Русия се бори с Китай за оръжейния пазар на Бангладеш

Pan.bg 21 яну 2013 | 07:48 views (2741) commentaries(0)
img Василий Кашин

Гласът на Русия

www.bulgarian.ruvr.ru

След среща с премиера на Бангладеш Шейх Хасина президентът на Русия Владимир Путин съобщи за отделяне на Бангладеш на кредит от $1 милиард за закупуване на оръжия.

Може да става дума за продажби на Бангладеш на руски хеликоптери, техника за противовъздушната отбрана и сухопътните войски. Практически със сигурност хеликоптерите, които Бангладеш иска да купи, ще са една от модификациите на Ми-17, най-популярния руски хеликоптер в чужбина.

Бангладеш ще получи и неголяма партида ракетни комплекси средна и малка далечина. Относно техниката за сухопътните войски, предоставянето на танкове е слабо вероятно: Бангладеш наскоро сключи контракт за закупуване на китайски МВТ-2000. Но е напълно вероятно да купи руски леки бронирани коли, като БТР-80/82 или БМП-3.

В момента на пазара в Бангладеш доминира Китай, сключил през последно време няколко големи контракта. Както и Русия, Китай взема предвид ограничените финансови възможности на Бангладеш и се стреми да продава техника с максимални преференции.

Китай отдавна е голям износител на оръжия за Бангладеш и може да използва произтичащите от този факт предимства. Бангладеш, по-специално, разполага със значителен брой стари танкове „тип 59” китайско производство, планирани за модернизиране. Тази работа, очевидно, ще бъде изпълнена от китайски компании.

В същото време Бангладеш се стреми да диверсифицира източниците за военен и граждански внос. Освен кредит за закупуване на оръжия, Русия и Бангладеш подписаха споразумение за отделяне от Русия на кредит от $500 милиона за изграждане на първата АЕЦ.

На пръв поглед военно-техническите амбиции на Бангладеш предизвикват учудване, но обяснението е там, че и тази страна се оказа въвлечена в общоазиатската надпревара във въоръженията. Бангладеш не може и не иска да се състезава в тази сфера с Индия, която териториално я обкръжава от всички страни. Но отношенията с Мянма са по-малко безоблачни. В течение на дълго време помежду им имаше гранични спорове, довеждали до периодична ескалация на напрежението по границите. Въпреки решението на Международния съд на ООН по морската граница между Мянма и Бангладеш, е още далеч до пълно възстановяване на взаимното доверие.
Нестабилността в Мянма от врем на време създава заплаха от прииждане в Бангладеш на бежанци-мюсюлмани, станали жертва на етническото и религиозно насилие. През 2012 година на Бангладеш му се наложи да засилва охраняването на границите, с цел да изключи проникването на своя територия на големи маси бежанци. При това ще отбележим, че Русия и Китай са основни партньори в сферата на военно-техническото сътрудничество както на Мянма, така и на Бангладеш. Растежът на икономиката на двете страни в перспектива ще ги превърне във все по-интересни пазари и за руските, и за китайските производители на оръжия. А това може да стане поле за руско-китайско съперничество.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка