45 години от гибелта на ст.л-т Рангел Николов от 19ИАП

Pan.bg 21 юни 2022 | 08:32 views (731) commentaries(0)
img На 21.06.1977 г. при нощно пребазиране от летище Граф Игнатиево на летище Толбухин с изтребител МиГ-21М (борд „101“) загива ст. л-т Рангел Василев Николов. Причина за катастрофата е грубо нарушение в организацията и ръководството на полетите нощем, при което пилотът захожда по кръга и каца срещу прожекторите.
===========================================
21.06.1977г.-21ч.07мин. Летище Гр.Игнатиево. Самолет МиГ-21М. Полет нощем за прелитане на летище Толбухин, за водене на нощна подготовка над море от това летище. Летецът погрешно разбира курса за кацане. Изпълнява полета по предварителния разчет за кацане, разработен по време на предварителната подготовка. Насочва се за кацане в основния курс 155 градуса от ДПРС към града. Каца на линията на зелените светлини-600м. от края на полосата Въпреки своевременното задействане на спирачки и парашут, полосата не достига, прескача уловката и се взривява в двора на топливо. Загива ст. л-т Рангел Василев Николов.
=============================================
Велико Киряков
Бог да го прости.Прекрасен мъж.Викаха му" старото".Беше ми обучаем в Каменец 1971 год. и в звеното ми в Узунджово през 1972 г.Отново се сблъскваме с правила при ръководене на полетите.Ръководителят на полетите при докладване на третия за пускане на колесника е трябвало да го види.Последната точка да го види е "4-тия завой.Всяко игнориране на правилата води до проблеми,понякога много тежки.И за съжаление няма го:"Сега не е както преди..."


image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка