Нека бъдем като птиците - волни и дръзки

Pan.bg 17 май 2021 | 13:21 views (682) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com, o.з. подп. Михаил Неделев


В онзи ясен пролетен ден на 16 май 2003 г. около 13.15 ч. майор Анатолий Полянков – летец-изпитател, с героичния си подвиг при изпълнение на служебния си дълг написа безсмъртна страница в славната ни военна история и национална летопис.Отстъплението при изпълнение на всяка бойна задача, при каквито и да е обстоятелства му беше чуждо, противно, невъзможно за неговата натура.

Не, това не е последен полет над този връх! „Летците изпитатели не умират, те отлитат” – това са думи на един от асовете на българската авиация. Майор Анатолий Полянков отлетя в небесния въздушен отряд и оттам, заедно с други български летци-герои, пази небето на България”.


С подвига си той е пример за родолюбие, чест,достойнство, патриотизъм, отдаденост и вярност на воинските ценности като смелост,самоотверженост,професионализъм и благородство с тези добродетели посветил живота си на Българската армия.

За него живота е да гледаш само напред и нагоре…Мечтите издигат човека над земята!Не всеки може истински да полети,но всеки трябва да носи тази мечта,докато диша.Повеля завещана от своя баща полковник Тодор Полянков – военен летец.

С приятели той откровено споделя: „От всичко на света най-много обичам България, защото за мен от Родината по-скъпо няма”!

В тазгодишния прекрасен слънчев майски ден към върха, заобиколени от зеленина, дъхави цветя и горски здравец, където бе последният полет на майор Полянков с неговия МиГ-21 БИС да изпълни задачата – зона, сложен пилотаж, на малка височина, са се събрали съпруга, деца, приятели и близки. Сред тях е и неговия голям приятел и съвипускник полковник Юрий Луканов-заместник началник на щаба Военновъздушните сили със своя син.

"Нека бъдем като птиците - волни и дръзки! Нека и в живота "летим" към нови висоти в успехите и предизвикателствата! Нека хоризонтът на мечтите ни бъде светъл, а дръзновението бъде наш спътник! И нека най-многото, което жадуваме, бъде най-малкото, което ще постигнем!

В знак на признателност бяха поднесени букети цветя от съпругата Женя и дъщеря му Ася.Тук за пореден път са приятели, колеги, майорТихомир Резашки, подполковник /з/ Михаил Неделев и ст. сержант/р/ Динчо Неделев по случай 18 години от кончината му.

Отиде си един смел летец-непреходен символ на съвременната българска авиация, инженер майор Анатолий Полянков, който посвети живота си на авиацията, на небето и звездите. Като такъв ще го запомним-верен на себе си,верен на Българската армия,верен на България!

„Полет на смелите” блести и през облаците от този връх, облян от героизма на един достоен български офицер. Струи светлина от величавия му подвиг, достоен за подражание.

Дълбок поклон пред подвига!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка