БСП: ГЕРБ застрашава националната сигурност

Pan.bg 06 фев 2013 | 08:00 views (2614) commentaries(4)
img БСП: ГЕРБ застрашава националната сигурност

Очевидно е, че правителството си избра версията, която бе огласена от Израел още в първия ден след атентата, смята Станишев

www.pressadaily.bg

Очевидно правителството е избрало политическия подход и по същество огласява версия, което беше заявена от Държавата Израел още в първия ден след атентата, когато не беше започнало разследването. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Председателят на БСП припомни, че през изминалите месеци неведнъж Бойко Борисов и Цветан Цветанов са заявявали, че биха обявили резултатите от разследването на атентата в Бургас при неоспорими и категорични доказателства, които ще издържат в съда. За мен важното е, че това създава допълнителни рискове, изключително големи за сигурността на гражданите в България, добави Станишев.

"Това, което предполагам, че в момента това, което казва правителството според мен не е обосновано, разследването продължава и не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад този трагичен инцидент. Това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най - вече по отношение на хората в България", каза още той. "Първата и най-важна задача е да се направи щателен анализ на причините довели до този пробив в националната сигурност. Такъв анализ не беше представен нито тогава, нито сега", заяви той.

Станишев коментира, че след атентата в Бургас досега има още два сериозни пробива в системата на сигурността, визирайки действията на Октай Мехмедов спрямо Ахмед Доган и покушението пред Съдебната палата. "Това са три тежки инцидента, които говорят за това, че системата за национална сигурност не е достатъчно ефективна, за да работи, камо ли да гарантира сигурността на българските граждани. Затова няколко пъти в хода на дискусията призовах правителството да остави разследващите органи да си свършат работата ефективно и докрай", каза лидерът на левицата. "Вече 10 години, откакто участвам в КСНС, това е първото заседание, на което членовете на Консултативния съвет нямаха възможност предварително да се запознаят с писмените доклади на институциите. Това е безпрецедентно само по себе си. Това не е сериозен начин на работата на КСНС и отговорност за това носи правителството", коментира още Станишев.

"Призовах няколко пъти и представителите на службите, които бяха там, да направят своя анализ и да кажат какво ще последва, доколко ще се засилят рисковете след обявяването на някакви етапни резултати. Призовах правителството да не го прави в този момент, докато разследващите органи не си приключат работата, защото ясно беше казано и от главния прокурор, че работите продължават, че се събира оперативна информация и че много от тези неща, за които докладва министърът на вътрешните работи, са оперативна информация. Трудно може да се говори за окончателни и категорични доказателства", каза Сергей Станишев. "Това за мен е направено под външен натиск от страна на правителството. Питам се каква е цената за подобно изявление и най-вече кой ще я плаща", посочи още той. Не дай Боже нещо да се случи, според мен, това е неоправдано действие, изключително опасно, добави лидерът на БСП. Г-н премиерът каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му, припомни Станишев и добави, че премиерът е много тежко охраняван. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани, каза Сергей Станишев.

Това, което изслушах, не ми дава основания да направя категорични заключения по отношение на атентата в "Сарафово", продължи той. "Това ме тревожи – че някак си се предрешава ходът на самото разследване с позицията, която правителството заяви, че възнамерява да огласи. Това е игра със сигурността и с живота на българските граждани за мен", каза лидерът на БСП. Задавам си въпроса каква е цената и каква е причината да се промени позицията на правителството, подчерта той. Станишев заяви, че за него също е очевидно, че става дума за натиск. Очевидно не е от Москва и не е от Брюксел, коментира той на въпрос от коя столица идва този натиск – Вашингтон, Москва, Брюксел или Тел Авив.

"Самият доклад изобщо не съм го коментирал по същество. Да слушаш доклад на сериозна тема за ситуацията в толкова нестабилен регион като Близкия Изток, който има пряко отношение към сигурността на България, на ухо, без да имаш възможност да видиш конкретните текстове, това не е сериозен подход", каза лидерът на БСП. Впечатлението на Сергей Станишев от доклада на Николай Младенов е "аналогично" с това на колегите му, които го обявиха за повърхностен. "Безпрецедентно е такива сериозни теми да бъдат обсъждани по този начин, без да имат възможност членовете на КСНС предварително да се запознаят и да анализират това, което се казва", каза лидерът на социалистите.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.pressadaily.bg/publication/9614-%D0%91%D0%A1%D0%9F:-%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ГАЙка 06 фев 2013, 11:12
   
  0
   
  0

  Съргей, чета много внимателно. Отговори как Моника се сдоби с апетитните обществени поръчки. Верно, че има много деца, но аз с какво съм и длъжен. В президентската администрация има Ваши комсомолци. Генерал Симо не докладва ли първо на вас. БОКЛУК

 2. #2
  Й.Петков 06 фев 2013, 11:58
   
  0
   
  0

  След всичко, което се случва през последно време, считам че ако има останало макар и малко достойнство у премиера следва дори и за честта на пагона този човек да подаде оставка, както неговата, така и на правителството.

 3. #3
  Analizatorina 06 фев 2013, 18:56
   
  0
   
  0

  Съгласен сам, че националната сигурност не е никак на ниво. Не е на ниво защото в България има един куп организации, които се грижат за това. Също има и партиини сили, които се грижат всичко да е под напрежение, неспокоино и несигурно. На това лице от снимката искам да му припомня няколко важни пробива в националната сигурност. Беше изнесен валутния резерв на страната-по време на столетницата. Голям пробив на националната сигурност беше няколкогодишното вилнеене на мутри и безнаказани екзекуции пак по ваше време гн Станишев. Огромен пробив на националната сигурност беше виденовата зима (макар че Виденов маи ще излезе единствения свестен) когато бяха подло и долно изтръгнати всичките спестявания на българите. Беше пробита националната сигурност с кредитните милионери, които до един бяха ваши отрочета и сега перат партиините пари по каимановите острови. Пак по ваше време беше сериозно пробита националната сигурност, когато разрешихте на един крадлив онбашия да дерибеиства и да се надсмива над цяла България, че тои разпределя парите в страната. Пробив на националната сигурност беше вашето участие в унищожаването на армията-рязане на самолети и танкове. Пробив в сигурноса беше вашето слугуване на чужди сили за сметка на обикновенния българин. Ти Станишев наи-малко можеш да говориш за пробиви в националната сигурност, защото наи-голямата опастност пред България е била твоята партия, великата столетница, била е и ще продалжава да бъде докато не бъдат изринати всички комисари от ръководни длъжности! Горещо се надявам българина да не ви избере пак защото тогава сме свършени!

 4. #4
  sr 08 фев 2013, 19:33
   
  0
   
  0

  Analizatorina говориш глупости. Единствено по времето на БСП не се рязаха танкове и самолети, а Виденов беше забранил да се съкращава армия и техника изгони и американците дето бяха дошли да режат ОТР не позволи да се продават стратегическите предприятия. Тези дето източиха банките и държавата и станаха кредитни милионери всичките са от приближените на Костов направиха го с цел да се замогнат и да могат да свалят Виденов, защото не им позволяваше да унищожават държавата.А при Станишев България има най-силната икономика и този дето е казал, че разпределя парите има толкова общо със Станишев колкото и с Буда. Така, че да напишеш такъв коментар или си подлизурко като Яне Янев или си чист фашист.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка