ДПС не вярва на разследването на атаката срещу Доган

Pan.bg 20 яну 2013 | 16:46 views (2312) commentaries(0)
img www.vesti.bg

Според Лютви Местан е имало опит за убийство, а не хулиганска проява, както показва разследването на случая


"Не приемаме подменената теза за случилото се на конференцията на ДПС "-Това каза новоизбраният председател на ДПС Лютви Местан на пресконференция за атаката срещу Ахмед Доган вчера, предаде Агенция “Фокус”.Според Местан е имало опит за убийство, а не хулиганска проява, както показва разследването на случая.

Днес стана ясно, че на Октай Енимехмедов ще бъдат повдигнати две обвинения - за хулиганство и за закана за убийство, за които той може да получи до шест години затвор.

Според експертизата на оръжието газовият пистолет, с който е извършена атаката, и патроните в него не могат да убият човек.
още по темата

От ДПС обаче смятат, че това е опит за подмяна на истината и обявиха, че ще настояват за международно разследване на случая.

"Свидетели сме на абсолютно скандален опит за подмяна на истината за това, което се случи вчера.

Вчера, в зала 3 на НДК, по време на Осмата национална конференция на ДПС, в 12.22 часа, пред очите на цяла България и на международните наблюдатели, се извърши опит за показно ритуално политическо убийство на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, опозиционен политически лидер от европейски мащаб", заяви Местан.

"Само след 10-ина часа, тази теза бе скандално подменена. 30 минути след атентата, градският прокурор Николай Кокинов пред г-н Доган, който тогава все още бе преглеждан от медицински екип, и пред още близо 15-ина души заяви категорично и еднозначно – ще повдигнем обвинение за опит за убийство. Това каза градският прокурор и е доказано.

Съобщи също така, че е имал разговор с атентатора и той, на въпрос - каква му е била целта, е отговорил еднозначно – исках да убия г-н Доган, исках да застрелям г-н Доган. Днес питаме властите в България – какво се промени за десет часа, че тази сутрин вече ни облъчват с коренно различна теза”, попита Лютви Местан.

"Нямал намерение да убива, само искал да получи своите пет минути слава. Обърнете внимание на факта - колко книжно звучи това. Не приемаме подменената теза.

Тя не само не звучи убедително, тя звучи скандално, защото това, което определяме като опит за политическо убийство на опозиционен лидер, се случи пред очите не само пред делегатите, а и пред очите на медиите и стотици хиляди български граждани”, каза още Местан.

Какво е обяснението за тази очевадна непоследователност в информацията, подавана на парче от институциите, попита председателят на ДПС.

Цинично е да бъдат разследвани делегати за нанесен побой над нападателя, каза Лютви Местан

По думите му делегатите са обезвредили един потенциален убиец, за да спасят лидера си, и действията им не могат да бъдат окачествени като насилие.

Трябва да бъдат поздравени за зрелостта, защото с помощта на ръководството осигурихме и кордона, коментира Местан. Къде беше полицията повече от час, попита той. Вече нямаме доверие в разследването, заяви Христо Бисеров.

Ние не можем да бъдем компетентни по охраната, ние сме политическа сила, каза Местан във връзка с охраната, която е била осигурена на вчерашната конференция на ДПС в НДК.

"ДПС настоява властите да съхранят живота и здравето на нападателя за да се стигне до политическия поръчител.

Не искаме да му се случва нищо необратимо, при каквито и да било обстоятелства”, каза още Местан.

На въпрос дали след като е станал председател на ДПС, ще пожелае охрана, Лютви Местан каза: "Няма данни, че бих бил обект на нарочен интерес". Той каза, че е диалогичен човек с другите политически сили, но достатъчно твърд, когато това се налага.

"Никой не може да менторства върху други политици. Независимо дали в диалога председател на партия води диалог с президент, министър-председател, лидер на управляваща партия, този диалог следва да бъде равнопоставен", каза още Местан.

"Всякакви очаквания, че е възможно да бъдат задействани центробежни сили в организацията, няма да бъдат оправдани. Този екип, избран на последната национална конференция, не е минал през пълния цикъл на парламентарни избори”, добави Лютви Местан във връзка с избирането му за председател на ДПС.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка