Аню Ангелов защити необходимостта от две разузнавателни служби

Pan.bg 24 яну 2013 | 15:27 views (3079) commentaries(3)
img otbrana.com

С 85 гласа „за” и 11 „въздържали се” Народното събрание прие на първо четене законопроекта за военното разузнаване. Преди това бе подкрепен законопроектът за управление на системата за национална сигурност. От внесения от правителството пакет от закони в сектор „Сигурност” остава обсъждането на законите за Държавна агенция „Разузнаване” и Националната служба за охрана.

В пленарна зала бе възпроизведен познатият спор колко разузнавания да има България. Едно или две? Престрелката бе между Иван Костов и Аню Ангелов.

Не са ни необходими две разузнавателни служби, заяви съпредседателят на Синята коалиция. Според него служба „Военна информация” трябва да бъде закрита и да остане само НРС. Аргументите на бившия премиер бяха свързани с намалената численост на армията и променените й задачи. Още повече, смята той, участието ни в колективната система за сигурност на НАТО, трябва да даде възможност, включително и за икономии. Иначе Иван Костов оцени прецизността на законопроекта и предложи на негова база да се подготви общият закон на обединените разузнавателни служби.

Министърът на отбраната Аню Ангелов категорично отхвърли идеята за обединяване на двете разузнавания. Той дори нарече този спор схоластичен. Припомни, че службата има 105-годишна история и изрази благодарност към всички разузнавачи зад граница. Наред с това той не се съгласи с тезата на Иван Костов, че нападението на нашата база в Кербала, Ирак през 2003 г. е големият провал на българското военно разузнаване. Коя държава е обединила военното и външното си разузнаване, попита министърът на отбраната. Единствено Германия и то по исторически причини. Аню Ангелов припомни, че в НАТО има два разузнавателни компонента – военен и цивилен. Той обясни още, че много от съпътстващите данни, които придобиват военните разузнавачи се използват и от други служби и институции, като ДАНС и МВР например.

За запазването на двете разузнавателни служби се изказаха Венцислав Лаков от ПП „Атака” и Ангел Найденов и Александър Радославов от ПГ Коалиция за България.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Янчо 24 яну 2013, 15:35
   
  0
   
  0

  Анио да се притеснава за свата си. След 5 месеца пак нов началник.

 2. #2
  Валери 24 яну 2013, 15:56
   
  0
   
  0

  Май иде време свата на Аню в Служба Военна информация Веселин Иванов да си приготвя багажа за изнасяне от високата бяла сграда. Аню също се готви да се изнася от МО-то. Идат избори все пак. Тъкмо ще си хортуват по пенсионерски и ще си спомнят за добрите стари времена. С по една пенсийка само.

 3. #3
  опълченец 24 яну 2013, 17:07
   
  0
   
  0

  "Престрелката бе между Иван Костов и Аню Ангелов."
  Поредното театро за пред Бойко и народа, като много добре се знае, че Аню беше най-верният генерал на Костов и не случайно замина като военен аташе да изпълнява "Мисия Лондон"... Абе, тия хора ни мислят за големи будали...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка