Рекорди: 8 хил. лева заплата за президент и премиер, Станишев: "Цинично е властта да си вдига заплатите на фона на мизерията"

Pan.bg 13 яну 2013 | 08:33 views (2980) commentaries(0)
img 8 хил. заплата за президент и премиер

Вицепремиерът с 6000 лева, за министър и депутат – 4000 лева

www.pressadaily.bg

Наделина АНЕВА

Заплатата на президента, премиера и на председателя на Народното събрание ще е 8000 лв. Това е записано в проекта на нов закон за заплащането на висшите държавни длъжности, писан в Министерството на финансите. Новината с точните суми обяви вчера заместникът на Дянков Владислав Горанов на среща с кметове и общински съветници.

''Моята заплата е 1500 евро“, каза преди година премиерът Бойко Борисов. Сега той се подписва под 3403 лв. Цачева получава същата заплата. Президентът взема две депутатски възнаграждения, или 4392 лв. Възнаграждението на Цачева се формира от депутатската (2200 лв.), която е три средни заплати за страната. Някои нейни заместници, които са и в ръководства на парламентарни комисии, вземат дори повече от шефката си. Министрите се подписват под 2854 лв.

Вицепрезидент и вицепремиер ще вземат между 5000 и 6000 лв. според новия закон, съобщи още Горанов. Кметове на най-големите общини, министри и областни управители ще бъдат с еднакви заплати - 4000 лв. До 3000 лв. ще пада заплатата на кмет на община в зависимост от големината й.
В желанието си да окуражи градоначалниците Горанов даде пример със своята заплата. Той взема 1516 лв. без добавките за прослужено време. В същото време шеф на дирекция в МФ вземал по 2300 лв. месечно. Новият закон целял да се избегнат тези дисбаланси.

Всички равнис по моята заплата, нареди Борисов още през пролетта на 2011 г., когато представяше новия шеф на комисията „Кушлев“.

Владислав Горанов призна вчера, че отдавна били готови с проекта на закона, но не го внасяли, за да не си помислят хората, че в условия на криза политическата класа си решава проблема с доходите. Коментарът на премиера пред министрите бил „нали сме с кауза“. Затова законът скоро ще бъде внесен в НС, но ще влезе в сила от август веднага след изборите.

(в. Преса, печатно издание, брой от 362 от 12 януари 2013)

Станишев: Цинично е властта да си вдига заплатите на фона на мизерията

www.argumenti-bg.com

“Цинично е, когато хората тънат в мизерия да се вдигат заплати на министри и депутати”, каза пред младежи в Стара Загора лидерът на БСП Сергей Станишев по повод идеята на финансовия министър за вдигане заплатата на премиера, президента и председателя на Народното събрание на 8 000 лева. По думите му едно от първите решения на това правителство е било да си увеличи заплатите с 15%. “Не смятам, че по време на такава криза, когато хората живеят толкова тежко и бедно, и са вкарани в мизерия, е морално правителството, депутатите да получават много по-високи заплати, отколкото получават сега”, коментира лидерът на социалистите.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://argumenti-bg.com/22152/stanishev-tsinichno-e-vlastta-da-si-vdiga-zaplatite-na-fona-na-mizeriyata/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка