Легенди на бойната ни авиация се срещнаха след 40 години

Pan.bg 24 сеп 2020 | 06:59 views (1295) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com

След 40 години офицерите от първия двугодишен випуск „Асеновски“ на Военна академия „Георги С. Раковски“, профил „Командно-щабни ВВС“, се срещнаха днес, 23 септември, което не беше случайно с оглед на факта, че 38 години, именно на този ден се отбелязваше празникът на БНА. Както каза един от тях, нашата заслуга беше, че не позволихме Студената война да стане гореща.

Бяхме млади офицери – старши лейтенант и капитани, когато прекрачихме прага на академията, припомни организаторът полковник от запаса Красимир Мунев. Всички завършихме успешно и поехме по собствен път във военната служба, посочи още той. С необходимото уважение бяха посрещнати тогавашният класен ръководител полковник от запаса Захари Добрев и техният съвипускник и преподавател полковник от запаса проф. Павел Пенев.


Уникалността на випуска е в имената на офицерите, които оставиха трайна диря не само в българската военна авиация. На срещата дойдоха бившият началник на ГЩ на БА и председател на Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание генерал от запаса Михо Михов, генерал-майор от запаса Иван Парапунов, стигал в службата си до командир на 10-ти САК и заместник-командващ ПВО и ВВС, както и полковниците от запаса Красимир Мунев, Жечо Жечев, Димитър Хаджиламбрев и Камен Бонев. Почетена бе паметта на тези, които се пренесоха в небесния авиополк – капитан Пенчо Пенчев и полковниците Атанас Кисьов и Митко Салджиев.

Полк. Мунев прочете свой акростих, който разказва за обучението в академията.Той връчи на всеки един снимка от слушателските години. На нея са старши лейтенант Михо Михов, капитан Иван Парапунов, старши лейтенант Димитър Хаджиламрев, капитан Красимир Мунев, старши лейтенант Атанас Кисьов, старши лейтенант Димитър Салджиев, капитан Пенчо Пенчев и капитан Камен Бонев.

Освен спомени от дългогодишната си военна служба и впечатления от пенсионерския живот, генералите и полковниците от запаса обсъдиха редица актуални въпроси от днешното развитие на авиацията и Въоръжените сили, като цяло.

Снимка: Димитър Бебеновhttp://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_g_14392.jpg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка