125 години от рождението на Константин Узунски

Pan.bg 10 юни 2021 | 09:35 views (595) commentaries(0)
img Музей на авиацията - Крумово

Константин Узунски е роден на 10 юни 1896 г. в Пловдив, където завършва Първа мъжка гимназия и се дипломира с отличен успех. Обучава се в Аеропланното училище през 1916 г. Постъпва в армията с чин подпоручик като военен летец и участва в редица полети по време на Първата световна война, в които влиза в пряк контакт с английски и френски самолети. През 1917 г. Константин Узунски е повишен в чин поручик. Изпратен е от Щаба на въздушните войски на специализация в Германия за овладяване на новите германски самолети – Fokker и Roland. Краят на войната го заварва в Мюнхен.
След Ньойския мирен договор Константин Узунски, заедно с други български офицери полагат усилия за възстановяване и модернизиране на унищожената авиация на Царство България. През 1923 г. е повишен в чин капитан, а от 1930 г. е офицер за поръчки в Щаба на въздушния полк. През 1931 г. вече майор е назначен за командир на смесен орляк и временен началник на балонна група. Година по-късно е началник на 2-ро техническо и снабдително отделение и началник на строева секция към Въздушния полк, а от 1933 г. е командир на учебен орляк. През 1936 г. майор Узунски се дипломира във Военната академия и получава звание подполковник. В периода 1937 - 1941г. полковник Узунски заема длъжностите началник и помощник - командващ на Въздушни войски.
До влизането на България във Втората световна война през 1941 г. полковник Константин Узунски се противопоставя на нарушаването на въздушното пространство на България от прелитащите в посока Гърция и Югославия, германски самолети. Той смята, че чуждите машини трябва да бъдат третирани като нарушители от държава, която до този момент е неутрална в конфликта. Позицията му предизвиква чести сблъсъци с министър – председателя Богдан Филов малко преди присъединяването на България към Тристранния пакт. За да бъде отстранен от участие при взимането на военни решения, полк. Узунски е назначен за военно аташе в Италия. Болен от туберкулоза, той се завръща през септември 1943 г. в България. Умира на 3 октомври 1943 г.

image
на снимката: летец-наблюдател Иван Иванов и летците Андрей Рачев, Иван Маринов, Симеон Петров, Марко Първанов, Георги Попвасилев, Констатин Узунски и летец - наблюдател Васил Бандев пред самолет КБ- 2, 30-те години на ХХ в.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка