Бангладеш купува руско въоръжение за 1 млрд. долара и строи АЕЦ с руски пари

Pan.bg 20 яну 2013 | 08:12 views (3271) commentaries(0)
image" alt="img" /> Руското въоръжение е най-приемливо за Бангладеш

Гласът на Русия

www.bulgarian.ruvr.ru

Наталия Бенюх

Съвременното руско оръжие е най-приемливо за Бангладеш, подчерта в ексклузивно интервю за „Гласът на Русия” след визитата в Русия на премиера на Бангладеш Шейх Хасина, министърът на външните работи на Бангладеш Дипа Мони.

За Бангладеш е важно взетото решение за предоставянето на кредит от страна на Русия в размер на 1 милиард долара за купуването на нова руска военна техника, отбеляза Дипа Мони:

- Руската военна техника отдавна е известна в Бангладеш. В съветския период ние купувахме МиГ-21, по-късно купувахме МиГ-29. Ние имаме руски транспортни самолети, хеликоптери. В съответствие с стратегическия план на превъоръжаването на нашата страна ние възнамеряваме да купим нова руска военна техника. Военният контингент на Бангладеш участва практически във всички операции по възстановяване на мира и реда, осъществявани от силите на ООН. Въоръжението му трябва да отговаря на съвременното ниво. И оръжието, което страната се кани да купи от Русия, също ще се използва за тези мисии.

Военните експерти констатират, че в последните години Бангладеш е купил от Русия партия изтребители МиГ-29, бронетранспортьори БТР-80, БРЕМ-К и БММ, няколко хеликоптера Ми-171Ш. В момента Бангладеш проявява интерес към руските средства на ПВО, хеликоптери, към бойната техника на сухопътните войски.

Сред документите, подписани в Москва, министърът на външните работи на Дипа Мони Русия подчерта значимостта на кредита в размер на 500 милиона долара за построяването на атомната електроцентрала „Рупур”. Това ще бъде първата АЕЦ в Бангладеш.

Към основните двустранни документи Дипа Мони отнесе меморандума за сътрудничество в борбата с тероризма:

- Бангладеш и Русия ще обменят информация за транспортирането на наркотиците, нелегалната търговия с оръжие, незаконното пресичане на границите, борбата с пиратството. Планирано е съвместно обучение на персонала на спецслужбите.

Актуален остава въпросът за увеличаването на стокооборота между Бангладеш и Русия. Страните предприемат конкретни стъпки в това направление, отбеляза министърът на външните работи на Бангладеш:

- Създава се Съвет на бизнесмени от двете страни. Обсъжда се въпросът за издаването на визи на бизнесмените при пристигането им. Водят се преговори за предоставянето на отсъпки за традиционните стоки от Бангладеш. Взето бе решение за създаването на Междуправителствена комисия по сътрудничество между Русия и Бангладеш. Начело на комисията са министрите на външните работи на двете страни.

Бангладеш подаде заявка за присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество като наблюдател. Участието в тази набираща влияние и тежест регионална организация, сигурна е министър Дипа Мони, ще даде допълнителен импулс и на връзките между Бангладеш и Русия.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка