Плевнелиев отсече: До 10 дни да се изчисти петното от пистолета, опрян в челото

Pan.bg 22 яну 2013 | 19:30 views (2981) commentaries(0)
img blitz.bg

Главен прокурор, вътрешен министър, шеф на НСО да бъдат така добри да си свършат работата

Анализът на първата година от мандата си президентът Росен Плевнелиев започна с коментар на последното актуално събитие – атентата срещу Ахмед Доган. Доброто име на България беше поставено под опасност. Политизирането на този казус, бързото посочване на виновния трябва да отстъпи място на работата на експертите, смята той. Вкарването на този въпрос в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) дава шанс за категорични действия на държавността, смята президентът. Той поздравил Лютви Местан за новия му пост в ДПС. “Аз уважавам тяхната нагласа да се превърнат в истинска, модерна и либерална партия”, каза Плевнелиев в предаването "Лице в лице" на bTV.

Но сега, в този тежък момент, в който България беше разходена из целия свят с един човек, който беше на трибуната и на когото беше опрян пистолет на челото, трябва да си кажем, че това е проблем за демокрацията и оттук нататък всички трябва да работим за изчистване на нашето име. Как? Като не се разправяме оттук нататък кой, защо и как, политизираме тезите, водим войни, защитаваме един истински атентатор? Не. Даваме 10 дни главен прокурор, вътрешен министър, шеф на НСО да бъдат така добри да си свършат работата. След това висшият политически орган на държавата ще чуе и ще излезе с решение.


“Няма такива доклади”, категоричен беше президентът във връзка с твърденията, че е имало предварителни данни за готвено покушение срещу Доган. “Да, НСО допусна грешки”, призна той, но посочи, че разследващите трябва да бъдат оставени да си свършат работата – да се видят кадрите, са проучат връзките и да стигнат до конкретни резултати.

По повод статута на службите и липсата на закон, по който да работят той заяви: “Аз бях този президент, който предизвика дебатите и съм изключително горд, че взехме с пълен консенсус решението това статукво да остане в миналото”.

“Всички политически лидери, вместо да се изпокарат, да посочат мерки” – призова той партиите. Правилата за службите ще бъдат приети в парламента през април

Плевнелиев призна, че най-тежкият момент като президент е преживял по време на атентата в Сарафово. “За първи път в демократичната история на България ние имаме такъв тежък, терористичен ужасаващ акт със загинали хора. Българските институции действаха отговорно и компетентно”, каза той и похвали българските лекари за бързата реакция. “Получиха аплодисментите на целия свят. България се отнесе много отговорно. Работим на всички нива. Този атентат не е по силата само на една държава”.

“На много държави отне години, за да направят такъв пробив, какъвто ние вече сме направили в разследването”, каза той по отношение на работата по разкриването на атентатора. “Благодарни сме на службите на много наши партньорски държави. Безспорно скоро ще бъдат отчетени и междинни резултати”, заяви той.

Плевнелиев категорично отхвърли твърденията, че бързаме с разследването под натиск. Резултати трябва да бъдат постигнати не заради другите държави, а: “Заради българите. Нашите институции трябва да си свършат работата и да бъдат изправени пред съд виновните.”

Той отговори и на въпроса дали под натиск посочваме “Хизбула” за извършител на атентата, за да ги вкараме в терористичния списък на ЕС. “Демокрацията не може да се търгува. Представете си, че ние посочим някой, защото влезем в схема с някого. Ами следващата минута въпросът ще бъде към главния прокурор на България - “Ами къде са доказателствата”. И какво правим тогава?”, запита той.

“България няма да има висока репутация в света, ако удобно посочи някого, само защото е влязла в някаква договорка”, поясни президентът.

“Голяма е опасността след 5 февруари да има сериозна бежанска вълна към България”, предупреди Плевнелиев. На КСНС ще има доклад по въпроса. Засега президентът не се ангажира с конкретни данни, защото още не е получил доклада на вътрешния министър. “Да, заплаха има. Проблем има. И в момента всеки ден нашата граница се атакува от между 10 и 20 човека. Това е тренд. Ние се подготвени, имаме уреди, покрили сме критериите за Шенген. Надяваме се, че това ще бъде оценено”, каза той и посочи, че България пази от бежанци границите си много по-добре от други държави, които вече са в шенгенското пространство.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка