Година след наводнението в Бисер виновни за жертвите няма

Pan.bg 04 фев 2013 | 21:30 views (2523) commentaries(1)
img Още 24 семейства чакат нов дом, а даренията от 2.3 млн. лв. свършиха

Дина ХРИСТОВА, в-к "Сега"

Една година, след като заради скъсана стена на язовир "Иваново" водата отнесе къщите в половината село Бисер и отне живота на 6-има негови жители, още двама се удавиха, като паднаха от мост, а дядо получи инфаркт, докато гледаше как животните му се давят, равносметката е трагична.

Парите в дарителската сметка на БЧК - над 2.3 млн. лв., свършиха. Построени са едва 32 къщи от напълно разрушените 56. Още 24 семейства чакат нов дом. Областният управител на Хасково Ирена Узунова обясни вчера, че още две къщи са в строеж, а напролет ще започне строителството на нови 14. "С това реално домовете на всички хора ще бъдат възстановени", твърди Узунова пред "Фокус". Но сметките показват, че 8 собственици ще останат без нов покрив. Над 100 домакинства бяха оставени да оправят наводнените си домове и да събират нова покъщнина почти със собствени средства, тъй като отпуснатите от междуведомствената комисия средства бяха в пъти по-ниски от пазарната стойност на материалите и ремонтите. Само 4 къщи бяха изцяло ремонтирани с дарения и за още около 15 бяха дарени средства за ремонти.

Още няма и виновни за драмата, въпреки че сигнали за пропуканата стена до съответните институции е имало още от 2009 г. Всички чакали да се изясни чия е собствеността. Министерството на отбраната се опитва да прехвърли вината на общината, оттам твърдят, че военните са собственици на по-голямата част от язовира, включително и на стената. Прокуратурата трябваше да се произнесе до 2 месеца след нещастието, но като всяко неудобно и сложно дело и това се отлага до безкрай, като поредният последен срок е 10 февруари.

ПОДКРЕПА

Сметката, по която могат да се даряват средства за пострадалите от наводнението в село Бисер, все още е отворена. На сайта на БЧК може да се видят номерът й и начините за превеждане на дарения. Вече е спечелен проект за изграждане на водоснабдяване и канализация на селото, който ще бъде финансиран с 5.4 млн. лв. по програмата за селските райони.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.segabg.com/article.php?id=635394

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  гpажданин 05 фев 2013, 09:39
   
  0
   
  0

  Така е... засега... Аню Ньойски ще бъде невинен до... изборите.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка