Цветановият Ел Дорадо

Pan.bg 16 яну 2013 | 20:19 views (2779) commentaries(0)
img pressadaily.bg

Димитровградският семеен приятел на вътрешния министър и строителен предприемач Тодор Бояджиев знае как да извлича злато от пясъка, много преди да влезе в съдружие с новите стопани на несебърските дюни

Бизнесменът Тодор Бояджиев може да претендира за откривател на българското Ел Дорадо. Димитровградският семеен приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов и строителен предприемач знае как да извлича злато от пясъка, много преди да влезе в съдружие с новите стопани на несебърските дюни, пише в последния си брой сп. "Тема".

Носителят на наградата "Златен гвоздей" на Хасковската строителна камара за 2010 г. (връчена му лично от Цветанов) успява да спечели обществени поръчки за над 25 милиона лева само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Разследване на в. "Преса" от 8 март 2012 г. показва, че Бояджиев модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове. Сред възложителите му се открояват общината в родния Димитровград, "Топлофикация"-София и Оперативна програма "Регионално развитие", управлявана от МРРБ. Преди това Бояджиев е известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

Възходът на компанията му Ти Ви Би започва веднага след парламентарните избори през 2009 г. с преобръщане на резултатите от търга за строителството на парк "Арпезос-север", който трябва до облагороди пространството около прословутото Водно огледало в Кърджали. Проектът е на стойност 9 870 027 лв. и се финансира по ОП "Регионално развитие". Фирмата на Тодор Бояджиев е избрана за изпълнител, след като обжалва първоначалното решение на комисията проектът да бъде поверен на местното строително обединение "Арпезос-Кърджали". Ти Ви Би обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която излиза с решение в полза на Бояджиев. Между внасянето на жалбата и произнасянето на КЗК съставът на комисията е подменен с кадри на ГЕРБ. По проект паркът трябваше да е завършен на 8 март миналата година, но е предаден на 21 септември. Според публикация на в. "Преса", жители на Кърджали са недоволни от качеството на извършените дейности. Бивш казармен плац в парка бил засипан с тънък слой хумус, вместо бетонът да бъде изкъртен и извозен. Първите поражения били налице – растителността съхнела.

През 2010 г. консорциум, създаден от Тодор Бояджиев, печели проект по ОП "Регионално развитие" в Карнобат за обновяване и модернизиране на градската среда. Той включва реконструкция на пешеходни зони и алеи. Процедурата е обжалвана пред КЗК, но и този път тя се произнася в полза на димитровградския бизнесмен.

Ти Ви Би дебютира и на софийски терен с подмяна на участъци от топлопреносната мрежа на "Топлофикация"-София, по времето, в което председател на Столичния общински съвет е близкият до Цветан Цветанов бизнесмен Андрей Иванов. Само за година - от средата на 2009 до юли 2010 г., дружеството на Бояджиев печели конкурси за 3 878 453 лв. за подмяна на тръби в различни столични райони.

В част от поръчките, които печели Бояджиев, е заложен непознат до момента в строителния бизнес трик. Възложителите включват в конкурсната документация изискване кандидатът да притежава сертификат SA 8000:2008 за социална отговорност. Той представлява удостоверение, че фирмата не дискриминира служителите си по полова ориентация, раса и религия, че осигурява хуманни условия на труд, не наема деца и дава право на свободно сдружаване на работниците. Ти Ви Би се оказва една от шестте сред общо 4483 строителни фирми в България, които са си извадили въпросния документ. Под знамето на "социалната отговорност" компанията на Бояджиев печели търг за ремонт на детска градина по "Красива България" и за изграждане на международен киноложки център в парк "Марица". Пак в Димитровград Ти Ви Би подписва договор за 2.3 млн. лв. за енергийна ефективност в общинската образователна структура. Заветният сертификат като задължително изискване става причина за остра реакция на Камарата на строителите в България до министъра на регионалното развитие с искане да се предприемат мерки срещу ограничаването на конкуренцията при провеждане на тръжни процедури. От МРРБ обещават проверка...

От материала на списанието става ясно, че Тодор Бояджиев става човекът на ГЕРБ в Хасково. Той осигурява офиси и коли за партийна дейност и в неговия хотел в Хасковските минерални бани се намира местната централа на ГЕРБ, се коментира още през 2010 г. Според запознати Бояджиев е свързан с групировката СИК доста преди 2010 г., а раздяла с негови стари съдружници едва не довела до война между СИК и ВИС в Хасково. В материала се припомня, че през 2000 г., когато е извършен магистрален грабеж на ТИР-ове с цигари между Хасково и Стара Загора, в който са участвали и действащи полицаи. Хората от камионите са били закопчани с белезници за дърветата и са намерени така на следващата сутрин. Авторите на грабежа са открити 3 години по-късно. Разследващите установяват, че ограбените цигари са закарани в складовете на Бояджиев, пак там са пребоядисани кабините на тировете. Меко казано, недоумение буди фактът, че човекът, в чиито складове е открито ограбеното, става... свидетел по делото?!. По това време директор на РДВР-Хасково е бъдещият депутат от ГЕРБ Иван Петров. делото е потулено. Впрочем освен име на място, където лежи митично златно съкровище, Ел Дорадо се превежда от испански и като "златен човек". На български същият израз се употребява в смисъл на човек с голямо сърце. Изброените дотук факти и обстоятелства обясняват до голяма степен щедростта на Тодор Бояджиев в апартаментните сделки с вътрешния министър, наред с голямото му сърце. А че то е толкова голямо, подсказва и фактът, че Цветанов се съгласява заедно със съпругата си да кумува на сватбата на дъщеря му, заключава материалът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка