Общинският съвет на Повдив ще решава за летището

Pan.bg 18 яну 2013 | 09:16 views (2131) commentaries(0)
img marica.bg

Общинският съвет ще решава на 24 януари дали Пловдив да се оттегли от участието си във Фонда за развитието на летището. В продължение на три години имахме огромно желание да го подпомогнем финансово, досега сме дали близо 600 000 лева, но какво получихме освен единствен полет, коментира вчера кметът Иван Тотев. Градската управа се готви да напусне фонда, както “Марица” писа вчера, цитирайки ресорния зам.-кмет Розалин Петков. Новината беше оповестена по повод на искането на пловдивски депутати за освобождаване на Дойчин Ангелов от директорския пост заради слабото управление на аеропорта. Той пък от своя страна упрекна Тотев, че откакто преди една година е поел председателството в управителния съвет на фонда, не е разкрита нито една нова линия.

Ако действително парите за летището се спрат и Общинският съвет да се оттегли от фонда, това ще е изключително лошо както за града, така и за региона, както и за всички пасажери, коментира шефът на летището Дойчин Ангелов. Най-абсурдното е, че новината ме заварва в момент, когато се договарят нови линии с турски авиокомпании, допълни той. Тази новина ще бъде изключително лоша и за близо 200 000 пътници, които преминават през аеропорта, каза още Ангелов. Ако Пловдив и целият регион очакват да развиват туризма, няма да се стигне до оттегляне на община Пловдив от Фонда за развитие на летището, категоричен е Ангелов.

Проблемът със закъснелите плащания на община Пловдив съществуваше от доста време и де факто това беше причината за временното спиране на редовната авиолиния до Франкфурт, заяви Ангелов. Ако се стигне до крайното решение и общинският съвет реши Пловдив да се оттегли от участието си във Фонда, може да се стигне до закриване на съществуващите линии и вероятно резултатът ще бъде точно този, прогнозира Ангелов.

Летището се управлява от директор, а не от кмет, парира обструкциите Тотев. Това е търговски субект, който има пълна свобода и право да организира дейността без съдействието на Фонда. Кметът потвърди, че ще направят анализ къде да насочат 220 000 лева - годишната вноска във фонда. Не можем да субсидираме търговско дружество и не искаме да даваме тези пари, които ги приемат като дар, заяви Тотев.

Запитан дали с излизането на Пловдив от фонда няма да се накърни транспортното обслужване на туристи, кметът каза, че летищата по света се намират приблизително на същото разстояние, колкото от Пловдив до София

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка