Сеул ще преоборудва своите самолети AWACS

Pan.bg 11 яну 2013 | 10:47 views (1821) commentaries(0)
img start.bg

Сеул е приел решение да подмени част от оборудването, монтирано на неотдавна закупените от САЩ четири самолета от системата за далечно радиолокационно откриване и управление на AWACS “Peace Eye”. Южна Корея е решила това от опасения, че КНДР може да постави смущения, които фактически “ослепяват” намиращите се на борда на самолетите щатни системи за глобално позициониране. За това съобщиха южнокорейските СМИ, позовавайки се на неназован източник във военното ведомство на страната.

Напомняме, че през 2011-2012 година Сеул закупи от САЩ четири самолета със система AWACS. Тези комплекси вече носят бойно дежурство. Югът ги използва основно за следене и събиране на информация за Северна Корея.

Южнокорейските военни експерти признаха, че на решението за замяната на оборудването са повлияли събитията през април миналата година. Тогава в течение на две седмици от територията на една от военните части на КНДР в посока на столичния регион на Южна Корея беше генериран мощен електромагнитен импулс. Това е предизвикало откази на GPS-системите на 676 южнокорейски граждански самолета и 122 кораба. Били са фиксирани откази на апаратура на няколко граждански лайнери на чуждестранни авиокомпании, които са подхождали за кацане в главното летище на Южна Корея в Инчхон. За щастие се е разминало без аварии, въпреки че пилотите признават, че им е било “много неуютно”, когато се е наложило на око да определят местоположението на лайнера. Военните на Юга след това признаха, че въпреки липсата на негативно въздействие върху военните обекти, то в случай на целенасочена атака бойните системи биха могли да загубят ориентация в пространството. Въпреки че Пхенян отричаше своята причастност към смущенията, но представените от Сеул в международните организации доказателства бяха признати за достатъчни. На КНДР беше отправено предупреждение.

На самолетите AWACS “Peace Eye” ще бъде направена подмяна на апаратурата за шифриране, използване от GPS-комплексите. Новото оборудване, както уверяват в Сеул, е по-съвършено и неуязвимо за електромагнитните смущения, които през миналата година се излъчваха от територията на Северна Корея. Шифровите системи се използват за предаване в онлайн-режим на събраната от самолетите AWACS информация в щаба, а също и на намиращите се на бойно дежурство самолети от ВВС на Южна Корея. Ако не се извърши замяната, то би възникнала заплаха от “ослепяване ” на AWACS, а и няма да могат да предават данните.

Работата по монтажа на новите комплекси ще бъде проведена в база на ВВС на Южна Корея в района на летище Кимхе в Пусан. За преоборудването ще бъдат заделени 25 милиарда вони (23,5 млн. долара).
=====================================================================================================
Справка на “РГ”

Системата “Peace Eye” AWACS се произвежда от американската компания “Боинг” на базата на гражданския самолет Е-737.

Основни характеристики на самолета: дължина – 33,6 м, височина – 12,57 м, размах на крилото – 34,77 м, стандартна височина на полета – 9 – 12,5 км, максимална далечина на полета – 6670 км, максимална излетна маса – 77 тона, продължителност на пребиваване във въздуха – до 8 часов. Екипаж: 2 пилота + от 6 до 10 души персонал. В самолета има 8 помещения за членовете на екипажа, тоалетна и други удобства.

Основно оборудване: многофункционален радар MESA, способен едновременно да открива и следи до хиляда цели на разстояние 370-500 км. В течение на 10 секунди може да бъде насочен за прицелно следене на район с неголяма площ. Сфера на обзора на радара – 360 градуса.

Компютърната система на самолета е способна в режим на реално време да о
бменя информация с бойните информационни системи на ВВС, сухопътните войски, ВМС и главната информационна система на Генералния Щаб.

http://infobalkani.wordpress.com/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка