12 ГОДИНИ БАЗА КУН КЪМ ВВС - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

Pan.bg 01 юли 2024 | 07:58 views (1727) commentaries(0)
img

pan.bg
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА БАЗА КУН - БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ! НАПРЕД И НАГОРЕ!!!

Заповедта на министъра на отбраната Аню Ангелов ОХ-01 от 31 януари 2011 г. предвижда реорганизиране на Първи полк РТВ; Базата за комуникациона и информациона поддръжка, Авиационин яоперативен център, Метеорологични яцентър на ВВС и 6-а авиотхеническа база Балчик в База за командване, управление инаблюдение, организирана в Управление и 3 зони за управление инаблюдение. Дата за изпълнени ен азаповедта е 1 юли 2012 г.

Базата за командване, управление и наблюдение е създадена на 01.07.2012 г. чрез преструктуриране/разформироване на 1-ви радиотехнически полк (1 РТП), базата за комуникационна и информационна поддръжка бКИНП), главния авио-метеорологичен център (ГАМЦ), авио-техническа база Балчик (атб), авиационен оперативен център (АОЦ) и част от ВРВД. Модела за подобно тактическо формирование беше заимстван от ВВС на Унгария, но отчитайки особеностите на останалите структури на българските ВВС той беше адаптиран и оптимизиран за родните условия. От този момент до днес в базата се носи непрекъснато бойно дежурство (24/7) и то с много висока степен на готовност за реагиране (RS), която трябва да осигури необходимото време за активиране и ефективно използване на останалите дежурни сили и средства (ДСС) на ВВС.

Основните задачи на базата включват: непрекъснато наблюдение на въздушното пространство в зоната за отговорност, създаване, обработка и разпространение на опозната картина на въздушната обстановка (ОКВО), активиране и управление на действията на ДДС на ВВС, гражданско-военна координация при използване на въздушното пространство от военни/държавни въздухоплавателни средства, радиолокационно, комуникационно и метеорологично осигуряване на летателната дейност. Регионално тя е разделена в три зони за управление и наблюдение (с центрове в Божурище, Провдив и Братово) със съотнетните радарни постове и комуникационни възли, а функционално – в три центъра: авиационен оперативен център (АОЦ), в чийто състав влиза и центъра за управление и докладване (ЦУД/CRC-Sofia), център за управление на въздушното движение (ЦУВД) и метеорологичен център (МЦ).

За първи командир на базата беше назначен полк. Пламен БОГДАНОВ (сега бригаден генерал от запаса), който със своя богат командирски опит и отлична щабна подготовка създаде оптимални условия за сработване на разнородните по тип елементи на формированието, с което създаде и основите за бъдещото развитие на базата. Бяха изготвени стандартни оперативни процедури за действие на дежурните смени в типови ситуации, както и модели за работа на различните работни позиции, чрез които личния състав достигна необходимите национални и съюзни стандарти за подобен тип формирования.

След назначаването на бр. ген Богданов за началник на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново за командир на базата беше назначен полк. Васил ЛАЗАРОВ (починал през 2023 г.), който продължи развитието на БКУН основно в направленията: командване и управление и гражданско-военна координация. Богатия му опит от работа в международните органи на НАТО способства за подобряване на координацията с CAOC-Торехон, Испания. През 2015 г. базата премина успешно процес на сертификация съвместно с Бойния щаб на ВВС от комисия на щаба по отбрана. Започна и подновяване на комуникационната техника и системата за С2 (до последната версия на системата ASOC). Голяма част от личния състав на CRC, CSI и ICC премина през курсове за обучение и квалификация в страни-членки на НАТО, което осигури постигане на добри резултати при проверките на готовността (Readiness Verification) от отдел TACEVAL на AIRCOM.

Личен състав от базата участва активно при подготовката на Споразуменията за презгранични операции по Air Policing с Румъния и Гърция, а в последствие – в тренировките и управлението на реалните операции. В настоящия момент се разработва подобно споразумение и с Турция, с което ще се постигне пълна оперативна съвместивост на балканския регион в областта на NATINAMDS. В множеството тактически, показни, командно-щабни учения и при осигуряване на национални и междунродни летателни тренировки базата се доказа като надежден и ефективен орган за командване и управление на военновъздушния компонент, а в областта на ПВО и на национален пункт за управление.

През 2018 г. за командир на базата бе назначен полк. Христо ГАНЕЦОВСКИ, който от 2014 г., след завършване на ФНСО на ВА „Г.С.Раковски” е бил заместник-командир. Той е пилот-изтребител от ятото на МиГ-23, започнал летателната си кариера във 2 аб Габровница. Бил е национабен представител в програма TACEVAL и в комитетите по ПВО&ПРО и въздушно командване и управление (Air C2 SC).

През 2019 в CRC е развърната единна комуникационна система (VCE) на НАТО, като етап от модернизацията на С2 системата. Предвид сериозните затруднения при осигуряването на резервни части, консумативи и ремонт/модернизация на съществуващите РЛС се налага максимално да се ускори реализацията на проекта за доставка на нови 3D радари, който да вдлючва съответно обучение на личния състав и съотвната логистична поддръжка за даден период на експлоатация.

За тези години в базата бяха организирани и проведени значителен брой курсове за обучение на новоназначени или преназначени военнослужещи, както и практически стажове на курсанти от ВВВУ по специалността „Ръководител на полети”. Ефективно се използва и кабината за подготовка по английски език, като инструкторите са от състава на формированието. Много беше извършено и за ремонт, модернизация и поддръжка на инфраструктурата на базата, с което значително се подобриха условията за труд и почивка на личния състав.

Базата осигури отлични условия за взаимодействие с офицерите за координация от Италия, Испания, Нидерландия и САЩ по време на съвместното боно дежурство по модела Enhanced Air Policing (eAP). Ефективното и безопасно изпълнение на тези задачи още веднъж показаха високия професионалицъм и отличната подготовка на личния състав на базата.

Въпреки проблемите, възникнли във връзка с пандемията от COVID-19 и сериозните промени във средата за сигурност базата продължава своето възходящо развитие, като напълно се доказа като надежден и ефективен орган за командване и управление.

В края на 2022 г. за командир на База КУН е назначен полковник Юри Луканов.

image

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


12 ГОДИНИ БАЗА КУН КЪМ ВВС - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка