Опасен прецедент - за 50 дни си отидоха 11 процента от младите полковници, една пета от всички подполковници, както и повече от 18 процента от офицерите със звание “майор”

Pan.bg 06 фев 2013 | 18:57 views (3748) commentaries(5)
img Из интервюто на полк. о.р. Иван Иванов, председател на КООСО, публикувано на 5 февруари в сайта ни:

За много кратко време се стигна до сериозен кадрови некомплект в БА. Аз и друг път съм посочвал, че за има няма 50 дни си отидоха 11 процента от младите полковници в БА, една пета от всички подполковници, както и повече от 18 процента от офицерите със звание “майор”. Това е изключително опасен прецедент, който няма аналог през последните 20 години. Тези факти придобиват още по-драстично измерение на фона на малобройната ни армия. Некомплектът е огромен, което поражда реално напрежение във войските и щабовете. Министърът на отбраната се мъчи да попълни част от опразнените ключовите офицерски длъжности по пътя на т.нар. мотивирани предложения. Системата за подготовката на офицери в БА обаче е така направена, че некомплектът , независимо от тези назначения по мотивирани предложения, си остава абсолютно същия, а се назначават - може би достойни хора, - които не притежават нужната подготовка за тези нови за тях длъжности. За по-малко от месец по мотивирани предложения в БА са назначени над 120 офицери. Това по-своята същност е много опасен прецедент, тъй като се подменя моделът за кариерно изграждане и развитие на офицерите. В досегашната кадрова практика, за да получи следващо военно звание в своето кариерно развитие офицерът преминаваше през съответни длъжности с издаването на регистри, кандидатстване за конкретна длъжност, през независими комиссии, работещи по точно указани правила, съгласно инструкцията за кадровата работа в БА. Става дума за едно силно застъпено конкурсно начало, формиращо гаранциите за качествен подбор за отделните длъжности. Сегашният министър на отбраната с лека ръка зачеркна всичко това. Този подход е не само неправилен, той е вреден, защото обезсмисля кадровия модел за кариерно развитие в БА.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  TID 06 фев 2013, 19:30
   
  0
   
  0

  Искам да попитам, какво значи "млад полковник"!!!!!!
  И дали някой си задава въпроса, за времето от 2001г. да този момент, колко млади офицери си отидоха, говоря за офицери със звания до "капитан"???????
  Но това никой не го брои, а дали "младите полковници" стояли по 17 години на длъжности изискващи звание "полковник" се бяха оттеглили в заслужена пенсия навреме, тези млади офицери нямаше да служат и до днес и да се развиват в кариерата!!!!!

 2. #2
  полковника 06 фев 2013, 20:10
   
  0
   
  0

  Икономисването на финансови средства и други ресурси чрез значително съкращаване на личния състав на ВС за сметка на някакво минимално повишаване качеството на въоръжението и техниката може да се оцени единствено като груба научна грешка (МО и институтите, дори БАН и университетите) и тежка организационна авантюра на настоящото правителство. За 2 месеца БА загуби хора колкото за 2 регионални конфликта със средна интензивност. В МО си представят БА като кухня-заменяш няколко прибора с многофункционален кухненски комбайн и изхвърляш цялата останала номенклатура устройства. Използването на този подход към групировката на ВС буди най-малкото удивление, но по-скоро съмнение за целенасочено и преднамерено снижаване на боеспособността и боеготовността на войските. Реално, мнението на целокупния бълг. народ е, че БА най-малкото със затруднение ще изпълни задачите си по военната отбрана на страната.

 3. #3
  Smarty 06 фев 2013, 23:36
   
  0
   
  0

  Полковник, вие сте голям оптимист

 4. #4
  O.P. 07 фев 2013, 06:41
   
  0
   
  0

  Само не говорете глупости за комисиите работили при спазване на ясни правила!!!!! Правила имаше, но НЕ СЕ СПАЗВАХА !!!!! И полковника прекрасно го знае като член на комисии.........

 5. #5
  Анти Ньойи 07 фев 2013, 10:10
   
  0
   
  0

  Моля Ви, спрете по 52 пъти да му пускате твърде закъснелите писания на въпросния "герой" Иван Василев Иванов. Сайта Ви е уважаван и авторитетен. Не позволявайте да олеква чрез лансиране на хора, бягащи към властта, но този път с друг цвят екипи... Не вярвайте на сладки приказки и обещания, ще останете горчиво разочаровани...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка