БЕЗМЕРЦИ ОТБЕЛЯЗАХА И 70 ГОДИНИ ОТ ВРЪЧВАНЕТО НА БОЙНОТО ЗНАМЕ

Pan.bg 06 окт 2023 | 16:39 views (1932) commentaries(0)
img
ВАЛИДИРАНЕ НА ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ПО ПОВОД 70 ГОДИНИ ОТ ВРЪЧВАНЕ НА БОЙНОТО ЗНАМЕ НА АВИОБАЗА БЕЗМЕР

Авиобаза Безмер отбеляза 70-та годишнина от връчване на бойното знаме на 22-ри аип с валидиране на филателна пощенска картичка и специален първодневен печат. Паметна дата в историята на военно формирование 26030 - Безмер е 16 септември 1953 година, когато с Указ на Президиума на Народното събрание, на тържествена церемония е връчено бойното знаме на базата от ветерана на авиацията генерал-полковник Август Кабакчиев.
На тържествената церемония на 27 септември 2023 г. в Културно-информационния център „Безистен“ на град Ямбол беше пуснато в обръщение пощенско-филателното издание. Печатът за пускане в употреба на пощенската картичка беше поставен от директора на регионално управление - Югоизточен към Български пощи госпожа Лиляна Драгоева, командира на авиобаза Безмер полковник Милен Димитров и началника на отдел „Подготовка“ в Командването на Военновъздушните сили полковник Николай Тушев.
Създател на проекта за пощенската картичка е художника Емилиян Станкев. Изображението върху филателното издание представлява 2 самолета Су-25 в атака. Юбилейната картичка е с тираж 1216 бр. и номинална стойност 0,45 лв.
Повод събра на едно място наследниците на онези дръзки, смели и отдадени на бойната ни авиацията воини, които са положили основите за изграждането на авиобаза Безмер. Рамо до рамо стояха ветераните от авиобазата, бившите командири, настоящето Командване на базата, военнослужещи и цивилни служители, както и най-младите летци, които тепърва се утвърждават в авиационната професия. Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет на община Ямбол господин Антон Шиков, заместник областният управител на град Ямбол господин Николай Костадинов и председателят на Военно-историческата асоциация „Музей бойна слава“ господин Тошко Станев. Участие в събитието взеха и приятелите на авиацията младежите от 8 клас на ПГ “Васил Левски“ – Ямбол. Интерес към събитието прояви и ямболската общественост.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Силно емоционален момент беше поднасянето на ценния подарък на господин Тошко Станев към полковник Милен Димитров. Господин Станев връчи от името на ветераните в Ямбол реплика на първото бойно знаме на авиобаза Безмер, изработена от тях.
Приятна изненада за гостите бяха мачуганите, които рецитираха стихове, посветени на любовта към летенето. Те бяха облечени като истински авиатори с летателни униформи.
Специално за повода Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили изнесе концерт за жителите и гостите на град Ямбол. Те изпълниха химна на българските Военновъздушни сили - „Марш на българските орли-авиатори“, по стихове на Любомир Бобевски и музика на летеца Радул Милков, както и други популярни маршове и песни.
Регионалният исторически музей – Ямбол допълни историческия обзор като представи гостуващата изложба на Музея на авиацията - филиал на Национален военноисторически музей в София – „Пионерите в българската авиация“. Фотодокументалната изложба „Пионерите“ очароваха гостите с представянето на историята на първите „хвърчащи“ хора, посветили живота си на зараждащата се българска бойна авиация.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БЕЗМЕРЦИ ОТБЕЛЯЗАХА И 70 ГОДИНИ ОТ ВРЪЧВАНЕТО НА БОЙНОТО ЗНАМЕ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка