71 години от най-тежката бомбардировка на София

Pan.bg 30 мар 2015 | 15:41 views (5210) commentaries(4)
img 30 март 1944 г.

Това е най-тежката терористична бомбардировка над София, но извършената евакуация проваля плановете на противника да предизвика големи човешки жертви.

Столицата е нападната от 450 бомбардировача Б-24 „Либърейтър, Б-17 „Флайнг Фортес”, Б-25 „Митчел” и „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя Р-38 „Лайтинг”. В 9,45 ч. София е бомбардирана както при варварската бомбардировка на Дрезден с т.н. „бомбен килим”. В 10,10 ч. градът е бомбардиран повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби [8], разрушени са 3575 сгради. Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението – жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени. Същия ден е бомбардиран град Ниш. При с. Пишурка са пуснати 64 бомби.
В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Бошнаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6. От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

image
Ме Bf109

image
Dewoitine

image
Avia 5

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.
Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров. Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

image
image
image


Използвани са и снимки от http://www.lostbulgaria.com/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Momo 30 мар 2015, 16:58
   
  21
   
  0

  Защо се нервите толкова?
  Нали пилотите, които са ни бомбардирали и са загинали от българските защитници си имат паметник.
  Някой да знае, за друг такъв парадокс някъде по света? Ако знае - къде?

 2. #2
  Ангел Ангелов 30 мар 2015, 19:10
   
  15
   
  0

  Кой, освен Америка е съсипвал нашата столица с килим от бомби,а сега са ни най-големия съюзник . До кога ще страда народа ни от некадърни политици и управници. До кога ще настройват Русия срещу българския народ! Не ни чака нищо добро ! САЩ само създава комфликти по цял свят и търси
  политически и финансови и изгоди.

 3. #3
  llyubo 30 мар 2015, 23:44
   
  11
   
  0

  Едно време България имаше цар Борис и компания, а сега България има Бойко Борисов и компания + един куп сорисоидни тролчета и разни НПО-та. Едно време платихме скъпо за грешките на правителството, а сега ще плащаме отново за грешките на сегашното ни правителство. Едно време успяхме да оцелееем като нация, но сега най-вероятно ще се затрием като нация. Едно време българските семейства имаха и можеха да се грижат за 5-6 деца, сега българските семейства имат средно по 1 дете и могат да се грижат единствено за него. Едно време младите и способни българи живееха и работеха в България, сега младите и способни българи живеят и работят в чужбина.
  Едно от най-срамните предателства на правителството в новата ни история, е това че разреши на САЩ да направят паметник за загиналите им летци по времето на Вората световна война, а "забравиха" за хилядите български цивилни жертви, "забравиха" за хилядите убити беззащитни жени и деца, "забравиха" за разрушената столица и разрушените домове на хората.

 4. #4
  Горди Балкански роби 04 апр 2015, 09:44
   
  2
   
  0

  Ами както го е казал човека "лош материал" сме. Като започнеш с политиците минеш през бизнесмените и пак се върнеш на политиците. А народа, народа е един мъченик може ли мъченика да е лош материал?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка