Знаете ли, че...

Pan.bg 22 авг 2021 | 15:07 views (1439) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово


Никола Петров Кокилев е роден на 21 август 1900 г. в Тутракан. На 9 септември 1923 г. завършва с 42-ри випуск на Военното на Негово Величество училище. Служи в 12-та пехотна дружина, 1-ва допълнителна част, 27-ми пехотен полк. През 1925 г. постъпва в Авиаторското училище с 3-и авиационен випуск. На 12 октомври 1926 г. е повишен в чин поручик, а година по-късно получава бревет за пилот на транспортен самолет. През 1930 г. постъпва в летателно отделение към Въздухоплаването и в смесен орляк. В периода 1933 - 1935 г. служи в бомбардировъчното ято и 2-ри армейски орляк. През 1937 г. постъпва в учебния орляк, а след година е назначен за Началник на пилотското училище. През 1940 г. капитан Кокилев е вече част от изтребителния орляк. На 6 май 1941 г. е повишен в чин майор и е назначен в щаба на Въздушните войски. Уволнен е през 1946 г. като подполковник.
Подполковник Кокилев работи усърдно по възстановяването на българската авиация след Нойския мирен договор. Той е инициатор и организатор на въздухоплавателната изложба от 1936 г., представена в големите български градове. Летейки прекосява страната и изнася беседи за авиацията, подема дарителски акции за подпомагане на фонда за закупуване на самолети.
Никола Кокилев издава „Бюлетин по въздухоплаването”, който прераства във списание „Въздушен преглед”, възражда списание „Летец” и става негов редактор.

През 1939 г. е поканен от Международната Авиационна федерация да изнесе доклад във Вашингтон за участието на българската авиация в Балканските войни. Започналата Втората световна война става пречка за осъществяване на пътуването му, но докладът е изпратен чрез консулския отдел. Той буди сериозен интерес сред представителите на Франция и Италия. Години по-късно подполковник Кокилев се заема да го разшири и да напише книга, която вижда бял свят едва след смъртта му през 1980 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка