Драма в небето и на земята

Pan.bg 24 юни 2020 | 09:59 views (1628) commentaries(1)
img pan.bg
От източници в Интернет

Едно събитие от 23.06.1944 г. ще окаже осезаемо влияние върху съдбата на Стефан Маринополски.

На тази дата формация от В – 24 и В – 17 от 15 Air Forse атакуват петролните рафинерии в Плоещ. Сред тях е и В – 17 № 42 – 5951 “Описоня” от състава на 341 BS от 92 BG с екипаж в състав: командир – лейтенант Едуин Андерсън; втори пилот – лейтенант Уилям Саймънс, бомбардир – лейтенант Дейвид Кингсли; бордови механик – сержант Джон Майер; стрелец – радист сержант Лойд Кейн; опашен стрелец – сержант Майкъл Съливан; стрелец – сержант Стенли Кмиеч; стрелци – сержант Мартин Хетинга и сержант Харолд Джеймс.


При приближаването към целта, Combat Box, в който е самолетът на Андерсън, е атакуван от немски изтребители Bf 109 и Fw 190. Самолетът получава поражения. Има ранени членове на екипажа - опашният стрелец сержант Съливан е ранен в ръката и дясното рамо, а снаряд разкъсва неговия парашут и стрелецът сержант Кмиеч. Тежко повреден, с ранени членове на екипажа, “Описоня” напуска въздушното пространство на Румъния и навлиза в българска територия. “Описоня” е прехваната от четири български ( Асен Ковачев; Антон Барев, Христо Петров и Петър Петров ) и четири немски изтребителя. В – 17 е поразен и тежко се устремява към земята. Лейт. Андерсън издава заповед екипажа да напусне самолета. Лейт. Кингсли помага на ранения серж. Съливан за да скочи от машината. Без да се замисля, Кингсли разкопчава парашута си и го поставя на Съливан и му помага да скочи през отворения люк. Няколко секунди по – късно “Описоня”, прегърнала в смъртна хватка лейт. Кингсли, се разбива между селата Сухозем и Сърнигор.

Стефан Маринополски е свидетел на драмата в небето. С автомобил пристига на мястото на катастрофата. Информиран е от местните власти, че трима американски пилоти са арестувани и отведени в кметската управа. Там намира Хетинга, Майер и Съливан. Като вижда, че последният има нужда от медицинска помощ, той качва американските пилоти в колата и ги откарва в офицерския стол в Карлово, където на Съливан е оказана медицинска помощ. Скоро към тях се присъединяват Андерсън и Кмиеч. Българските пилоти приемат пленниците като скъпи гости, което изумило американците.

На следващия ден американските летци са отведени в София, а по – късно изпратени във военнопленическия лагер в Шумен. На сбогуване един от американските летци подарява на Маринополски кутия “Лъки страйк” с изписан адрес: “Мартин Хетинга, Виксбург, Мичиган.” Подава пакета на Маринополски и му казва: “Посетете ме след войната! Ще Ви посрещна с червен килим !"
За екипажа на “Описоня” пленничеството продължава около три месеца.

Стефан Маринополски служи в армията до 1946 г., когато е репресиран от комунистическата власт. Уволнен от армията, преминал през ада на комунистическите концлагери Куциян и Белене, през 1957 г. заминава на работа в Чехословакия, откъдето преминава австрийската граница.Следват шест години работа в радио ”Свободна Европа”.
През 1963 г. се установява в САЩ, а през 1968 г. получава американско гражданство. Маринополски не забравя за срещата си с американските летци през лятото на 1944 г. Отправя запитвания за тяхната съдба пред американските ВВС и пред асоциациите на ветераните. Започва да търси Хетинга, но той вече е напуснал Виксбург. Свързва се с неговите близки, които му дават новия адрес и телефон на Хетинга – Анкоридж, Аляска.

Ето как е предадена тази среща от френския журналист Жозеф Фрегози ( в сътрудничество с Бил Мейс ) в статията “Randez-vous dans 38 ans” ( Среща след 38 години ), публикувана във френското списание “Aero Journal” 13/2000:
"През една студена януарска вечер на 1982 г., един жител на Анкоридж, Аляска, е обезпокоен от телефонен звън.
– Търся Мартин Хетига, някога живял във Виксбург, Мичиган – гласът е развълнуван, с доста силен акцент.
– Да аз съм, но с кого разговарям ?
– Не се ли сещате поне мъничко?
И как би могъл Мартин Хетинга да се досети ?
След кратко мълчание тайнственият събеседник продължил:
– Казахте да дойда да Ви посетя след края на войната!
Аз съм българския офицер, който Ви плени. Вече тридесет и осем години Ви търся… И ето, най – накрая !"

През октомври 1983 г. Маринополски пътува до Анкоридж, Аляска. Когато слиза от самолета забелязва суетня около машината и изведнъж един червен килим се простира пред краката му. Гръмва военен марш, изсвирен в негова чест от оркестъра
на пожарната команда на Анкоридж, чийто началник е синът на Хетинга ! Семейството на Хетинга посрещна Маринополски като герой.

На следващата година, на 23.04.1984г. Маринополски се среща с останалите ветерани от екипажа на “Описоня” в Арлингтън пред гроба на лейтенант Дейвид Кингсли. За хуманното си отношение към американските военнопленници Стефан Маринополски е награден с "Почетен медал на Конгреса".

Днес в село Сухозем се издига паметник в памет на седемте българи, загинали при взривяване на бомбардировача на земята, и на саможертвата на лейтенант Кигсли. В родния на л-т Кингсли щат Орегон, неговото име носи военновъздушна база на Въздушната национална гвардия. Изтребители Ф-15 от дислоцираното там авиокрило, са участвали в учения с българските ВВС от авиобаза Граф Игнатиево.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Страж 24 юни 2020, 21:42
   
  1
   
  0

  Този "случай" със салянето на "Описоня" е известен още и с единствения през ВСВ у нас случай на освобождаване на американски авиатор от ареста от българските партизани. Харолд Джеймс е освободен от кметството на с.Сърнегорс лед 3 дни - на 26 юни от четата на Леваневски от отряд "Хр.Ботев". Той прекарва заедно с партизаните до 8 септември 1944 год., участва в акции, последно е видян в Пловдив на 9 септември. Известно е неговото писмо до партизаните от отряда, след това следите му се губят в САЩ, не е участвал в събиранията ( reunions) на екипажа на самолета. Не е известно защо,не се е срещал и ссъс Ст.Маринополски..Най-много информация за Харолд Джеймс има в книгата на Кирил Янев "Операция пойнт-Бленк-цел България"....Наскоро стана известно, че Харолд Джеймс е починал през януари 2018 год.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка