61 % гласува ЗА на референдума, 22 % от имащите право на глас отидоха до урните

Pan.bg 27 яну 2013 | 23:14 views (2384) commentaries(0)
img 21,8 а сто от имащите право на глас отидоха до урните на референдума
От гласувалите 61 процента - около 900 000 души - са отговорили с "да" на въпроса, а останалите 590 000 - с "не"
Otbrana.com

21,8 на сто от имащите право на глас български граждани са участвали в днешния Национален референдум с въпрос "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?".
Това са резултати при преброени 100% от бюлетините, получени при паралелната извадка, която прави социологическата агенция "Алфа рисърч".

Този резултат означава че днес са гласували 1 490 000, каза Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

image
Колаж - в.ПРЕСА

Същите данни оповестява и "Галъп". От гласувалите 61 процента - около 900 000 души - са отговорили с "да" на въпроса, а останалите 590 000 - с "не".

Резултати, които веднага след обявяването им, дори още преди да бъдат оповестени, дадоха възможност на всички ангажирани политически сили да декларират, че са победители в референдума.

Изборният ден за националния референдум беше обявен за приключен към 20 часа, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Още тази нощ фирмата преброител "Информационно обслужване" АД ще започне да обработва междинните резултати от референдума на база информация от Районните избирателни комисии и да ги публикува на страницата на ЦИК в интернет. Повечето данни обаче се очаква да бъдат обработени утре, съобщи Троянов.

"Алфа рисърч" представи тази вечер и разрез в състава на 20-те процента гласували. При гласувалите на възраст до 30 години е равен броят на тези, които са "за" и "против" нова ядрена централа в България. При групата одо 60-годишна възраст с "да" са гласували 57%, а при по-възрастните - 72%.

На зададен от "Алфа рисърч" въпрос

"Позицията на коя партия искахте да подкрепите днес?",
34% са казали, че са искали да подкрепят позицията на БСП, съобщи по БНТ Боряна Димитрова.

Няма пряко съвпадение между тези 60 на сто, гласували на референдума с "да", и пряката подкрепа на позицията на БСП, изтъкна Димитрова, която посочи, че има партиен, но има и граждански вот.

24 на сто от отишлите до урните са искали да подкрепят позицията на ГЕРБ. Около 3% днес са искали да подкрепят позицията на "Атака"/ВМРО; 3,5% - на Синятакоалиция/ДСБ; 6,5% - на други партии.
Близо 30 на сто са хората, които са искали да изразят собствена позиция, без да дадат вот на доверие на определена политическа сила.
Трийсет и два процента от отишлите до урните днес, които казват, че са симпатизанти на ГЕРБ са гласували с "да", а 68 процента - "против" на днешния референдум.

БСП са с най-категорична позиция в подкрепа - 95 процента са"за", те са и най-мобилизираните симпатизанти. Близо 65 процента от гласувалите през 2009 г. за БСП са отишли днес до урните.

При ДПС са гласували под 10% от симпатизантите и резултатът е 74 % "да".
77 процента от привържениците на "Атака" са гласували с "да", от Синята коалиция - обратното - 76 на сто с "не".

Гласували са 30% от симпатизантите на Синята коалиция (24% "да") и също 30% от привържениците на "Атака" (77% "да).

Въпросът на референдума беше лошо зададен, това е двусмислено зададен въпрос, подвеждащ въпрос, който не позволявана хората да разграничат своите позиции, коментира Боряна Димитрова.

Тя представи данни за това какви позиции на гласувалите стоят зад подкрепени от тях отговори, като отбеляза, че "за" изграждане на АЕЦ "Белене" са гласували 55 процента, за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" и "не" на "Белене" - 20 процента.

А да не се изграждат нови ядрени мощности в България - 25 процента.
Когато за хората не е ясно какъв мандат следва от тяхното "да" или "не", това е един от мотивите за тази апатия или за нежеланието за гласуване, посочи Димитрова.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка