Бригаден генерал Тодор Коджейков: Законът за НСО ще облече в рамка правомощията на служителите и ще даде гаранции, че те няма да бъдат превишавани

Pan.bg 14 яну 2013 | 15:27 views (2920) commentaries(1)
img Агенция "Фокус"

Бригаден генерал Тодор Коджейков, началник на Национална служба за охрана, пред Агенция „Фокус“.

Фокус: Ген. Коджейков, каква беше 2012 година за службата, която оглавявате?
Тодор Коджейков: За всички служители на НСО изминалата календарна година премина в работен порядък. На моменти работата беше много напрегната и динамична, не липсваха и екстремни ситуации, на които отговорихме с бърза и адекватна реакция, но естеството на нашата работа е такова. Условията на 21-ви век изискват висок разход на физическа и психическа енергия от страна на колегите в ежедневната им дейност.

Фокус: Приключиха ли проверките на Сметната палата на службата и какво показаха те?
Тодор Коджейков: Да, проверката на Сметната палата приключи и в момента чакаме окончателния доклад.
Фокус: По какъв начин ще се промени работата на службата с приемането на закон за НСО?
Тодор Коджейков: Законът за НСО ще облече в рамка правомощията на служителите и влизането му в сила ще даде гаранции, че те няма да бъдат превишавани. Той ще даде сигурност както на служителите, така и на обществото. При обезпечаване безопасността на охраняваните лица ние се грижим косвено и за сигурността на гражданите – на всички хора, които присъстват на конкретното мероприятие или случайно преминават оттам.
Фокус: Защо чак сега НСО ще има свой закон?
Тодор Коджейков: В сегашния си вид Националната служба за охрана съществува от 1992 година. През последните двадесет година службата работи със съществуващата нормативна база – Правилник за устройството и дейността на НСО, приет с Постановление на Министерски съвет от 05. 08. 1992 г. Въз основа Решение на Консултативния съвет за национална сигурност към Президента на Р България, започна разработването на проектозакон за НСО. След изготвянето му бе обсъден от експерти и началници на спецслужби на среща в Президентството, последваха и обществени обсъждания – в Академията на МВР, Военната академия и Югозападния университет в Благоевград. След съгласуване с Президентството и Решение на Министерски съвет в края на миналата година законопроектът бе внесен в Народното събрание. Надяваме се, че в близко бъдеще неговото гласуване ще стане факт.
Фокус: Какво стана с идеята служители на НСО да охраняват български мисии зад граница, както и в държави като Афганистан и Ирак?
Тодор Коджейков: Тази идея е залегнала и в проектозакона за НСО. Зад граница ще бъдат командировани служители с богат професионален опит, които могат допринесат за сигурността на дипломатическите ни мисии, както в държави с висок риск като Афганистан и Ирак, така и в най-често посещаваните от наши висши ръководители като напр. Белгия /Брюксел/, Франция /Страсбург/ и др.
Фокус: Колко случая на пътни произшествия има през 2012 г. с автомобили на службата и какви са причините за тях? Какъв е анализът, който сте направили, тъй като една от най-честите критики в общественото пространство е именно за автомобилите на НСО?
Тодор Коджейков: Данните сочат, че през изминалата година с автомобили на службата са станали 26 леки пътно-транспортни произшествия /с материални щети/ като 8 от тях са по вина на шофьори от НСО, а останалите 18 катастрофи са причинени от други участници в движението. Като най-често срещано нарушение при пътните инциденти, причинени от наши водачи, можем да посочим неспазването на дистанция. Виновните служители носят административно-наказателна отговорност по Закона за движение по пътищата и са обект на санкции от пътната полиция, а в службата им се налагат дисциплинарни наказания съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили.
Благодарение на предприетите от ръководния екип на службата превантивни мерки, се наблюдава тенденция за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия. Всеки ден преди да седнат зад волана, шофьорите минават през задължителни инструктаж, медицински преглед и тест за употреба на алкохол. При водения целогодишен учебен процес със служителите се акцентира на професионалното изпълнение на техните задължения – да бъдат толерантни на пътя и да не създават предпоставки за катастрофи.
Колкото до критиките в общественото пространство за пътните инциденти с автомобили на НСО, не е морално да прехвърляме всеки път вината върху шофьорите на службата. От изнесените по-горе данни е видно, че две трети от общия брой пътно-транспортни произшествия са причинени от другите участници в движението.
Фокус: Обявена е обществена поръчка за нови автомобили, кое налага обновяването на автопарка да се случи сега?
Тодор Коджейков: Нека уточним: Съгласно разпоредбата на чл. 45а от Закона за обществените поръчки НСО е публикувала в Официалния вестник на Европейския съюз информация за плануваната от службата покупка на автомобили. НСО ще обяви откриването на обществената поръчка в следващите дванадесет месеца на годината чрез провеждане на открита процедура като в най-добрия случай доставката на колите ще стане факт през есента.
Автомобилният парк на службата е остарял и се нуждае от подмяна. Голяма част от колите са с година на производство 1998 – 2000-та година с пробег между 250 000 и 400 000 км. Правим всичко възможно да ги поддържаме в добро техническо състояние, но съгласно критериите тези автомобили не са достатъчно надеждни. Като страна-членка на Европейския съюз, се стремим да спазваме директивите на европейската общност, свързани с опазването на околната среда, експлоатационния живот на превозните средства и системите за сигурност и безопасност на автомобилите.
Основната функция на службата е охрана, а един от елементите на мерките за сигурност и безопасност на охраняваните лица е осигуряване на надежден специализиран транспорт. Наясно сме, че освен ангажимента към тях, носим отговорност и за безопасността на другите участници в движението.
Фокус: През 2013 година ще имате ли мероприятия в България с присъствие на значими международни фигури, за чиито визити се подготвяте сега?
Тодор Коджейков: За нас всички мероприятия са важни и подхождаме отговорно към организацията на всяко едно от тях. Единствената разлика е във вида охрана и обема на мерките, които предприемаме.
Фокус: С оглед на предстоящите парламентарни избори, как ще се промени дейността ви?
Тодор Коджейков: Службата е подхождала еднакво отговорно и професионално по отношение на мерките за сигурност и охрана по време на всички минали избори – парламентарни, президентски или за местна власт. По същия начин ще подходим и при предстоящите парламентарни избори – с много отговорност при изпълнение на професионалните задължения от всички служители на НСО. Средата за сигурност в глобален мащаб се променя динамично, живеем в свят, в който бедствията и терористичните актове не са изолирано явление. Наясно сме, че ни чака тежка година, изпълнена с много динамика и предизвикателства, на които трябва да отговорим с адекватна реакция и професионализъм.
Фокус: Кои са най-застрашените политици в България към момента?
Тодор Коджейков: Квалификацията „Най-застрашени“ не съществува. Терминът е „застрашени лица“. Охраняваните от НСО лица попадат в тази категория.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  16 14 яну 2013, 18:23
   
  0
   
  0

  Как се пенсионират в НСО

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка