Секретен доклад на Пентагона: Разполагането на ПРО в Румъния и Полша е несполучливо

Pan.bg 11 фев 2013 | 10:22 views (3996) commentaries(0)
img mediapool.bg

На базата на няколко засекретени изследвания Министерството на отбраната на САЩ е стигнало до извода, че редица пунктове от поетапното разгръщане на системата за противоракетна отбрана (ПРО) съдържа сериозни проблеми, предаде АП.

В частност ПРО няма да може да работи ефективно в Румъния и Полша, което поставя под въпрос общата ефективност на бъдещата система.

Според АП журналисти са успели да се запознаят с разясненията, дадени на членовете на конгреса от главния конгресен контролно-ревизионен орган - Управлението за отчетността на правителството.

Разясненията са били подготвени на базата на споменатите секретни изследвания, които е провела Агенцията за ПРО на Пентагона. Управлението за отчетността на правителството в момента пише собствен публичен доклад по тази тема, уточни ИТАР-ТАСС.

Експертите на Агенцията за ПРО са установили, че Румъния далеч не е най-сполучливото място за разполагане на американските ракети прехващачи. Освен това дислокацията на противоракетите в Полша ще има смисъл само ако те бъдат модифицирани и предназначени за прехващане в момента на началния стадий на полета, посочват експертите. Но правителството на САЩ изобщо не работи по създаването на прехващач за тази цел, считайки идеята за неосъществима.

Проблемите на се решават и при преместване на ракетите прехващачи на кораби, се казва в доклада. Предложението за отправянето на такива кораби в Северно море само ще изостри разногласията по въпроса за ПРО с Москва, тъй като в този случай прехващачите ще се намират фактически на траекторията на потенциалното движение на руските ракети и по този начин ще подсилят подозренията на Москва, че цялата система е насочена срещу Русия.

"Адаптивният поетапен подход" при създаването на ПРО беше обявен от администрацията на Барака Обама през септември 2009 г. В съответствие с нейните решения архитектурата на ПРО на САЩ в Европа трябва да се изгради на четири етапа. Тя предполага разполагането на мобилни батареи с ракети SM-3 в Румъния към 2015 г., а в Полша - към 2018 г.

Към 2020 г. се планира тези ракети да бъдат заменени с по-съвършени, способни да защитят вече цялата територия на страните членки на НАТО не само от ракети със среден и по-малък обсег, но и от междуконтинентални балистични ракети.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка