Военното министерство с план за осигуряване на "физическата сигурност" на разузнавачите

Pan.bg 12 фев 2013 | 18:30 views (2519) commentaries(0)
img mediapool.bg

Министерството на отбраната има план как да осигури физическата сигурност на разузнавачите зад граница и същевременно да запази възможностите на военното разузнаване, съобщи военният министър Аню Ангелов във вторник.Планът е изготвен от служба "Военна информация" към МО и подлежи на изпълнение, добави Ангелов.

В края на миналата година управляващите изненадващо се съгласиха с предложението на Синята коалиция да отпадне параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби и на Закона за досиетата и да се проверяват за принадлежност към службите на комунистическата държава всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година.

Изявления на министъра на отбраната Аню Ангелов по-рано този месец обаче потвърдиха разнобоя в управляващата партия по въпроса за осветяването на кадрите на бившата ДС по горните етажи на разузнаването. Той заяви, че "има проблеми, но се стараем да бъде чут гласът на шефовете на служби, които носят абсолютна отговорност" и се надява "да бъде направено нещо, за да се защити националната сигурност и източниците на информация, които в голямата си част не са български граждани".

Военният министър отказа да посочи колко военни разузнавачи са прибрани в България предвид промените в Закона за досиетата.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов вече отхвърли възможността за нова законова редакция, като обясни, че законът дава възможност на комисията по досиетата да не оповестява публично документи, които застрашават националната сигурност. Според чл. 32 от Закона за досиетата не се разкриват документи, чието разкриване би увредило интересите на България в международните отношения или би създало сериозна опасност за живота на дадено лице. За целта шефовете на службите трябва да внесат предложение в комисията, която да прецени как да постъпи. Документите, които не се разкриват, се съхраняват в специален архивен фонд.

Аню Ангелов обаче не смята, че тази възможност е от полза, тъй като ще бъдат обявени имената на служителите.

"На която и да е контраразузнавателна служба в чужбина не е необходимо да има достъп до архива на съответната комисия, за да прочете тия документи и да си направи изводите. Те са били наблюдавани по всяко време, когато са били зад граница, всяка контраразузнавателна служба прави това, включително и българската. Така че за тях са ясни и контактите, които има този човек и е имал в минало време. Следователно мога да кажа, че този член 32 е за вътрешна консумация, т.е. вие, аз съответният офицер няма да може да отиде да си прочете досието и да види какви документи има в него", каза военният министър във вторник.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка