Първи курс оцеляваха сред природата

Pan.bg 07 юли 2021 | 15:19 views (667) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com

Сред най-вълнуващите и запомнящи се моменти за първокурсниците от ВВВУ „Георги Бенковски“ е курсът по оцеляване сред природата. Тази година – при сложни метеорологични условия – проливен дъжд и градушка и под ръководството на полковник доц. д-р Мануш Христов и майор ас. Димитър Нановски, съобщават от училището.

Курсант Иван Ганчев – летец- пилот, разказва : „Няколко дни след влизането ни във Висшето военновъздушно училище, така наречените "стари кучета", ни разказаха за нещата, които ни очакват преди и след клетвата. Едно от тях беше Курса по оцеляване или както всички го наричат "оцеляването". Неусетно минаха есента, зимата и пролетта и дойде месец Май. Дойде дългоочакваното време на оцеляването.


Един ден, всяващият респект и уважение у всички нас, полковник Христов дойде пред курсантския корпус, за да даде предварителни указания за занятието. Разделиха ни на три групи – „Алфа“, „Браво“ и „Чарли“.

В първият ден от оцеляването бяхме с пълното бойно снаряжение, провизии и материали за устройване на заслон. Водени под строй от полковника тръгнахме към местата за устройване на лагер. Групите започнаха да изграждат заслон, всяка по свой си начин. След успешното изграждане на лагер, започнаха занятията по военна топография, устройване на окоп, маскировка. На края на деня дойде време да приготвим храна от продуктите, които ни дадоха. Благодарение на момичетата храната стана доста добре, а и не беше време и място за претенции.

На следващият ден трябваше да намерим и спасим катапултиран летец. Целта беше на няколко километра от нас. Водени само от карта и компас се ориентирахме, минавайки през дерета и ниви, покрай язовири и реки. Намерихме мястото, където трябваше да е катапултиралият се летец. Последва обратната част от задачата - да го пренесем до лагера, както и направихме.

По време на оцеляването имахме възможността да изпробваме наученото в лекционните зали. Бяхме ръководени от истински професионалисти. Те обръщаха внимание на всеки един от нас и бяха неотлъчно до нас по време на занятията. Научиха ни колко е важно в реални бойни действия да бъдем колектив, да си помагаме и че всеки в армията е зависим от всеки“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка