2000 оръжейници аут от ВМЗ поискал “Емко”

Pan.bg 13 яну 2013 | 12:57 views (2086) commentaries(3)
img marica.bg

Собственикът на единствената фирма кандидат за приватизация на ВМЗ ЕАД Емилиян Гебрев е поискал съкращение на 2000 от работещите във ВМЗ - Сопот от общо 3200 души числен състав в завода. Той е настоявал ръководствата на двата синдиката във ВМЗ да поемат ангажименти относно оптимизация на персонала в случай на приватизационна сделка с него. Това съобщи за “Марица” председателката на Независимия синдикат ­ КНСБ във ВМЗ - Сопот Иванка Иванова. Срещата на Гебрев със синдикалните ръководства във ВМЗ се състоя вчера преди обяд в Сопот, часове преди да изтече последният срок, в който “Емко” ЕООД и нейният собственик Емилиян Гебрев да подаде обвързваща оферта в Агенцията по приватизацията. Гебрев говори с ръководствата на НС - КНСБ и КТ “Подкрепа” поотделно.
От страна на КНСБ ние заявихме категорична позиция, че не можем да се съгласим, нито ще подкрепим политика на оптимизация на персонала, т.е. на съкращения във ВМЗ. Тази позиция бе изразена общо заедно с колегите от КТ “Подкрепа” пред работниците, които ни чакаха на алеята пред административната сграда, където се провежда стачката. Работниците одобриха нашата позиция по този въпрос, допълни Иванка Иванова.
Ние се борихме много дълго и упорито, докато успеем да защитим 3200 работни места на хората чрез стратегията по приватизация на ВМЗ. Не можем да отстъпим от тази стратегия, заяви Иванка Иванова. Стратегията е приета от българския парламент, той трябва да реши дали ще има промени, или не. Ние сме против съкращението на работници от ВМЗ.
До 15 часа вчера, когато бе крайният срок за подаване на обвързваща оферта за приватизация на ВМЗ, нямаше подадени документи в АП, научи “Марица”. Час по-късно стана ясно, че срокът отново е удължен - този път само с един работен ден - до понеделник, 14 януари, до 15 часа.

Работниците от ВМЗ остават в стачна готовност.!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Иван Иванов 13 яну 2013, 19:58
   
  0
   
  0

  От горчивия опит който имам мога да схвана ясно, че синдикатите играят с приватизатора. След време ще се убедите сами.Който разбира от тези неща му беше ясна работата още като направиха Иванов за малко директор. След това всичко беше въпрос само на време.Ще се повтори работата с Арсенал, но този завод е с по-малки възможности откъм номенклатура на изделията и машинен парк.Господ да помага на обикновените работници - само това мога да им пожелая.Иначе е ясно, че вече няма толкова работа за този завод.

 2. #2
  unior_kz 14 яну 2013, 10:25
   
  0
   
  0

  Синдикатите никога не са защитавали работниците!
  Както казваш , ще се повтори като при Арсенал!
  Но нека признаем че състоянието на завода не е такова от последните две три години...

 3. #3
  unior_kz 14 яну 2013, 10:31
   
  0
   
  0

  А като говорим че плана е като при Арсенал, има предвид РМДта на Костов, с тези предложения работниците да вземат управлението в свои ръце това си е чиста тактика на придобиване чрез Работническо Мениджърските Дружества, и забележете от къде идват тези предложения...!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка