"Самолетната" пътека край Асеновград още напомня за загинал пилот

Pan.bg 13 яну 2020 | 20:04 views (4105) commentaries(0)
img www.actualno.com

В околностите на Асеновград се крият множество тайнствени и дори призрачни места, които са малко известни дори на местните хора. Едно от тях е "Самолетната" пътека. Тя носи интересна и в същото време трогателна история. За нея и нейното послание ни разказва екскурзоводът Ивайло Мирчев, който ни предостави и снимките. През 1971 г. на 13-ти септември лейтенант Деньо Денев - пилот към авиобазата в Крумово, изпълнявайки служебния си дълг, загубва живота си по време на учебен нощен полет в района над Асеновград.

През нощта той е пилотирал самолета си над връх "Безово", който се намира в най-северозападните части на Добростанския рид. Лейтенантът попада в гъста мъгла. Излизайки от нея обаче той загубва ориентация, защото вижда огряла луна и под него буквално облаците са били като нощно море. Впоследствие, изпълнявайки вираж (фигура в пилотажа), той отново влиза в мъглата и самолетът "МиГ 17" се блъска в стръмен скат, извисяващ се на огромна височина. Той си отива от този свят много млад. Дълго време съпругата му не научава за неговата смърт. В продължение на седмици лошата новина е скрита от нея, тъй като тя е била бременна в осмия месец и ако научи какво се е случило съществува опасност да роди преждевременно или дори да загуби бебето. А когато се ражда детето, тя го е кръстила Деница в чест на таткото.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Преди около 25 години, преминавайки през пътеката, туристи забелязват метални части, които впоследствие се оказва, че са от самолет. Проучват и научават, че на това място е имало подобен инцидент. Решават и на доброволни начала започват постепенно да изнасят частите от стръмния склон. Пътеката се намира на западния скат на връх "Безово", където ландашфтът е изключително стръмен. Въпреки всичко, с общи усилия започват да извеждат тежките самолетни части. Доброволците ги събират до една скала, която се намира вляво от самата пътека. Минават години и хората все повече научават нови неща, свързани с колеги на лейтенант Денев и с историята му. По инициатива на асеновградски туристи, дори дъщерята на загиналия пилот е заведена до лобното място на нейния баща. Те са открили негов колега, който живее в Садово, а той, от своя страна, ги е свързал с Деница.

И до днес тялото на лейтенант Денев не е намерено. Предполага се, че периметърът, в който самият самолет се е разпилял на части е много голям.

Но въпреки всичко, негови колеги - планинари от Асеновград - издигат купчина от намерените части от самолета, като възпоменание за този трагичен инцидент. Идеята е да експонират по автентичен начин споменът за събитието. Голяма част от отломките липсват. Допуска се, че е преминаващи туристи да са си взимали малки частици за спомен.

Поставени са и три паметни мраморни плочи на самото място, които разказват за тъжната история. На тях са описани и интересни факти от биографията на трагично загиналия лейтенант. Междувременно, през последните години пътеката става обект на сериозен туристически интерес, тъй като районът наистина е магнетичен и сякаш придава особено вълнение у преминаващите.

До преди няколко месеца пътеката не беше подходяща за посещения, тъй като е имало много паднали големи дървета, които на места са препречвали изцяло пътя по нея. По инициатива на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и доброволци от гражданското сдружение "Устремени" районът е бил разчистен. Пътеката е подходяща за хора от всякаква възраст. Независимо от това, че тя се намира на почти непристъпно място, теренът по маршрута е живописен, почти равен и лек за преминаване. Трасето е в рамките на около 8 километра в двете посоки.

Добре маркирана е, а сърцевинната й зона попада в биосферен парк "Червената стена". Маршрутът й започва от хижа "Марциганица" и продължава към "Червената стена" - местност "Бунара" - "Самолетната" пътека и от там има възможност през връх "Безово" да се направи кръгов маршрут или да се стигне до хижа "Безово" и да се върнете отново в кръгов вариант по маркирана в червено друга пътека. Дистанцията може да се премина за около 5 часа в двете посоки с нормално темпо

"Преминаването през пътеката със сигурност те кара да си представяш зловещия инцидент и в същото време усещаш героизма на лейтенант Деньо Денев. Сякаш се поставяш на неговото положение, високо над облаците, сам в мъглата. Никой не е знаел той къде се намира в онзи момент и какво ще се случи с него. И наистина, когато човек вижда останките от самолета и още повече, знаейки историята, че той е имал жена, от която чака дете, наистина усещането е много трогателно", разказа Ивайло Мирчев.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


"Самолетната" пътека край Асеновград още напомня за загинал пилот

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка