Тръгва нов опит за продажба на ВМЗ - Сопот, но вече без стратегия

Pan.bg 15 яну 2013 | 14:06 views (2222) commentaries(0)
img mediapool.bg

Според синдикатите единственият кандидат купувач предложил 1 лев
Не се знае кой ще плати заплатите на оръжейниците, а съкращенията са неизбежниДържавата започва експресно нов опит за продажбата на ВМЗ-Сопот, след като в понеделник се провали очакваната сделка с единствения кандидат-купувач Емко", на когото се разчиташе да тушира социалното напрежение в града заради неизплащаните от два месеца заплати в оръжейните заводи, където работят повечето хора от малкото градче.

В същото време ще се започнат преговори със синдикатите за освобождаване на част от служителите. В момента няма как да бъдат изплатени дължимите заплати на работниците, които от няколко месеца нямат пари да си покрият елементарните човешки нужди и продължават протестите си и във вторник.

От депутатите ще се поиска да осигурят възможност ВМЗ да се продаде без стратегия чрез изваждането му от списъка със забранени за продажба държавни стратегически предприятия, които в момента могат да се раздържавяват само по определени от парламента правила. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Трудното тепърва започва", каза той пред Нова телевизия.

Приватизацията на предприятието пропадна, след като в понеделник единственият кандидат купувач - фирмата "Емко" ЕООД, не внесе задължителния депозит от 3 млн. евро. Действителната причина за провала на процедурата обаче стана колективният трудов договор, според който не може да бъде освободен нито един служител без съгласието на синдикатите. Според стратегията за приватизация пък в следващите три години купувачът трябва да запази персонала, а от профсъюзите съобщиха, че от "Емко" са обявили желание да освободят 2000 от общо около 3200 работници.

Бърза продажба без стратегия

Делян Добрев обясни във вторник, че най-подходящият вариант за решаването на ситуацията е да се стартира нова процедура за приватизацията на ВМЗ – Сопот без стратегия. Според него гласуването на нова стратегия ще отнеме 9 месеца. Вариантът пък дружеството да бъде обявено в несъстоятелност е най-нежеланият.

"Благоприятният вариант е да се извади от Приложение 2 ВМЗ – Сопот и да се стартира нова процедура за приватизация, без да я има тази стратегия, която до голяма степен провали и сегашната сделка и гласуването на която, отново в Народното събрание, ще отнеме девет месеца до една година, през което време ние няма да може да спасим предприятието", каза Добрев.

Той отхвърли предложението на синдикатите заводът да мине към "Терем", тъй като печалбата на това дружество не е достатъчна, за да спаси ВМЗ.

"Структурни промени със сигурност трябва да има. Дружеството не може да съществува с този брой на работещите в него. Това, което още от днес ще започнем да договаряме със синдикатите, е структурни промени, но хората, които биват освобождавани, да бъдат наемани по програмите за заетост при министър Младенов", каза Добрев.

Финансовите задължения плашат инвеститорите повече от социалните

Според данните на Министерството на икономиката и енергетиката общият размер на задълженията на ВМЗ е над 150 милиона лева, а според инвеститора има и още скрити задължения. Директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов уточни, че 100 млн. лв. са задълженията само към частни кредитори.

Според Караниколов е най-добре да се направи широка дискусия с участието на Министерството на икономиката, АП, Народното събрание - ако е необходимо, и синдикатите.

"Трудната ситуация не идва само от социалния проблем, най-тежкият е, че то е декапитализирано. Инвеститорите не бягат само от това, че има социални елементи, а от финансовото състояние на предприятието. Трябва да се предложат някакви разумни варианти, за да имат инвеститорите интерес", посочи Караниколов пред БНТ.

Според него трябва да се анализира какво е отблъснало инвеститорите и да се "стартира процедура с по-коректни критерии".

В същото време от КНСБ съобщиха, че синдикатите разполагат с информация, че цената, предложена от "Емко“ ЕООД, е 1 лев. Офертата не бе отворена преди ден, заради липсата на изисквания депозит.

Синдикатите поискаха спешна среща при министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, заедно с всички заинтересовани страни.

Въпросът не е как да платим заплатите, а дали ще има такива

Министър Добрев каза, че по въпроса със заплатите на работниците във ВМЗ – Сопот "ще хвърлим най-много усилия през следващите няколко дни, защото след вчерашния провал на приватизацията нещата станаха изключително трудни".

"Ако до вчера говорихме за това как да платим заплатите без да закъсняваме, днес вече можем да говорим за това ще има ли заплати или няма, защото без…инвеститор е много трудно да се гарантира бъдещето на дружеството", посочи Делян Добрев.

Служителите имат да получават две заплати и два аванса, които са средно по 750 лева, а от 14 януари става дължим и трети аванс. Работниците твърдят, че са в много тежко състояние и нямат пари да си покрият елементарните човешки нужди, а държавата разчиташе на купувача да им заплати дължимите възнаграждения, както и да покрие останалите борчове на дружеството.

Във вторник оръжейниците продължиха протеста си. Те нарекоха управляващите "гробари, които закопават две общини".

Работниците твърдят, че са в принудителна гладна стачка, част от тях вече са без ток заради неплатени сметки и отправиха и призив към банките, към които имат кредити, да се обръщат към "държавата, към Бойко Борисов и към хората, които командват”.

Лидерът на КТ "Подкрепа" във ВМЗ Димитър Атанасов каза, че синдикатът вече много трудно удържа хората да не започнат блокади на пътища. Той категорично отхвърли искането за съкращения.

"Идваме в София", скандираха още работниците.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка