Ангелов: Плащаме увеличението накуп през февруари. Напусналите освободиха места за добре подготвени кадри

Pan.bg 01 фев 2013 | 18:19 views (3432) commentaries(5)
img Всички военнослужещи с февруарските заплати ще получат накуп увеличението за януари и февруари, каза министърът на отбраната Аню Ангелов на парламентарния контрол днес. Той обясни, че това винаги става, когато увеличението на заплатите се извършва от 1 януари, тъй като се приема едно постановление на Министерски съвет за изпълнение на държавния бюджет, след това беше прието постановлението за заплатите на военнослужещите. Аню Ангелов посочи, че е имало запитване до него, защо не са получили в сметките си увеличени заплати за януари и той им обяснил.

"Не искам да кажа, че това е масово, но има отделни рапорти на хора, които искат да се върнат на работа, дори хора, които са били освободени 2008, 2011 г. искат да се върнат". Оказа се, че тези работи са единици, но според министъра "това е показателно". Има на един пилот и на техник на пилот. Той отново посочи тезата си, че с въвеждане на възраст за пенсиониране на 52 и 54 години ръководството е дало възможност на военните да служат по-дълго. Ангелов все пак призна, че са напуснали опитни офицери, но "общо взето офицери, които са стояли 10-12 години на една и съща длъжност, т.е. те са загубили до известна степен перспектива да се развиват по-нататък". Военният министър отново посочи, че в същото време те са освободили места на други млади офицери, които са също така добре подготвени - майори, капитани, които ще заемат техните места.

Министърът не знае и кой изказва твърденията за това, че 20% от офицерския състав вече е напуснал. Той пресметна, че окомплектоването на българската армия към момента с офицери е 89%. "Ако извадите от 100 - 89 колко става - 11 процента. Точно толкова бяха и преди тези съкращения", каза той. За твърденията на синдикатите в отбраната, че заради прекратяване на ДЩР-тата, заради постановление на МС би следвало около 1000 цивилни служители да бъдат освободени, Ангелов обясни, че няма да има съкращения сред цивилните служители. Той обясни, че хората на ДЩР се наемат за определени дейности. Ангелов е говорил с премиера за осигуряване на летните почивни домове в МО и ще има промяна в това постановление с цел да се даде възможност до края на годината да се направят обществени поръчки, за да се поеме т. нар. аутсорсване, т.е. от частни фирми да се поемат техните задължения. Военният министър обаче пресмята, че това ще излезе с около 50% по-скъпо, отколкото сега.

Министерство на отбраната взима всякакви мерки, за да защитят офицерите след промените в Закона за досиетата и отпадане на параграфа, който пречеше да се разкрива разузнавачи от началник отдел нагоре. Той припомни срещата в подкомисията за контрол на НРС, НСО и с ръководителите на двете служби. "Аз се надявам нещо да бъде направено с оглед да се защити националната сигурност, а най-вече и да се защитят всички онези източници на информация, които в голямата си част не са и български граждани. Тук въпросът е да се намери точното определение на що е това публична длъжност в същия закон", каза Ангелов.

Според него това може да бъде направено, защото началник сектор са основните оперативни.Според него може без да се връща параграф 12 да се защити искането на службите. Заедно с това обаче той каза, че е взел мерки и при него има доклад за връщане на офицери от чужбина. "Има проблеми, не мога да отрека, че няма и се стараем да бъде чут гласът на шефовете на служби, които носят абсолютна отговорност за това", каза военният министър. Той подчерта, че в Закона има чл. 32, който казва, че не се публикуват документите, т.е. досиетата на хората, които са били военни разузнавачи преди 1991 г. "Но това, че няма да публикувате досиетата, няма да е нужно след като се обяви името. Така че тази защита е имагинерна бих казал", посочи той.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  бай иван 01 фев 2013, 20:12
   
  0
   
  0

  Да ти приседнат дано Аньо! И прави планове до юли, защото след това мръсни тиквочи и герберасти няма да има.

 2. #2
  парадокс 01 фев 2013, 23:23
   
  0
   
  0

  А ти кога ще напуснеш ,че да заемат твоето място по-подготвени/ако ти се имаш за подготвен-разбира се/ хора.

 3. #3
  парадокс 01 фев 2013, 23:24
   
  0
   
  0

  А ти кога ще напуснеш ,че да заемат твоето място по-подготвени/ако ти се имаш за подготвен-разбира се/ хора.

 4. #4
  Military man. 03 фев 2013, 01:29
   
  0
   
  0

  Здравейте.Искам да попитам мoже ли някой да ми каже защо на военнослужещите съкратени от армията на 03.01.2013.г. им бяха изплатени обезщетенията въз основа на старите заплати ,а не на тези,които влизат в сила от 01.01.2013.г.Това е поредната несправедливост ,която се направи към българските военнослужещи според мен.Много ще съм благодарен на всеки който се изкаже и си даде мнението по този казус...:)

 5. #5
  16 04 фев 2013, 12:27
   
  0
   
  0

  Консултирай се с адвокат-ще спечелиш.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка