Депутати от ГЕРБ искат смяна на шефа на летище Пловдив

Pan.bg 17 яну 2013 | 11:44 views (2580) commentaries(0)
img marica.bg

Пловдивските депутати от ГЕРБ искат смяна на шефа на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. Причината са слабите резултати на летището. Костадин Язов потвърди пред “Марица”, че народните представители искат смяната на Ангелов. От шест месеца доверието към Дойчин Ангелов е свалено от страна на депутатите. И нашето желание е да бъде отстранен. Той се мисли за господ, не се съобразява с никой. Не може община Пловдив да плаща 250 хиляди годишно, а останалите общини общо 53 хиляди и да отиде той да поставя преговори с компании. Нали не мислите, че Луфтханза ще каца на пловдивското летище, защото Ангелов е много симпатичен, коментира Костадин Язов. Ако някой не си върши работата, моето мнение е, че трябва да си ходи. Не е въпросът само да вземаш заплата и да се пишеш директор. Говорил съм с кмета Иван Тотев и съм изразил мнението си пред него, каза още народният представител. Според него и останалите депутати не са доволни от работата на Ангелов.

Аз не се занимавам с летището, това не е мой ресор, може да се обърнете към Зоя Георгиева, не искам да коментирам, заяви пред “Марица” народният представител Вили Шопова. Колежката й Зоя Георгиева също не пожела да коментира. Не искам да участвам във всичко това. Никога не съм работила на летище, не съм знаела как се развива едно летище, не мога да взема отношение, нямам наблюдение върху работата на директора. Обърнете се към хората, които имат забележки, допълни тя.

Въпреки многобройните заявки за нови линии, на аеропорта в Крумово функционира една-единствена - Пловдив-Лондон. За нея фондът за развитие на летището плаща по 170 000 евро пари на данъкоплатеца всяка година. Парите във фонда са от пловдивския данъкоплатец и средства от още 10 общини.


Директорът: Няма нито една думичка истина

Фондът за развитие на летището не работи, откакто се ръководи от Иван Тотев


Не съм запознат официално с мотивите на депутатите, но доколкото разбирам от медиите, в тях няма нито една думичка истина, коментира директорът на Летище Пловдив Дойчин Ангелов по телефона от Одрин. Той допълни, че в основата на искането за оставката лежи един личен конфликт отпреди година-година и нещо. Директорът не пожела да назове името на човека, с когото е в особени отношения.

В прессъобщение от летището, изпратено до “Марица” преди два дни, беше посочено, че когато към Фонда за развитие на летището се е присъединила община Пловдив, а управителният съвет бил оглавен от кмета Иван Тотев, работата е забуксувала и повече от една година не е открита нито една нова линия.

От летището не е излизало такова прессъобщение, не знам къде е писано, ненадейно заяви Дойчин Ангелов. Но това, което е написано, е вярно, потвърди той. Директорът припомни, че фондът е основан през 2010 г. от три общини - Асеновград, Хисаря и Родопи. В рамките на една година общините членки са станали десет. Пловдив се е присъединил по-късно и негов представител не е участвал по онова време в Управителния съвет. Категорично заявявам, че съм участвал във всички срещи с презентация на летището както в общините, така и в курортните центрове, подчерта Дойчин Ангелов.

През 2011 г., след местните избори община Пловдив влезе в Управителния съвет на фонда на мястото на Хисаря и кметът Иван Тотев беше избран за председател. От ноември досега няма нито една присъединена към фонда нова община, твърди Ангелов. Според него причината е, че не се работи, въпреки че задачата на фонда е да управлява летището и да съдейства за развитието му.


Губернаторът: Ако не се справя, ще обикаля ли да урежда полети?

Валя НИКОЛАЕВА

За искането на депутатите разбрах от медиите, но не знам какви са мотивите, каза областният управител Здравко Димитров, потърсен за коментар. Никой не ме е питал как се управлява пловдивското летище. Ако има проверка на изпълнителната комисия, ще каже мнението си, увери Димитров.

За мен Дойчин Ангелов се справя с работата, заяви губернаторът. Ако не се справя и ако не го боли за летището, ще обикаля ли да урежда авиолинии, риторично попита той.

Областният управител Здравко Димитров и шефът на пловдивското летище Дойчин Ангелов са на посещение в Турция. Първата среща на Димитров беше с валията на Одрин Хасан Дуруер.

Днес предстои среща с турска авиокомпания, на която ще се обсъжда откриване на директни полети Бурса-Пловдив и Истанбул-Пловдив.


Общината напуска летището


Валя ЙЕРЕМИЕВА

Община Пловдив излиза от Фонда за развитие на летището, съобщи вчера ресорният зам.-кмет Розалин Петков. Предложението ще бъде внесено за гласуване на сесията на Общинския съвет на 24 януари. Градската управа е взела това решение заради лошото управление на аеропорта и липсата на диалог между ръководството му и фонда, обясни Петков. Кметът Иван Тотев не беше открит за коментар.

Обвиненията на Дойчин Ангелов звучат несериозно. Какво общо има община Пловдив с това откъде излитат и къде кацат самолети, възкликна учудено зам.-кметът. Не е работа на фонда да присъединява общини и да урежда полети. Летището се управлява от директор, той и неговият екип носят отговорност за развитието му. Друг въпрос е, ако те нямат достатъчно мениджърски качества, за да договорят нови линии.

Община Пловдив има най-голям принос за договаряне на директни полети. Досега от градския бюджет за тази цел са дадени 600 000 лева - една вноска в миналия мандат и две - за една година от мандата на Иван Тотев. На 2 август миналата година Общинският съвет увеличи паричната вноска във фонда от 50 стотинки на жител на 1,50 лева. Явно тези пари отиват на вятъра, след като има само една линия. Няма смисъл повече да се харчат средствата на пловдивските данъкоплатци, отсече Розалин Петков.

Вместо да финансираме единствения рекламен договор на летището, ще насочим парите към популяризиране на туристическите обекти в Пловдив, допълни зам.-кметът.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка