Косово – със своя армия

Pan.bg 22 яну 2013 | 08:16 views (8803) commentaries(0)
img start.bg

Косовските власти възнамеряват тази година да трансформират лековъоръжените Косовски сили за сигурност в армия. Силите за сигурност, които бяха създадени през януари 2009 г. в съответствие с плана „Ахтисаари”, са съставени от 2500 редовни и 800 запасни военнослужещи с различен етнически произход. Те са отговорни най-вече за справяне с кризисни ситуации.

През последните четири години силите за сигурност функционираха под надзора на КФОР, за да станат професионална структура. КФОР ги обучаваше и ръководеше тяхното развитие, докладвайки за постиженията им на НАТО, която ще вземе окончателното решение за бъдещето на силите за сигурност.

Александър Уилинг, говорител на КФОР, каза, че силите за сигурност са постигнали голям напредък, но техният оперативен капацитет ще бъде определен от НАТО.

"Държавите от НАТО смятат, че това е подходящото време за окончателното одобрение на КСС”, посочи Уилинг. "Северноатлантическият съвет, най-върховният орган за вземане на решения на НАТО, ще вземе политическо решение на база на оценката на военните органи на НАТО."

Очаква се съветът да реши за статута на силите за сигурност на заседанието си през юни.

Косовските власти са оптимистично настроени.

Ремзие Зечирай, говорителка на КСС, каза, че препоръката на КФОР към НАТО е ясна – силите за сигурност са достигнали пълния си оперативен капацитет.

"В момента очакваме потвърждение на препоръката на КФОР за КСС”, отбеляза Зечирай.

Министърът на КСС Агим Чеку заяви пред парламента миналия месец, че „2013 г. ще бъде годината на Косовската армия."

Рада Трайкович, сръбски депутат в косовския парламент, изрази загриженост, че трансформирането на КСС би било източник на нестабилност.

"Армия под командването на [косовски] албанци би била дестабилизиращ фактор за сърбите в Косово, какъвто би била и [косовска] албанска армия с минимално участие на други етноси”, заяви Трайкович.

Марко Савич, изследовател в белградския Център за политика на сигурност, смята, че трансформирането на КСС в пълноценни въоръжени сили ще отнеме време."Дори да бъде започнат, процесът със сигурност няма да завърши през 2013 г.”, каза Савич.

/SETimes.com/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка