лекари и въобще елит.Фашистите навреме избягаха.
  Второ-напиши в Гугъл-окупация на споменатите държави от България-и готово,има го ив Уикипедия.
  Трето-в Гърция избити цивилни(жени и деца и старци) над 15 хиляди,в Югославия-общо партизани и цивилни-над 15 хиляди,Албания-към 5 хиляди и пратени в цонцлагерите евреи от окупираните земи-над 11 хиляди.С математиката сам ще се справиш.
  Въобще не се чуди,че България е бомбардирана!

 13. #13
  llyubo 10 яну 2015, 18:01
   
  1
   
  1

  ukrainec пусни и някоя сълза за убитите цивилни в Ирак, Либия, Афганистан и Сирия и осъди техните агресори ако обичаш. Войната в Украйна си е направихте сами, а сега на къде ще вървите един господ знае. Европейският съюз и НАТО не ви искат, САЩ, МВФ и СБ казаха че няма да ви дават заеми, отрязахте си пътят и към Русия.

 14. #14
  Б - 24 10 яну 2015, 18:09
   
  1
   
  1

  На снимките се вижда ясно - централна градска част!

 15. #15
  Гочи 10 яну 2015, 18:11
   
  2
   
  2

  Украинеца е психично болен получовек. Не му обръщайте внимание. Трябват му по-силни дози лекарства.

 16. #16
  до Уретъра 10 яну 2015, 18:26
   
  0
   
  1

  Уре, в твоя ред на мисли, редно ли е гърците да вдигнат паметник на българските войници, служили в Беломорието 1941 - 1944 г.? Както ние сме вдигнали на американските пилоти ,,служили'' у нас!

 17. #17
  Иван Бориславов-2 10 яну 2015, 19:17
   
  0
   
  1

  Въздушният терор е "запазена марка" на англо-американците. Реве се кански за Ковънтри - град арсенал на Империята, бомбардиран от Luftwaffe: Загинали граждани 503, тежко ранени - 881, леко ранени около 4000 души.
  Но в Хамбург - 27/28 юли 1943 г., бомбардиран от RAF: 42 000 убити, от тях 8400 деца. Да не говорим за Дрезден...
  По време на Драмското въстание гръцки военни, избегнали унищожение или плен по време на операция "Марита", получили възможност да се въоръжат от изоставените арсенали по линията "Метаксас", убиват български учители, свещеници, полицаи, общински служители... Е, на зла круша - зъл прът. Това, за сведение на хохола, е българска поговорка. Българската войска така подхваща "въстаниците", че забележете, те молят НЕМСКОТО командване да ги спасява от българската армия. И отново за сведение на хохола: Депортираните евреи, с които "доброжелатели" спекулират, са от новите земи, където България все още няма политическата власт, а само временно (до очакваната победа на Райха) управление. Нямало е как да се попречи на немците, за разлика от територията на Царството.
  Якщо український тут не подобається, біжіть до України!

 18. #18
  ukrainec 10 яну 2015, 19:39
   
  1
   
  0

  Аз точно не знам,но мисля че паметника на американците се намира в двора на Американското посолство а това е американска територия,както българското посолство в Уашингтон си е БГ територия.

 19. #19
  Krasimir Dimitrov 10 яну 2015, 19:41
   
  2
   
  0

  Случайно да забелязвате, че хохолчето е вещ по всички теми? Има опорни точки по всичко? Кой ли му ги спуска?

 20. #20
  ukrainec 10 яну 2015, 19:48
   
  1
   
  1

  "Войната в Украйна си е направихте сами,"
  Войната в Украйна си е направихте сами,
  Не пиленце путиноидно-войната в Украина я направи кремлиовското джудже.Нашто момче-Сорос обеща да ни уреди заем дългосрочен 50 милиарда,а наште Щатски приятели обещаха пълно въоражаване и обучение на армията.Така че шапка на тояга.
  Аааа..забравих-пътя за Русия си го дръж,той скоро ще бъде продължен до Азия.

 21. #21
  Krasimir Dimitrov 10 яну 2015, 20:28
   
  1
   
  1

  Ха-ха-ха, Сорос им обещал 50 милиарда ........!?
  И краварите им обещали оръжие, ха-ха-ха, .....!?
  Хохола, №20, не знам какво има под шапката, може би само хелий?

 22. #22
  llyubo 10 яну 2015, 21:49
   
  0
   
  1

  ukrainec Сорос стана "ваше" момче, чак след като Путин ви спря кранчето с газта и поиска да почнете да си плащате дълговете. "Приятелите" ви от САЩ направиха преврат и ви натресоха тяхното протеже за президент, я кажи колко от новите Ви министри говорят украински. Кажи ако не е тайна и по кое време очаквате да получите 50-те милиарда.

 23. #23
  Чудно защо 10 яну 2015, 22:02
   
  1
   
  2

  Чудно защо хамериканците и ингелизите не са бомбардирали така усърдно българските войски в Беломорието,Македония и Западните покрайнини?Да са оказали въздушна подкрепа на гърците и сърбите и всичко би било горе-долу в рамките на правилата за воюване.Ама защо да се тормозят и рискуват,като е по-лесно да избиеш беззащитните цивилни и да подхвърляш играчки-бомби на децата!И още нещо - колорадският бръмбар също е посят в България от англо-американската авиация,далеч преди Виетнам където хвърляха напалм и оранжеви отрови за обезлистяване на джунглата.

 24. #24
  Иво Банчев 11 яну 2015, 18:19
   
  2
   
  0

  Да, наистина - нека на тази дата почетем паметта на Капитан Герхард Венгел – германски летец, командир на I група от 5-та изтребителна ескадрила на Luftwaffe „Eismeer“ (I./JG5), загинал геройски със смърта на смелите при защитата на София по време на голямата въздушна англо-американска бомбардировка над София на 10.01.1944 г.

  Бомбардировката на англо-американците преминава на два етапа – дневен и нощен. В дневната бомбардировка участват около 330 американски самолета, а в нощната – около 80 британски. В резултат на дневното и нощното нападение на София загиват 947 човека и са ранени 710. Тежко ударени са 3731 сгради - разрушени 93 държавни и 3211 частни здания и 427 са полуразрушени. Хвърлените бомби над София са общо 1784. Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и започва евакуация. До 16 януари 300 000 жители напускат града.

  Във въздушния бой българите свалят 6 „летящи крепости” и 5 изтребителя, защитниците на София дават жертва 7 пилоти, сред тях Капитан Венгел. Сваляйки 3 американски бомбардировача с цената на собствения си живот кап. Венгел спаси от смърт стотици мирни жители на София, сред които може би са и нашите родители…

 25. #25
  llyubo 12 яну 2015, 14:10
   
  1
   
  1

  Банчев ще допълня само, че в бомбардировката дневна-нощна срещу 330 американски самолета + 80 британски, българите и германците противопоставят 69. Силите са били горе-долу 6 към 1 в ползва на САЩ и Англия.
  Макар че ако прочетеш #4 коментар от тази статия
  http://pan.bg/view_article-62-26966-QCENJuK-SYS-SKANDALNO-IZKAZVANE-OSVOBOZhDAVANETO-NA-EVROPA-OT-FAShIZMA-E-AGRESIQ.html
  на костов, ще разбереш че в България никога не е имало германски войници.

  "Сваляйки 3 американски бомбардировача с цената на собствения си живот кап. Венгел спаси от смърт стотици мирни жители на София, сред които може би са и нашите родители…" - вложил си малка интерпретация, частта на кап. Венгел сваля 3 самолета, но никъде не пише кой точно ги е свалил.
  Дори и във войната трябва да има малко чест и достойнство, САЩ и Англия бомбардирват села и градове където е нямало български и германски войски, и хвърлят много детски играчки бомби, за да осакатят децата на България. От тук възниква въпроса, срещу кого са воювали, срещу децата или фашистите.
  Почивай в мир кап. Венгел, макар че ако фюрера ти не беше започнал войната нямаше да се наложи да умреш в България. Въпреки всичко ти благодаря, че си даде живота за българските деца и цивилни граждани.

 26. #26
  д 15 яну 2015, 00:13
   
  2
   
  0

  вие не мрънкайте много-когато руски кораби обстрелват Варна си мълчите а?
  нали са ви братя мама ви продажна....

 27. #27
  в разрез 15 яну 2015, 20:50
   
  1
   
  1

  историческа справка: стратегията за бомбардиране на нацистка германия е избор пред по-малкото зло, същите нацисти да спечелят войната. Ударите по цивилното население, целят да откажат правителствата и народа от подкрепа към подобен нацистки режим. след края на войната има много противоречиви мнения по въпроса дали е било необходимо и доколко е постигната целта на тези бомбардировки, като и досега няма единно мнение. Факт е, че дори и по онова време много хора не са поддържали подобна тактика, но са я определяли като необходимо зло.
  За много от народите на балканите сме били в ролята на завоеватели по онова време и въпреки това има наши военни паметници и войнишки гробища, които са там и ние си ги поддържаме. Да, от време на време ги оскверняват по същите причини, по които се дискутира текущата тема. и все пак са там и официалните правителства са ни разрешили да са там. виждал съм снимки на паметници на съветската армия в чехия и в германия - не ги харесват, но знаят че са част от историята.
  Обичаме да се бием в гърдите и да обвиняваме другите. По това време сме съюзници на същата тази нацистка германия, което в очите на съюзниците ни приравнява като цел. вижте какво се е случвало във франция, белгия, холандия и навсякъде в европа по това време.

  в началото на 1944 България излиза от съюза с германия и обявява готовност за преговори. британци и французи имат войски в гърция и затова руснаците бързат септември да окупират България (това е точната дума) и да поставят съюзниците си пред свършен факт. останалото е история - само, че явно не тази със сърп и чук отгоре.

 28. #28
  българин 26 яну 2015, 12:24
   
  1
   
  0

  Ей украинец твоят баща ,който беше полковник в ПРОНОТО разан ли е ?ЗА КАКВА УКРАИНСКА ЗЕМЯ ГОВОРИШ ,?Това е наша българска земя взета ни от поляци и руснаци.Къде си чувал ,че вашият кучи еврейски народ е владял българска територия.Моят народ винаги е казвал "ОКО ЗА ОКО ,ЗЪБ ЗА ЗЪБ" И "КОЙТО НЕ ЩЕ МИРА ИМА СЕКИРА".Сърбите много пъти ни забиваха нож в гърба "сръбско българската война 1885""кланетата в българска МАКЕДОНИЯ 1903""кланетата по време на Илинденското въстание" избитите български войници ,старшини и офицери по време на ВСВ,тормоза на българите след войната,отнемането на българските земи.Убийството на полк. Монев на българската граница оправдан от народният съд и убит от сърбите.За гърците ,които получават свободата си с помощта на СТЕФАН БОГОРИДИ а след това ни налагат верски и политически тормоз и експлоатация,а хилядите избити българи в гръцките квартали предадени на турците,а избитите българи във войните 1912 1913.Стига ей рязан!

 29. #29
  Той 26 яну 2015, 14:36
   
  2
   
  1

  Украинец, трите армии /ако не се лъжа 46,47,57 по памет/ навлезли в България по време на ВСВ са част от...3-ти украински фронт. И понеже съм си простичък приемам,че окупатори на България са украинците. И те така, та и по този повод, ако те мерна нЕкъде, такова навлизане ще ти дам /"изот*дзе-по грузински/, че ума ще ти дойде.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка