Разрешават продажбата на ВМЗ-Сопот без стратегия, тръгвате към окончателното унищожаване на завода предупреди Румен Петков

Pan.bg 24 яну 2013 | 09:08 views (2287) commentaries(1)
image" alt="img" /> Парламентът разреши продажбата на ВМЗ-Сопот без стратегия

Левицата обяви, че се разрешава "стратегическа продажба в ръцете на "калинки"

www.argumenti-bg.com

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на ВМЗ-Сопот от забранителния списък.

“За” гласуваха 76 депутати, “против” – 8, въздържаха се двама. Вносители на проекта са Диан Червенкондев (ГЕРБ) и група народни представители.

Към тази поправка в Закона се пристъпи след прекратяването на процедурата за приватизация, в която на практика не беше подадена нито една обвързваща оферта. Управляващите решиха не да обявяват нова процедура, която би отнела много време, а да извадят предприятието от забранителния списък.

В мотивите за промените се посочва, че към настоящият момент финансово-икономическото състояние на дружеството е изключително тежко.

При обявяване на дружеството в несъстоятелност, е твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден “на парче” и да не запази своята цялост, пише “Дневник”.

При това положение единствената и бърза възможност е приватизация, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия, за която стана ясно, че не може да бъде изпълнена, пише още в мотивите на вносителите. Те поясняват и че сегашното законодателство предвижда нова процедура, прехождана от нова нова стратегия за приватизация на “ВМЗ” ЕАД. Тя се одобрява от Народното събрание.

ВМЗ-Сопот е с най-големи загуби по време на управлението на тройната коалиция, обяви от трибуната Червенкондев. Според него това сочат финансовите резултати на ВМЗ на база 12-годишна стратегия. “С най-големи загуби, въпреки договорите, въпреки пазарите, въпреки управлението на тройната коалиция, ВМЗ е именно при вас – през 2008 г.”, добави депутатът.

По думите му по този начин това предприятие не може да функционира.

Корнелия Нинова от левицата обяви в сряда, че с подобно решение се дава “стратегическа приватизация в ръцете на “калинки”. Има ли едно място в света, където държавата не участва в управлението продажбата на боеприпаси“, попита тя.

Нинова подчерта, че след приватизацията на другите военни заводи, там персоналът е намалял с по хиляда души.

“Тръгвате към окончателното унищожаване на ВМЗ “Сопот”, обяви левият Румен Петков.

“Провалихте се в приватизацията и предлагате да няма никакви условия, които да защитават националните интереси и тези на работещите във “ВМЗ”, коментира и червеният депутат Петър Мутафчиев.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Генчо 24 яну 2013, 10:01
   
  0
   
  0

  А друго какво остана за крадене. Ей не мислите, че ще дойдат упрвленци с мечти за бързо обогатяване. Не е честно. Но за 5 месеца и от лудницата да извадите стратегически инвеститор няма да го купи.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка