Борисов: Ахмед Доган налага езика на омразата

Pan.bg 20 яну 2013 | 20:15 views (2659) commentaries(0)
img pressadaily.bg

"Имам много добри отношения с Лютви Местан - той е интелигентен и ходи редовно на работа"

Който и гражданин на света, който и да е той, когато бива нападнат, е нещо много лошо. България е демокрация за пример, която е спасила 50 000 български евреи, нещо, което никой в света не може да ни отрече, точно обратното. Това коментира премиерът Бойко Борисов изявлението на външния министър Николай Младенов, което бе оповестено от израелската преса, че нападението над Израел ще означава нападение и над България.

"Ние всички като народ, защото ги е спасил българският народ, залагайки всичко, нещо немислимо в тогавашната обстановка в Европа и света по време на войната. И ние всички като народ сме направили това, защото ги е спасил българският народ. Така че ако се търси в думите на Николай Младенов, че ние винаги сме помагали на еврейските граждани и че всеки, който е дръзвал да ги напада, българският народ като един е заставал – и интелигенция и политическа класа, и църква на тяхна страна, могат да го оправдаят", заяви Борисов.

На въпрос дали така е разбрал думите на Николай Младенов, Борисов отговори: "Аз разбирам думите му, че независимо дали е израелец, арабин, християнин, мюсюлманин, будист, когато има нападение над който и да било гражданин на света, това е недопустимо нещо".

За вчерашния опит за покушение над Ахмед Доган

"Ахмед Доган налага езика на омразата. В своя доклад от вчерашната конференция той провокира омраза, посочи премиерът. Според него службите за сигурност са реагирали адекватно с някои пропуски, но той е силно възмутен от линча и побоя, който делегати на форума нанесоха на нападателя. Премиерът нарече вчерашния опит за покушение инцидент и изказа твърдото си мнение, че с това оръжие не би могло да има посегателство върху живота на лидера на ДПС.

Борисов се спря и на доклада на Доган от вчерашния ден, в който има преки упреци към ГЕРБ и лично към него като премиер, като заяви, че от страна на ГЕРБ няма омраза към етническата партия, нито към нейния лидер, а омразата се внушава и се осъществява вътре в редиците на ДПС. Пример, за което е и вчерашният инцидент, при който мюсюлманин е нападнал вече почетния пожизнен председател на ДПС. Премиерът заяви също, че е пратил лично вътрешния министър Цветанов да посети Ахмед Доган в болницата, за да се увери, че всичко с неговия живот и здраве е наред. Борисов съобщи, също, че нападателят е оставил писмо до майка си, но не пожела да коментира неговото съдържание.

По думите на премиера, не е роля на НСО да обезврежда нападател по принцип. "Независимо, че един от колегите от НСО, се хвърли, задържа го и оттам нататък цялата му енергия отиде да го предпазва от побойниците, впоследствие беше изведен", посочи Борисов.

"Реакцията, която наблюдавах в г-н Доган в първия момент беше изненада, изключително точна реакция като обезвреждане и излизане от ситуацията. Вярно е и че нападателят отиде в другата посока след това. Следствените органи правят доста в момента, защото е важно да се знае, че това момче е доста образовано – 5-ти курс във ВИАС – това е сложен институт знаете", каза Борисов. Той посочи, че Октай Енимехмедов е бил доста активен в социалните мрежи по това, че не одобрява политиката на Ахмед Доган.
Ако колегите от НСО не бяха легнали върху него, той нямаше да се отърве жив от начина, по който с токовете на обувките го ритаха в главата, заяви Борисов.

За бъдещите коалиции

На въпрос за бъдещи коалиции преди и след изборите, Борисов каза, че ГЕРБ не мисли за това и че е една от най-антикоалиционните партии, което е доказала досега с политиката си. Но заподозря в намерение за бъдеща коалиция БСП, партията на Меглена Кунева – Движение "България на гражданите" назовавайки един от нейните активисти Даниел Вълчев и то специално във връзки с ДПС. Индиректно той видя коалиция между БСП, Движение "България на гражданите" и ДПС.

За новия председател на ДПС Лютви Местан, Борисов каза, че е в много добри отношения с него, че е един умерен, разумен и компетентен политик и човек. Като не забрави да добави, че Местан ходи редовно на работа.

"Влизаме в избори, на всякакви щуротии ще се наслушаме", добави премиерът. По повод това, че го сравняват с "Боинг", изтеглен от употреба, Борисов каза: "Не знам с кой "Боинг" точно ме сравняват. Ще им оправят батериите и отново ще бъде най-добрият в света, безспорно най-добрият, така че благодаря за оценката". Както ГЕРБ така и аз никога не съм считал, че съм безгрешен, и когато имаме някакъв дефект или нещо в партията, веднага го отстраняваме и "Боингът" продължава да бъде най-добрата компания в света", коментира премиерът. Оценката в това отношение е правилна, според Борисов.

Доган налага езика на омразата. Помните, когато ни даваше една година, две години. Станишев каза, че ще ни отстрани не по мирен начин, призовава да не се признават избори, хората в България много ясно знаят всеки един от нас кой какъв е. Тази поговорка, че крадецът вика дръжте крадеца е изключително важна да се помни от българите и важи за тях. Ако не беше този инцидент, нямаше дори да знам, че има конгрес, камо ли да се интересувам от доклада на Доган какво пише в него. Той нас ни пророкуваше, че до две години ще ни свалят, само че вместо да ни свалят, ние строим завод след завод, метро след метро, магистрала след магистрала и всичко това е за вас, добави Борисов.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка